Secolul al XXI-lea ne deschide mai mult decât orice ceea ce am putea spune noi investigaţii religioase şi spirituale în planul angelologic. Angelologia ortodoxă este aceiaşi pentru toatele veacurile şi secolele dar ea are un aspect dinamic care se mulează pe conţinutul fiecărui secol sau epocă. Îngerii au fost prezenţi în antichitate la fel cum sunt prezenţi şi în vremurile noastre postmoderne. Prezenţa îngerilor lui Dumnezeu în epocile istorice au făcut pe unii să creadă că îngerii sunt muritori ca şi restul oamenilor. Ţinem să
precizăm că la vremea scrierilor referatelor biblice lumea nu era atât de avansată din punct de vedere tehnologic. Dezvoltarea industrială şi tehnică a omului este mai mult decât orice 189 S-a vorbit de unii teologi că căderea îngerilor a fost o dramă şi o tragedie. Trebuie să evidenţiem acest lucru şi să spunem că cu adevărat căderea îngerilor a fost un lucru trist dar el nu a fost tragic sau de proporţii cosmice cum susţin unii teologi. Cei care au căzut au făcut-o din proprie iniţiativă. Prin urmare, un act făcut liber şi din proprie inţiativă nu poate fii considerat tragic.
141
ceea ce am putea denumii un aspect secundar pe care îngerii lui Dumnezeu nu îl au fiindcă
menirea lor este de a duce sufletele oamenilor în faţa lui Dumnezeu. Îngerii văd toate faptele noastre şi ne ştiu intenţiile şi gândurile din timpul copilăriei. La fel de bine nu putem ascunde de ei păcatele noastre. Îngerii sunt dispuşi să ne ajute în măsura în care voinţa noastră este dispusă de a urma binelui şi lui Dumnezeu. S-a spus de mai mulţi dacă planurile lui Dumnezeu pot încorpora în sine pe toţi cei care vor să se mântuiască şi să ajungă cu îngerii lui Dumnezeu. După cum am spus îngerii lui Dumnezeu sunt modele pe care trebuie să le urmăm. Deplin acest lucru se face în mănăstiri şi simbolic el se face şi în viaţa de familie.
Modelul angelologului ortodox este ascetul. De la îngeri învăţăm mai mult decât orice virtutea discernământului. Îngerii sunt astfel mai mult decât orice modelul nostru de urmat în comuniunea cu Dumnezeu. Dacă vom merge în spre Dumnezeu ne vom întâlnii la un moment dar cu îngerii Săi şi atunci vom devenii conştienţi de implicaţiile acestui fapt.
Angelologia creştin ortodoxă este din mai multe puncte de vedere adevărata angelologie. Ea este o învăţătură care se bazează pe adevărul că Dumnezeu este înconjurat în ceruri de triliarde de fiinţe îngereşti. Ceea ce ştim despre îngeri ştim din voia lui Dumnezeu. Nu ştim totul despre îngeri fiindcă dacă am ştii poate nici nu ne-ar fii de folos.
Ştim însă că îngerii ne pot ajuta în drumul mântuirii noastre şi acest lucru este cel mai important. Angelologia creştin ortodoxă este mai mult decât orice o lume a spiritualităţii în care să dă o luptă amplă pentru supremaţie. Faptele bune ale omului îl unesc cu îngerii lui Dumnezeu în timp ce faptele relele ale omului cu diavolii.190
Îngerii lui Dumnezeu sunt mai mult decât orice cei pe care Dumnezeu i-a rânduit pentru noi şi pentru binele nostru. Concepţia îngerilor ca şi fiinţe care ţin de lumea astronomiei a unor civilizaţii extraterestre a fost respinsă de teologia ortodoxă. Nu ştim din descoperirile făcute de Dumnezeu de nici o altă planetă locuită de fiinţe personale. Teoriile lumilor extraterestre sunt tipice lumii contemporane. Ele nu au existat nici în antichitate şi nici în evul mediu. Acest lucru s-a confirmat odată cu avansarea astronomiei. Dacă pe nici una dintre cele nouă planete ale sistemului solar nu există viaţă avem puţine motive să credem că pe alte planete ale universului ar mai exista viaţă. Unii au crezut de mai multe ori că
îngerii lui Dumnezeu sunt mai mult decât orice fiinţe extraterestre de pe altă planete care au venit să viziteze planeta noastră. Din nou aceste teorii sunt reprobabile. Dumnezeu este autor al universului şi cum este Dumnezeu prezent pe pământ aşa este prezent şi în spaţiul cosmic. Prin revelaţia biblică Dumnezeu nu ne-a descoperit existenţa unor alte fiinţe pe alte planete decât pământ. Adevărul creştin este zdrobitor din acest punct de vedere. Creaţia îngerilor este mai mult decât orice o realitate a lumii transcendente. Dumnezeu este transcendent şi la fel sunt şi îngerii. Ei sunt fiinţe care depăşesc graniţele lumii noastre. Ceea ce pot avea în comun îngerii şi oamenii este mai mult decât orice moralitatea. Moralitatea este un punct de unire între îngerii şi oameni care este necesară pentru a îi sluji lui Dumnezeu.
