— Şamanii lor intră în transă şi, în această stare modificată de conştiinţă, afirmă că pot intra în contact cu spiritul plantelor. Ca şi cum transa le-ar permite să se conecteze mai uşor la…
— …un câmp morfic.
— Exact! Uite un alt exemplu tulburător: de-a lungul generaţiilor, au reuşit să realizeze diferite formule de curare, acea otravă pe care o folosesc la vânătoare şi care provoacă paralizia instantanee a membrelor victimei. Cercetătorii occidentali s-au aplecat asupra problemei şi au descoperit că unele formule sunt sofisticate, folosind elemente extrase din diferite plante, fiecare ingredient jucând un rol esenţial. Dacă un singur element ar lipsi sau dacă
101
- ZIUA ÎN CARE AM ÎNVĂŢAT SĂ TRĂIESC -
dozajul unuia dintre ele ar fi modificat, otrava n-ar mai avea efect.
Cum au reuşit să găsească formula perfectă? Nu au cântare, nici laboratoare ori instrumente. Sunt toţi analfabeţi.
— Poate prin încercări repetate.
— Nu. Asta se poate întâmpla când cauţi combinaţia a două, trei elemente din zecile ori sutele disponibile, dar combinaţia ideală a şapte sau opt din optzeci de mii înseamnă milioane de posibilităţi.
Nimeni nu poate face milioane de încercări.
Jonathan îşi lăsă privirea să rătăcească peste grădină, peste arbori, arbuşti, tufe, plante şi ierburi. Greu de imaginat că există
ceva ce ne leagă.
— Eşti conştientă, zise apoi, că eşti pe cale să striveşti în mod brutal sute de fire de iarbă din peluză, călcându-le în picioare?
Margie râse din toată inima:
— Este adevărat că perspectiva unei astfel de legături te face să-ţi reconsideri relaţia cu lumea înconjurătoare, zise ea, aruncând priviri admirative vegetaţiei din grădină. De altfel, multe studii au demonstrat lucruri destul de grăitoare în acest sens.
— Ca de exemplu?
— Cercetătorii au demonstrat că o simplă plimbare prin pădure ne poate întări sistemul imunitar.
Jonathan se gândi la plimbările lui prin sălbăticiile de pe Big Sur.
Se simţea atât de bine în acele momente…
— Alte studii, continuă ea, dovedesc că prezenţa plantelor într-un birou face să scadă cu treizeci la sută incidenţa durerilor de cap, cu douăzeci la sută a oboselii şi, în acelaşi procent, a durerilor în gât.
Putem vorbi despre aceleaşi rezultate, legate de prezenţa animalelor în jurul nostru. De asemenea, se ştie că o persoană care a suferit un infarct are cu douăzeci şi trei la sută mai multe şanse să fie în viaţă un an mai târziu dacă are un câine de casă.
— Mă faci să mă simt vinovat: Chloé şi-a dorit mereu un animal.
Angela ar fi fost de acord, dar eu m-am opus întotdeauna.
102
- LAURENT GOUNELLE -
— Omul, zâmbi Margie, este un animal social. Are nevoie de relaţii: cu semenii, cu animalele, cu plantele. Relaţiile acestea ne ajută să trăim. Fapt demonstrat de experimentul făcut de împăratul Frederic al II-lea al Sfântului Imperiu, în secolul al XIII-lea.
— N-am auzit niciodată despre el.
— Împăratul vorbea curent şase ori şapte limbi şi se întreba care ar putea fi „limba divină”, cea pe care am vorbi-o în mod natural, dacă nimeni nu ne-ar învăţa altceva. Ca urmare, a făcut un experiment care, din fericire, în zilele noastre nu ar fi permis.
— Ce-a făcut?
— A izolat nou-născuţi, lăsându-i în grija unor femei special alese.
Acestea fuseseră instruite să le dea de mâncare, de băut, să-i schimbe pentru a rămâne curaţi, pe scurt, să le răspundă nevoilor fiziologice de bază. Li se interzisese însă să-i alinte, să se joace cu ei şi mai ales să le vorbească.
— Şi ce limbă au deprins?
— Nu s-a aflat niciodată.
— De ce?
— Pentru că niciunul nu a supravieţuit. În ciuda faptului că le fuseseră acoperite toate nevoile fiziologice. Doar că fuseseră privaţi de interacţiunea cu ceilalţi.
Jonathan scutură din cap, dezgustat.
— Atroce!
— Relaţiile sunt esenţa vieţii noastre, Jonathan.
Aceste ultime cuvinte păreau să fi rămas suspendate în aer.
Soarele strălucea cu putere acum şi Jonathan ştia că mătuşa lui nu va mai întârzia mult pe afară. Pe suprafaţa oceanului începuse să