"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » » Glenn Cooper- Semnul crucii carti online

Add to favorite Glenn Cooper- Semnul crucii carti online

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Führerul considera că alte aspecte ale vieţii şi morţii lui Hristos sunt mai importante şi pline de inspiraţie. Această alternativă pozitivă a fost cea adoptată de Reich încă de la începuturile sale: Hristos luptătorul, Hristos organizatorul, Hristos cel care se opune iudaismului organizat. Conducerea Reichului a înţeles semnificaţia practică şi politică a creştinismului în Germania. Până la urmă, Germania fusese creştină timp de mai bine de un mileniu. Hitler nu dorea să-şi îndepărteze poporul german printr-o opoziţie oarbă la creştinism – cel puţin nu de la început. Himmler nu era un politician la fel de subtil.

— Şi totuşi, Himmler a fost un maestru al propagandei şi organizării, spuse Besemer.

Schneider îşi dori ca tânărul să-l lase doar pe el să vorbească.

— Da, aproape, spuse el, morocănos, aruncând o privire spre Gerhardt ca să vadă dacă era şi el iritat. Dar bărbatul masiv privea afară pe fereastră, evident plictisit. Lasă-mă să continui sau o să-mi pierd şirul gândurilor.

— Desigur, spuse Besemer, fără să-şi piardă interesul.

— Hitler a căutat să exploateze, cu siguranţă, tradiţiile creştine adânc înrădăcinate ale ţării, dar îşi dorea şi să evidenţieze glorioasele tradiţii ariene ale popoarelor germanice, ca pe o forţă conducătoare a destinului nostru cultural. El a găsit metafora perfectă pentru ambele concepte, întruchipată într-un singur artefact, Lancea Sfântă a lui Longinus.

Ochii tânărului se aprinseră.

 78 ➢

— Eu…

Îl reduse pe tânăr la tăcere cu o privire aspră.

— Te rog, lasă-mă să vorbesc. Longinus, după cum se pare că ştii, a fost centurionul roman care şi-a folosit lancea ca să-l împungă pe Hristos răstignit pe cruce. Problemele lui de vedere au fost vindecate de stropii de sânge şi de apă care au ţâşnit din rană. Se afirmă că

Longinus a fost un arian, descendent al triburilor germanice. Lancea a devenit rapid una dintre cele mai sfinte relicve ale creştinismului.

În secolul al treilea, ea a fost menţionată ca aflându-se în mâinile unui alt legionar, un tip numit Mauritius. Mai târziu, în acelaşi secol, a apărut din nou şi a început lunga listă de proprietari cu sânge regal, odată cu împăratul Herculius. Fiica lui, Fausta, s-a măritat cu împăratul Constantin, primul împărat roman creştin. Mama lui Constantin, împărăteasa Elena, era o femeie foarte evlavioasă, care a promovat valoarea simbolică a relicvelor creştine pentru a susţine puterea fiului ei şi puterea Bisericii. Constantin a prezentat public lancea pe toată durata primului conciliu ecumenic de la Niceea, unde au izbucnit dispute legate de ce texte să fie incluse în canonul creştin.

În secolul al şaselea, barbarii au cucerit Roma şi au intrat, pentru o vreme, în posesia relicvei, înainte ca aceasta să fie recuperată de împăratul Justinian. El a folosit lancea ca simbol al intenţiei sale de a restaura gloria Sfântului Imperiu Roman. Simbolul a fost cumva întinat când Justinian a ordonat uciderea a zeci de mii de necredincioşi. Din cauza reputaţiei lui sângeroase, creştinii din secolul următor au considerat că lancea este un simbol nepotrivit pentru creştinism şi atenţia s-a îndreptat către Sfântul Graal, care a devenit simbolul Bisericii în Evul Mediu.

Trei secole mai târziu, Carol cel Mare a intrat în posesia ei şi a ţinut lancea asupra lui în toate campaniile sale militare. Până în secolul al unsprezecelea, mânerul de lemn dispăruse. Împăratul Henric al IV-lea a încercat să introducă în ea ceea ce se credea că este un Cui Sfânt, unul dintre cuiele cu care a fost crucificat Hristos, prin capul suliţei, dar încercarea a dat greş şi lancea s-a despicat în două.

A fost un păcat mai ales pentru că acel cui era în mod evident un fals, nu semăna deloc cu un cui roman din primul secol. Lancea a fost cârpită cu o manşetă de aur şi cu fir de argint şi, până în zilele

 79 ➢

noastre, încă poartă aceste petice, împreună cu acel cui ridicol, înfipt în ea.

Apoi, în secolul al doisprezecelea, se ştie că lancea a fost purtată în bătălie de către Frederic I, mai bine cunoscut ca Barbarossa, din cauza bărbii lui roşcate. Lancea îi cade din mâini când este ucis, în 1190, şi este pierdută timp de două secole. Povestea reîncepe în secolul al paisprezecelea, când Carol al IV-lea începe căutarea ei şi a Sfântului Graal, dar găseşte doar lancea. El o expune la Nürnberg şi acolo rămâne timp de cinci secole.