Ascetul creştin este mai mult decât orice o întruchipare a idealului angelic. El renunţă
la tot ceea ce este trecător, instabil şi perisabil pentru a ajunge la o viziune superioară a omului şi a lui Dumnezeu. Mai mult decât orice creştinismul are un cult al celor trei arhangheli care a fost preluat din iudaism. Acest cult este dincolo de ce central al Bisericii Ortodoxe. Sunt mulţi îngeri dar ei nu se cunosc exact cu numele. Este foarte interesant din mai multe puncte de vedere relaţia îngerilor lui Dumnezeu cu marile descoperiri astronomice.
După cum a spus au fost mai mulţi savanţi şi oameni de ştiinţă care au susţinut că îngerii lui 190 Andrei Pleşu, Despre îngeri (Humanitas, Bucureşti, 2003).
142
Dumnezeu există în univers pe alte planete sau pe alte galaxii decât a noastră. Acest lucru a fost prin sine eronat şi negat de tradiţia ortodoxă. Planetele sunt şi ele parte din lumea materială. Chiar dacă universul este imens el nu este reşedinţa îngerilor fiindcă îngerii sunt fiinţe spirituale sau duhovniceşti. După cum au demonstrat studiile de astronomie, îngerii există dincolo de limitatele universului vizibil în rai care nu este un spaţiu material ci este unul transcendent.
După cum am spus comuniunea cu îngerii nu se realizează cu telescoape, navete spaţiale sau telefoane celulare. Îngerii sunt mai mult decât orice capabili de dialog prin rugăciune. Rugăciunea ne pune în dialog şi în comuniune cu îngerii lui Dumnezeu. Noţiunea de rugăciune este cumva străină şi arhaică pentru o lume a computerelor şi a conecţiilor la satelit. Omul uită că îngerii sunt dincolo de marile dileme sau probleme ale umanităţii din toate secolele. După cum am spus, raiul care este reşedinţă a îngerilor nu este un loc în care tehnologiile şi tehnica este ultramodernă ci este un loc prin sine supranatural. De mai multe ori începând din secolul al XX-lea idealurile tehnice şi tehnologice ale omului l-au făcut să
renunţe la calea ascezei şi a rugăciunii. Rugăciunea este desuetă şi fără de nici osemnificaţie. În vremurile noastre totul trebuie să aibă o explicaţie tehnică sau dacă nu celpuţin electronică. Ei bine îngerii lui Dumnezeu sunt dincolo de aceste aspecte. Ca şi fiinţespirituale, îngerii primează prin puterea spiritului şi a integrităţii morale. Dumnezeu a lăsatomului accesibilă şi calea ştiinţelor. Între calea ştiinţelor şi calea angelologiei creştineortodoxe trebuie să existe un simţ al balanţei şi al echilibrului.
Ştiinţele şi avansarea lor nu îi v-a oferii omului decât ceea ce este necesar pentru aduce o viaţă confortabilă pe pământ. Viaţa de apoi însă nu este identică cu viaţa de aici.
Trebuie să ştim astfel că lumea de aici este doar o reflecţie a ceea ce v-a urma. Într-unanume sens, viaţa de aici ne-a fost dată ca să ne pregătim pentru viaţa de apoi. Putemdeduce că viaţa de apoi este dincolo de orice previziunii ale noastre. Omul însă speră ca prinmetodele ştiinţifice şi tehnice să creeze un paradis sau un rai pe pământ. 191 Angelologia creştin ortodoxă este prin urmare ceea ce am putea denumii obiect al investigaţiilor mistice şi spirituale. Omul a fost înzestrat de Dum nezeu cu capacitatea de a se ruga, a face asceză şi a ajunge la o viziune superioară asupra lumii, a universului şi a existenţei. Acest gen de viziune şi practică ascetică este necesară pentru a putea să ne pronunţăm despre îngerii lui Dumnezeu din punct de vedere creştin. Faptul că îngerii sunt cu noi în timpul slujbei a fost certificat de mai mulţi dintre sfinţii părinţi. Îngerii nu trebuie căutaţi prea mult în spaţiul cosmic pe planete şi galaxii diferite ci ei trebuie căutaţi mai mult în slujbele pe care le avem de la sfinţii părinţi. Sfinţii îngeri se fac prezenţi celor vrednici în cultul şi rugăciunile Bisericii.
