122
implica în dezrobirea evreilor din sclavia egipteană. Providenţial Dumnezeu îl v-a ajuta în această misiune şi armata asupritoare egipteană v-a fii înecată în mod miraculos în marea Roşie. Visul lui Moise este să îi ducă pe evrei înapoi în pământul Canaanului sau în ţara făgăduinţei. Periplul din Africa în Canaan sau Palestina de azi v-a dura 40 de ani. În acest interval Moise primeşte cele 10 porunci care sunt principalele crezuri ale poporului evreu şi a religiei lor pe muntele Sinai. Din cauza necredinţei sale Moise este pedepsit de Dumnezeu şi nu ajunge să locuiască în pământul Palestinei ci doar să îl vadă de la distanţă. Moise a scris 5
cărţi mari care sunt depozitate în Biblie în Vechiul Testament şi alcătuiesc primele cinci cărţi ale acestui canon [pe evreieşte Tora]. Numele grecesc al scrierilor sale biblice este de Pentateuh.
După cum am spus Moise este considerat întemeietorul religiei evreilor care există şi azi în statul evreilor. Religia lui este bază a creştinismului contemporan. Iudaismul lui Moise este o religie care a marcat profund cultura şi civilizaţia umană. De fapt aceasta a fost religia şi credinţa adevărată de până la venirea Domnului Iisus Hristos. Iudaismul însă a fost divizat din punct de vedere istoric de mai multe secte: farisei, saduchei, nazareni, cabalişti sau sionişti. După cum am spus, Moise a fost o persoană providenţială a iudaismului şi mai mult decât orice el a fost o persoană mistică care a lansat una dintre cele mai mistice religii ale lumii. În rândurile care vor urma vom vorbii despre ceea ce considerăm ca fiind una dintre cele mai esenţiale caracteristici ale religiei mozaice raportate la îngeri: mistica îngerilor.
Oricum evreii de după Domnul Iisus Hristos au continuat în credinţa iudaică.
Termenul de mistică ştim că provine din elinul antic μυστεριον, μυστικος care înseamnă taină sau ascuns.161 Putem afirma că îngerii sunt fiinţe mistice fiindcă mai mult decât orice sunt invizibili. Un înger este prezent în orice moment cu orice om fără să fie văzut. Acest lucru ne poate face să vorbim despre o mistică. Mistica este partea ascunsă a lucrurilor. Sufletul uman este şi el de natură mistică fiindcă nu îl putem vedea cu ochiul liber.
O poveste iudaică cu îngeri despre un cabalist evreu pe nume Netziv ne spune că acesta era un om extrem de bogat şi dădea dovada unei geniu financiar. La un moment dat într-o noapte i s-au arătat ca şi în vis doi îngeri care discutau. Netziv a început să îi asculte cu atenţie.
- Ar trebui să îi arătăm tot ceea ce are de realizat în viaţa sa, a spus unul dintre îngeri.
- Da. Să îi arătăm şi poate v-a devenii un om mai bun decât să fie preocupat numai de bani şi de averi.
Cei doi îngeri au ridicat o cortină şi acolo Netziv a putut vedea miile de studenţi pe care urma să îi înveţe şi la care urma să le fie profesor. Toţi aceşti studenţi îl întrebau:
- Unde sunt cărţile care le-ai scris? Unde sunt tinerii care ar trebuie să se folosească
de înţelepciunea ta? De ce crezi că ai venit în această lume, numai pentru bani şi averi?
Aceste întrebări l-au afectat şi contorsionat mult pe Natziv care mai apoi s-a dedicat 100% la ceea ce i-au arătat îngerii, în a deschide o universitate mare şi a învăţa pe mulţi studenţi.
Îngeri sunt entităţi care după cum putem observa operează în termeni mistici prin viziuni, descoperiri şi revelaţii. Acest lucru ne spune că din mai multe puncte de vedere persoanele care au o predispoziţie spre mistică sunt din acest punct de vedere mult mai aproape de îngeri. Nu am greşii dacă am spune că gingăşia îngerilor este una de natură
mistică. Mistica îngerilor este cea care ne face că credem că caracterul îngerilor este mai 161 Preot Profesor Dumitru Stăniloae, Spiritualitate ortodoxă: ascetică şi mistică (EIBMBOR: Bucureşti, 1992).
123
mult decât orice transcendent. Îngerii sunt fiinţe transcendente şi în acelaşi timp imanente.
Iudaismul a vorbit de îngeri din cele mai vechi vremuri. Moise a menţionat că un înger
[heruvim] cu o sabie de foc a fost pus de Dumnezeu să îi scoată afară pe primii oameni din paradis, Adam şi Eva. Iudaismul ne deschide astfel perspectivele misticii şi a relaţiei ascetice cu Dumnezeu. Omul este dincolo de orice angajat într-un dialog cu Dumnezeu.