Schneider se opri pentru a sorbi din ceai, dar acesta se răcise.

— Gerhardt, roag-o pe fată să-mi aducă nişte ceai proaspăt. Eşti gata să asculţi şi restul, Jürgen?

— Da, domnule.

— În timpul acestor cinci sute de ani, s-a dezvoltat un fel de cult: cultul Sfintei Lăncii. Artefactul, se spunea, dispune de puteri supranaturale. Era venerată de oameni.

— Şi avea? întrebă Besemer.

— Ce să aibă?

— Puteri supranaturale.

Schneider bătu cu degetul în obraz.

Ei bine, nu ştiu asta, dar ştiu că dispunea de o putere culturală şi simbolică imensă. Aceste calităţi pot constitui o unealtă puternică

pentru a-i aduna pe oameni, atunci când e nevoie să fie adunaţi. Când Napoleon Bonaparte a ocupat Nürnberg, la sfârşitul secolului al optsprezecelea, a fost foarte nerăbdător sa intre posesia însemnelor puterii, inclusiv Lancea Sfântă, pentru a-şi legitima pretenţia de a deveni, mai târziu, împărat al Sfântului Imperiu Roman. Deoarece era atât de importantă pentru poporul german, înainte de sosirea lui Napoleon, autorităţile din Nürnberg au trimis lancea la Viena, pentru a fi păstrată în siguranţă. Dar mai târziu, când s-a încheiat pacea, confuzia legată de proprietarul ei a determinat Casa imperială de Habsburg să refuze înapoierea ei la Nürnberg. În cele din urmă, aceasta a ajuns să fie expusă public, împreună cu alte comori ale Sfântului Imperiu German, la Trezoreria Imperială din Viena.

Când fata care servea intră cu un vas cu ceai proaspăt, tânărul se folosi de ocazie pentru a-l întrerupe din nou.

 80 ➢

— Acolo a pus Adolf Hitler ochii pe ea, pe când era tânăr student la arte, în Viena.

— Da, foarte bine, Jürgen, spuse Schneider obosit. Asta se întâmpla în 1909. Următoarea dată când Hitler a văzut lancea a fost în martie 1938, la apogeul puterii lui. În noaptea Anschluss7-ului, în timp ce diviziile de tancuri intrau în Austria, un om de încredere al lui Hitler a intrat în muzeu şi a luat lancea şi celelalte comori. A fost adusă înapoi la Nürnberg, unde a devenit un far puternic al Reichului, ca un strigăt de adunare al creştinilor şi al măreţiei istorice a naţiunii. Ei bine, cu toţii ştim cum s-au terminat toate astea.

După război, americanii au venit să caute comoara. Aşa-numiţii lor oameni ai monumentelor, conduşi de un american de origine germană, istoric de artă, maiorul Walter Horn, au găsit lancea şi bijuteriile coroanei Sfântului Imperiu Roman în subsolul unei şcoli primare din Nürnberg. Eisenhower a returnat comorile Trezoreriei Imperiale de la Palatul Hofburg, unde le poate vedea orice turist care merge la Viena, în spatele unui perete de sticlă antiglonţ.

Besemer se aplecă în faţă şi spuse pe un ton conspirativ:

— Dar unii spun că lancea şi celelalte artefacte găsite de american erau falsuri, că Reichul le-a ascuns pe cele adevărate, pentru a fi găsite de generaţiile viitoare de patrioţi germani.

Schneider îşi strânse buzele într-un zâmbet forţat.

— Am auzit şi eu aceste lucruri. Nu prea acord atenţie bârfelor de pe internet. Sunt mai interesat să ajut ca naţiunea noastră să devină

din nou măreaţă. De aceea te afli aici. Fac parte dintr-un grup de patrioţi care îmbătrânesc. De nevoie, suntem un grup secretos de bătrâni. Simbolul fidelităţii noastre este Sfânta Lance. Ne denumim, mai degrabă pompos, Cavalerii lui Longinus, pentru că mergem pe urmele rădăcinilor creştine şi ariene ale marelui centurion. Avem nevoie de sânge tânăr, Jürgen. Ce zici de treaba asta?

Tânărul se îndreptă şi înţepeni aşa. Schneider îşi închipui că

aproape îşi lovise călcâiele.

— Ar fi o onoare pentru mine să mă alătur dumneavoastră, Herr Schneider.

7 Anschluss – anexarea Austriei de către Germania nazistă, în 1938 (n. tr.).

 81 ➢

— Bine, bine. Voi prezenta candidatura ta şi celorlalţi cavaleri.

Acum, mergi şi vezi-ţi de treburile tale şi vei avea în curând veşti de la noi.

După ce plecă, Schneider îl întrebă pe Gerhardt ce credea despre el.

— Mi s-a părut că este derbedeul care ne trebuie, spuse el.

— Prea zelos pentru gustul tău?

— Mult prea zelos. Şi nu ştie când să tacă.

Are sens