"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » » 🌌📚Fundatia si Pamantul - Isaac Asimov

Add to favorite 🌌📚Fundatia si Pamantul - Isaac Asimov

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

― Timp de câteva ore... Înainte de a fi doborâţi de o boală ireversibilă datorată radiaţiei.

― Atunci, Golan, ce facem?

― Ce facem?

Trevize îl privi pe Pelorat cu aceeaşi figură inexpresivă.

― Ştii ce aş vrea să fac? spuse el. V-aş duce ― pe tine, pe Bliss şi copilul ― înapoi pe Gaia, şi v-aş lăsa acolo pentru totdeauna. După care m-aş întoarce pe Terminus, şi aş preda nava. Apoi aş vrea să demisionez din Consiliu, lucru care ar fi de natură să o bucure foarte mult pe Doamna Primar Branno. Apoi aş vrea să trăiesc din pensie şi să las Galaxia să se descurce singură, cum o vrea ea. Nu mă va mai interesa nimic despre Planul Seldon, sau Fundaţie, sau A Doua Fundaţie, sau Gaia. Galaxia este liberă să-şi aleagă drumul propriu. Eu oricum voi muri, ca orice fiinţă umană, de ce să mă intereseze vreun pic ceea ce se va întâmpla după moartea mea?

― Sunt sigur că nu vorbeşti serios, Golan, insistă Pelorat.

Trevize îl fixă o clipă, apoi inspiră adânc:

― Nu, nu vorbesc serios, dar ce mult mi-aş dori să fac exact ceea ce ţi-am spus adineauri!

― Lasă asta. Ce vei face în realitate?

― Ţin nava pe orbită în jurul Pământului, trec peste şocul ăsta, şi mă gândesc la ce fac în continuare. Numai că...

― Da?

Şi Trevize spuse, disperat:

Ce pot face în continuare? Ce mai este de căutat? Ce mai este de găsit?













CAPITOLUL 20

Lumea vecină

94

TIMP DE PATRU MESE SUCCESIVE, Pelorat şi Bliss se întâlniră cu Trevize doar la masă. În restul timpului, era fie în cabina de pilotaj, fie în propriul său dormitor. Când lua masa, era tăcut. Stătea cu buzele strânse, şi mânca puţin.

La a patra masă, însă, Pelorat avu impresia că ceva din gravitatea obişnuită dispăruse de pe figura lui Trevize. Îşi drese de două ori glasul, ca şi cum era gata de a spune ceva, după care se răzgândi.

În cele din urmă, Trevize ridică privirea spre el şi spuse:

― Da?

― Te-ai... Te-ai gândit, Golan?

― De ce întrebi?

― Pari mai puţin posomorât.

― Nu sunt mai puţin posomorât, dar într-adevăr, m-am gândit. Intens.

― Putem afla şi noi la ce te-ai gândit? întrebă Pelorat.

Trevize aruncă o privire scurtă în direcţia lui Bliss. Ea se uita cu încăpăţânare în propria farfurie, păstrând o linişte prudentă, ca şi cum era sigură că Pelorat va merge mai departe decât ar putea ea în acest moment delicat.

― Şi tu eşti curioasă, Bliss? întrebă Trevize.

Ea ridică o clipă ochii:

― Da. Desigur.

Fallom lovi veselă cu piciorul în masă, şi spuse:

― Am găsit Pământul?

Bliss o strânse de umăr. Trevize nu îi acordă atenţie.

― Trebuie să începem cu un fapt incontestabil, spuse el. Informaţiile referitoare la Pământ au fost eliminate de pe toate lumile. Asta e de natură să ne conducă la o concluzie inevitabilă. Se ascunde ceva care se află pe Pământ. Şi totuşi, prin observaţie directă, descoperim că Pământul este radioactiv, deci orice s-ar afla pe el este ascuns în mod automat. Nimeni nu poate ateriza pe suprafaţa lui şi, de la distanţa asta, când suntem foarte aproape de limita magnetosferei şi nu îndrăznim să ne apropiem mai mult, nu putem descoperi nimic.

― Eşti sigur? întrebă încet Bliss.

― Am petrecut mult timp la computer, analizând Pământul în toate modurile. Nu este nimic de găsit. Mai mult, simt că nu este nimic. Atunci, pentru ce au fost înlăturate toate datele despre Pământ? Cu siguranţă, ceea ce trebuie ascuns este disimulat într-un mod mai eficient decât îşi poate imagina cineva, şi nu este nevoie de oameni pentru a proteja acest tezaur preţios.

― Este posibil, spuse Pelorat, să fi fost într-adevăr ceva de ascuns pe Pământ, într-o perioadă când încă nu devenise atât de radioactiv încât să interzică accesul vizitatorilor. Pământenii s-au temut probabil ca cineva ar putea ateriza şi descoperi acel nu-ştiu-ce. Atunci a încercat Pământul să elimine informaţiile referitoare la el însuşi. Ce avem acum nu este decât un vestigiu al acelei perioade nesigure.

― Nu, spuse Trevize, nu cred. Eliminarea informaţiilor din Biblioteca Imperială a Trantorului pare să fi avut loc recent.

Se întoarse deodată spre Bliss:

― Am dreptate?

Bliss spuse, pe un ton neutru:

― Eu/noi/Gaia aşa am tras concluzia, analizând mintea tulburată a lui Gendibal din A Doua Fundaţie, atunci când el, voi, şi cu mine, am avut întâlnirea cu Primarul Terminus-ului.

― Deci orice ar fi fost ascuns pentru a nu fi găsit, spuse Trevize, trebuie că se ascunde şi acum. Mai mult ca sigur, acum există pericolul de a fi descoperit, în ciuda faptului că Pământul este radioactiv.

― Cum este posibil aşa ceva? întrebă nelămurit Pelorat.

― Gândeşte-te, spuse Trevize. Poate că ceea ce s-a aflat pe Pământ nu mai este acum acolo, ci a fost mutat după ce pericolul radioactiv a crescut. Cu toate acestea, ar putea fi posibil ca, dacă descoperim Pământul, să putem deduce locul în care a fost mutat secretul. Dacă lucrurile stau aşa, locul în care se află Pământul ar trebui ascuns în continuare.

Vocea lui Fallom se auzi din nou, ascuţită:

― Pentru că dacă nu găsim Pământul, Bliss spune că mă vei duce înapoi la Jemby.

Trevize se întoarse spre Fallom şi o privi duşmănos. Bliss spuse, coborând vocea:

― Ţi-am spus că ar fi posibil, Fallom. Discutăm mai târziu despre asta. Acum mergi în camera ta şi citeşte, sau cântă la flaut, sau fă ce vrei. Du-te... du-te.

Fallom, încruntându-se îmbufnată, părăsi masa.

― Dar cum poţi spune aşa ceva, Golan? întrebă Pelorat. Iată-ne aici. Am descoperit Pământul. Putem deduce acum unde s-ar afla acel secret, dacă nu pe Pământ?

Are sens
Marcus
Marcus
  • 0
Isaac Asimov (1920-1992) este unul dintre „cei trei mari autori” ai literaturii SF, alături de Arthur C. Clarke și Robert A. Heinlein.
S-a născut în Rusia, dar la trei ani a emigrat cu familia în Statele Unite. A studiat chimia și în 1948 a obținut doctoratul în biochimie. A publicat peste 500 de cărți (romane, culegeri de povestiri, popularizare științifică, memorialistică și poezie).
Opera sa principala constă în trei mari serii:  Imperiul, Fundația și Roboții. Seriile sunt publicate integral la editura Paladin. 
mai puțin

  • 15 March 2024 08:29