Ştim astfel de o întâmplare din vieţile sfinţilor care ne-a relatat acest lucru pe larg: „ Avva Grigore, care a fost soldat înainte de-a se călugării, ne povestea: în chilia Hozeva era un frate care învăţa slujba sfintei Proscomidii. Într-o zi a fost trimis să aducă prescuri. În drum spre mănăstire a rostit slujba sfintei Proscomidii după toata rânduiala. Diaconii au luat prescurile şi le-au pus pe disc în sfântul altar spre ale proscomedi avva Ioan, supranumit Hozevitul, pe atunci preot , care mai târziu a ajuns episcop al Cezareii Palestinei. Pe când slujea însă, n-a văzut ca de obicei pogorârea Duhului Sfânt, s-a dus în diaconion aruncându-se cu plânsete cu faţa la pământ. Şi i s-a arătat îngerul Domnului spunându-i ca fratele, pe când aducea prescurile, a rostit pe drum sfânta slujba şi au fost sfinţite, aşa ca ele sunt desăvârşite. Şi de atunci a dat porunca bătrânul ca nimeni, daca nu-i hirotonit sa nu mai înveţe pe de rost slujba sfintei Proscomidii şi nici sa n-o rostească la întâmplare, în orice 191 Charles-François Recordon, Biserica şi îngerii (Geneva, 1850). Cartea este disponibilă numai în franceză.
143
vreme, în afara de altar. ”192 Această întâmplare ne arată că pe îngeri nu trebuie să îi căutăm în spaţiul cosmic dincolo de stele şi de galaxi şi mai mult decât orice în viaţa sinceră şi curată a rugăciuni şi a cultului creştin ortodox. Cultul creştin ortodox este profund orientat angelologic. Faptul că îngerii lui Dumnezeu nu rămân indiferenţi la rugăciunile care se fac în Biserică a fost atestat de mai multe ori. Din antichitate, Biserica şi templul şi nu naveta spaţială sau rachetele au fost date omului pentru a intra în legătură cu îngerii lui Dumnezeu. Tot o astfel de întâmplare care ne rată despre prezenţa îngerilor în cultul liturgic al creştinismului ortodox, ne spune despre un părinte îmbunătăţit care slujise de mai multe vreme liturghia. El a început să aibă îndoieli dacă pomenirile pentru cei morţi în special de la proscomidie mai au rost şi folos. A mărturisit acest gând unul alt călugăr şi mai avansat ca el şi acesta i-a spus că face un lucru rău. Că să
îi demonstreze acest lucru, călugărul a venit şi a slujit cu el. La un moment dat în timpul proscomidiei părintele a putut vedea în spatele călugărului un înger. Acest înger avea o lisă
cu păcatele făcute de toţi cei morţi. În momentul în care călugărul a început să îi pomenească pe cei morţi, îngerul se uita pe lista sa şi ştergea păcatele la toţi cei morţi care erau pomeniţi. Din acel moment acest părinte nu s-a mai îndoit dacă la proscomidie trebuie pomeniţi şi cei morţi.
Angelologia creştin ortodoxă este parte a creştinismului ortodox. Mai înainte de a investiga sfinţii îngeri cu diferitele metode raţionale sau empirice ale lumii de azi trebuie mai mult decât orice să ne raportăm la ei prin viaţa rugăciunii. Rugăciunea are un profund impact în lumea îngerească şi acest lucru este bine să îl ştim. Creştinismul are astfel o întreagă
imnografie pe care o dedică sfinţilor îngeri. Creştinismul ortodox are mai multe sărbători care au fost închinate sfinţilor îngeri. Prima este pe data de 8 noiembrie când sunt sărbătoriţi sfinţii arhangheli Mihail şi Gavriil. Pe data de 6 septembrie avem o altă sărbătoare care este închinată sfântului arhanghel Mihail şi care pomeneşte o minune de a sa făcută în localitatea Colose. Pe data de 26 martie este o sărbătoare închinată sfântului Arhanghel Gavriil şi pe data de 13 iulie se prăznuieşte soborul arhanghelului Gavriil. Pe 11 iunie unele Biserici Ortodoxe mai fac pomenirea arătării Sfântului arhanghel Gavriil la Muntele Athos unde a învăţat pe un călugăr cântarea Cuvine-se cu adevărat sau axionul. 193 Din nou interesul faţă
de îngerii lui Dumnezeu a scăzut mult în zilele noastre mergând să fie asimilat cu fenomenele paranormale din cauza descentralizării conceptului de om ca şi fiinţă religioasă şi accentuarea lui începând cu secolul al XX-lea ca şi o fiinţă exclusiv religioasă. Este de remarcat că din punct de vedere istoric, omul religios a văzut îngeri în timp ce omul ştiinţific sau omul contemporan a început să vadă extratereştrii. Începând cu sfinţii apostoli, părinţii apostolici şi continuând cu restul sfinţilor din perioada sinoadelor ecumenice Biserica Ortodoxă a continuat să afirme crezul în îngerii lui Dumnezeu.
