Le denunţ atât cât e posibil. Lupt…
Apoi se opri şi se lăsă să cadă din nou pe fotoliu înainte de a adăuga:
— Şi câteodată mă întreb ce rost are, în fond…
— Probabil, niciunul.
— Mersi că-mi ridici moralul.
— Uneori, inspiră ea profund, nu facem decât să întărim lucrul împotriva căruia luptăm.
Jonathan se încruntă.
— Poţi găsi sigur şi contraexemple, continuă ea, dar e valabil în toate domeniile.
— Nu văd cum.
Margie mai turnă cafea. La fel de fierbinte şi de parfumată.
— Există o explicaţie profundă pentru toate astea, dar mi-ar plăcea mai curând să te ajut s-o descoperi cu ajutorul unui experiment…
— Un experiment?
— Intenţionez să-l organizez împreună cu fundaţia mea.
— Credeam că te-ai retras acum vreo zece ani.
70
- LAURENT GOUNELLE -
Ea schiţă un zâmbet în loc de răspuns.
— Până atunci, aş putea să-ţi ofer câteva exemple. S-o luăm în planul relaţiilor. Imaginează-ţi că cineva are o idee care ţie ţi se pare complet falsă, chiar şocantă.
— OK.
— Dacă intri în polemică şi ataci acea idee, ce-o să se întâmple? Îl vei enerva şi îl vei obliga să-şi apere punctul de vedere ca să nu pară
idiot. Chestia asta îi va întări convingerea şi nu-l vei mai putea face să se răzgândească. Luptând împotriva ideii sale, i-ai întărit poziţia…
— Văzut în felul acesta…
— În secolul al XVIII-lea, în Franţa, monarhia Vechiului Regim a luptat cu ajutorul cenzurii împotriva filosofilor iluminişti, iar asta nu a făcut decât să întărească mişcarea care a culminat cu Revoluţia de la 1789.
Jonathan dădu din cap a aprobare.
— La începutul secolului XX, în Rusia, continuă Margie, poliţia ţarului îi persecuta pe toţi protestatarii, socialişti ori liberali. Asta n-a făcut decât să alimenteze exasperarea oamenilor, care a sfârşit prin a le da apă la moară comuniştilor în 1917.
— N-am ştiut.
— Am încă un exemplu şi mai relevant, zise ea ridicându-se. Nu te mişca de aici, trebuie să merg să verific cifrele.
— Lasă, nu trebuie să te…
— Ba da, trebuie.
Ieşi din cameră şi reveni câteva minute mai târziu cu o hârtie în mână.
— Îţi aminteşti că, în 2002, administraţia americană a lansat aşa-numita „luptă împotriva terorismului”? În acelaşi an, Departamentul de Stat vorbea despre 198 de acte teroriste la nivel global în care au murit 725 de persoane. După zece ani de luptă continuă şi la scară
largă, implicând mijloace de tot felul, aceeaşi administraţie face 71
- ZIUA ÎN CARE AM ÎNVĂŢAT SĂ TRĂIESC -
bilanţul anului 2012: 6.771 de acte teroriste în care şi-au pierdut viaţa mai bine de 11.000 de oameni.
— Situaţia se calmează…
— Teoria se verifică şi în planul sănătăţii, doar o ştii. Poate o să
vorbim şi despre asta într-o zi. Nu vreau să-ţi ţin azi o lecţie de biologie!
— Tot ce-mi spui e foarte interesant, dar tot nu putem accepta orice. Modelul individualist şi de consum care nu face pe nimeni fericit s-a extins totuşi pe aproape întreaga planetă, la culturi foarte diferite. Hegemonie totală. Asta mă revoltă.
— Tocmai pentru că este hegemonie, acest model se va nărui prin el însuşi. Ne-o demonstrează din nou istoria. Napoleon a reuşit să cucerească jumătate din Europa, nu? Ei bine, când a fost înlăturat de la putere, teritoriul Franţei era mai mic decât la începutul domniei lui… Uită-te de asemenea la Imperiul Roman, Sfântul Imperiu, Imperiul Otoman, imperiile coloniale, Uniunea Sovietică… Toţi cei care au avut vocaţia cuceririi s-au dezintegrat.
Jonathan nu era chiar convins, în ciuda exemplelor concludente ale lui Margie. Se uită pe fereastră. Ceaţa începea să se ridice lent.