Mistica după cum am spus se leagă foarte mult de ascetică. Ascetica şi mistica sunt prin urmare două aspecte ale comuniunii cu Dumnezeu. Mistica este pentru mai mulţi oameni o ştiinţă demodată, plictisitoare şi învechită. La ce bun toate aceste introspecţii şi deviaţii ascetice ale omului? Omul care trăieşte în marile metropole ale lumii cu greu mai este un om mistic.162 Prin urmare, mistica şi misticii cred mai mult decât orice în ceea ce am putea denumii faptul că există o altă percepţie dincolo de percepţia empirică. Este vorba mai mult decât orice de percepţia mistică care duce în cele din urmă la unirea cu Dumnezeu. Unirea cu Dumnezeu nu este o unire de natură empirică sau materială ci mai mult decât orice o unire de natură mistică. La fel de bine, îngerii nu sunt percepuţi de om empiric ci mai mult decât orice mistic. Trăirea empirică a lui Dumnezeu este o formă inferioară de trăire raportată la trăirea sau experienţa mistică. Există mai mult decât orice o mistică iudaică. Moise a fost mai mult decât orice un mistic. Mistica iudaică este dincolo de orice început al misticii creştine.
Misticii ajuns prin urmare la o cunoaştere şi gnoză supraumană sau inefabilă fiind despărţiţi de interesele lumii materiale care sunt perisabile. Nevoia de mistică a omului a apărut mai mult decât orice din nevoia lui de depăşii graniţele unei lumii banale şi limitate.
Omul a ajuns la concluzia că prin mistică se poate ridica la o viziune superioară asupra universului şi a lumii. Marii mistici au fost persoane contemplative care au ajuns la un anumit grad de iluminare care îl depăşeşte pe cel al oamenilor de rând. Mistica are ca şi centru unirea deplină şi eternă a omului cu Dumnezeu. Acest lucru se realizează prin asceză, contemplaţie şi rugăciune. Desprins de limitele lumii materiale omul îşi găseşte adevăratul sine în Dumnezeu şi în existenţa Sa.
Termenul de înger în ebraică este de malak sau malakim. Ceea ce putem vedea ca fiind distinct în ierarhia îngerilor la evrei este că ei vorbesc de o ierarhie de 10 trepte de îngeri, spre deosebire de cea creştină care vorbeşte de o ierarhie numai de 9 cete îngereşti: 1. Hayyoth sau fiinţele vii
2. Ofanim sau roţiile vii
3. Erelim sau cei curajoşi sau viteji
4. Haşmalim sau cei dinamici [termenul are de a face în ebraică cu electricitatea]
5. Serafimi sau cei aprinşi ori arzători
6. Malakim cei trimişi
7. Elohim sau fiinţe făcute de Dumnezeu
8. Bene Elohim sau fii lui Dumnezeu
9. Heruvimi cei puternici şi înţelepţi
10. Işim sau cei bărbătoşi.163
Vom vedea că ierarhia iudaică nu concordă deplin cu ierarhia creştină. Prin urmare, mai mult decât orice trebuie să susţinem din acest punct de vedere că îngerii sunt dincolo de orice ceea ce am putea denumii existenţe transcendente care au şi un aspect imanent.
162 O lucrare fundamentală de mistică a scris Vladimir Lossky, Teologia mistică a Bisericii de răsărit (Editura Bonifaciu, 1998).
163 Această ierarhia iudaică a fost menţionată de Moise Maimonides în lucrarea Yad ha-Chazakah: Yesodei ha-Torah.
124
Mistica iudaică este o mistică amplă care conţine în sine mai multe elemente orientale.
Oricum iudaismul este o religie care îi fascinează pe mulţi. O altă caracteristică a îngerilor este acea de supraveghea. Deşi nu îi vedem îngerii ne supraveghează şi ne urmăresc toate faptele, gândurile şi intenţiile noastre. Aceste intenţii vor marca destinaţia noastră ultimă în viaţa de apoi. După cum am exemplificat în rândurile de mai sus, îngerii cântăresc faptele omului. Acest fapte ale omului sunt dincolo de orice cele care decid soarta lui eternă. Faptul că îngerii ne privesc a fost confirmat de mai muţi sfinţi şi mistici. Faptul că îngerii privesc faptele oamenilor este demonstrat de istorie şi ştim că regele Nabucodonosor a fost anunţat de un înger din ceruri că v-a fii pedepsit de Dumnezeu fiindcă devenise idolatru.164
Mistica îngerilor este o trăsătură a religiei. Îngerii sunt fiinţe care au profunde implicaţii mistice şi acest lucru trebuie să îl avem în vedere. O mistică a îngerilor există în mai toate religiile serioase ale lumii. Aceste religii cred că îngerii sunt fiinţe de lumină din ceruri care duc sufletele celor buni în rai la Dumnezeu. Trebuie să ştim că Dumnezeu este mai mult decât orice o existenţă cât se poate de mistică şi misticii nu greşesc când spun că unirea cu Dumnezeu se face dincolo de lumea empirică. Misticii atribuie fiecărui organ trupesc şi un organ mistic sau sufletesc: mintea este capacitatea de a îl cunoaşte pe Dumnezeu, inima este capacitatea de a îl simţii pe Dumnezeu, picioarele sunt mişcările care le facem spre Dumnezeu şi ochii sunt organele cu care îl vedem pe Dumnezeu. Din mai multe puncte de vedere am putea spune că iudaismul este prin excelenţă o mistică a îngerilor lui Dumnezeu.
În viziunea mistică iudaică, Iahve este stăpân în ceruri înconjurat de triliarde pe puteri îngereşti. Aceşti îngeri care stau în jurul tronului lui Dumnezeu sunt în viziunea mistică