Pentru vremurile de azi îngerii sunt doar mituri sau o mitologie a timpurilor trecute.
Creştinismul nu crede că îngerii sunt simple mituri şi creaţii ale minţii religioase în halucinaţie. Cultul îngerilor s-a manifestat după cum am arătat într-un mod sistematic şi a avut ample repercusiuni în vieţile celor credincioşi. Angelologia creştin ortodoxă este o angelologie dinamică care se manifestă cel mai mult în vieţile sfinţilor şi a asceţilor. Istoria Bisericii a consemnat astfel foarte multe prezenţe îngereşti pe care unele după umilele mele 192 Ioan Moshu, Limonariu sau livada duhovnicească, (Alba Iulia 1991), p. 42.
193 La Romano-Catolici, de asemenea, cultul Sfinţilor îngeri este in mare cinste. În calendarul catolic de azi, există
cinci sărbători, de diferite grade, închinate Sfinţilor îngeri: 8 mai si 29 septembrie pentru Sf. Arhanghel Mihail, 24 martie pentru Sf. Arhanghel Gavriil, 24 octombrie pentru Sf. Arhanghel Rafail si 2 octombrie pentru îngerul
păzitor. A se vedea preot profesor Ene Branişte, Liturgica ortodoxă (Lumea credinţei, 2005).
144
puteri am încercat şi am voit să le adun în această carte. În mare experienţa îngerilor lui Dumnezeu se face în lumină, fiinţă îngerii sunt fiinţe de lumină dar trebuie să avem în vedere că această lumină nu este întotdeauna de la Dumnezeu. O imitaţie a luminii îngerilor o pot lua şi diavolii. Au fost astfel mai multe cazuri în care diavolii au luat chip de lumină şi au înşelat pe mai mulţi. Sfinţii Părinţi ai creştinismului au încercat să ne prevină despre acest lucru din cele mai vechi vremuri că nu trebuie să dăm crezare oricărei prezenţe. În mod real sunt vrednici de a vedea îngeri numai sfinţii. Acest lucru nu trebuie să ne descurajeze însă.
după cum am spus, nu toţi sunt chemaţi la grade înalte de vieţuire ascetică şi angelologică.
În secolul al XI-lea sfântul Simeon Noul Teolog ne spunea că lumina inefabilă şi imaculată a îngerilor vine din lumina necreată a lui Dumnezeu. Sfântul Simeon Noul Teolog a fost un mistic al luminii lui Dumnezeu. Această lumină necreată a lui Dumnezeu este împărtăşită şi îngerilor şi sfinţii se pot ridica la contemplarea lor pe măsura gradului de asceză şi nevoinţă la care au ajuns. După cum am arătat, pentru secolul al XXI-lea îngerii nu sunt subiectul unor scenarii science fiction sau a unor investigaţii untraştiiţifice cât mai mult al rugăciunii, al ascezei şi al vieţii morale. Cei care fac aceste lucruri se aseamănă îngerilor lui Dumnezeu şi sunt am putea spune pe calea comununii şi a unirii cu Dumnezeu. Pentru mai mulţi oameni din secolul al XXI-lea îngerii sunt doar o reflecţie care vine dintr-o epocă
mitologică şi care nu mai are de a face prea mult cu vremurile noastre. Cei care simt aşa ar fii recomandat să îşi cumpere cărţi de rugăciuni cu rugăciuni adresate sfinţilor îngeri şi vor vedea că nu este aşa. Cei care sunt dornici de comuniunea cu îngerii lui Dumnezeu trebuie să
ştie că păşesc pe un drum greu şi dificil dar nu imposibil. Oricare dintre noi putem citii în privat acatistul îngerului păzitor care este pus să vegheze asupra noastră.194
Creştinismul s-a axat foarte mult pe învăţătura despre îngerul păzitor. Fiecare om primeşte la botez un înger păzitor. Ştim că funcţia îngerului păzitor este una de lungă durată
care începe în copilărie şi se încheie la moartea omului. Îngerul păzitor operează am putea spune în paralel cu viaţa noastră. Sunt puţini cei care ştiu că din punct de vedere spiritual în spatele nostru se dă o luptă dintre îngerul nostru păzitor şi diavol. Principala funcţie a îngerului păzitor este să ne ajute în drumul spre mântuire. Drumul spre mântuire este un drum ireversibil şi prin urmare rolul sau acţiunea îngerului păzitor al omului sunt extrem de importante. Trebuie să ştim că mai mult decât orice Dumnezeu este dincolo de orice Cel care îi stăpâneşte pe sfinţii îngeri şi este am putea spune dincolo de orice Cel care i-a dat îndatorirea de a ne slujii şi a ne ajuta.