— Pînă la sfîrşitul lui decembrie 1989 (nu mai facem nici un secret din această problemă) trebuie să raportăm cîţi ofiţeri ne-am gîndit să trecem în rezervă! Trebuie să dispară imediat din armată puturoşii, incapabilii, neputincioşii şi bolnavii. Noua lume pe care noi o construim e lumea celor puternici, celor care ştiu ce vor!... În al doilea rînd... vreau să vă anunţ o problemă în lumina noilor orientări. Se pune un mare accent pe oamenii capabili. Dacă nu eşti capabil, fratele meu, treci, neică-n rezervă! Nu aici e locul tău! Au ajuns oameni foarte sus şi acum nu mai ştiu să se descurce! Au pierdut controlul! De ce? Fiindcă sînt incapabili. I-a pus partidul, să zicem, director de întreprindere şi nu ştie, dom’le, ce să facă! Nu ştie cum să facă un plan, cum să primească o delegaţie străină, cum să vorbească cu ea... Apropo, tovarăşe Vînătu, sîntem în... iulie. În noiembrie sau în decembrie trebuie să raportăm că fiecare cadru militar a învăţat cel puţin două limbi străine de circulaţie, adică franceza, engleza, germana...
— S-a modificat ordinul, tovarăşe colonel, rosteşte burtosul maior Vînătu. A rămas o singură limbă.
— Mda!...
Comandantul se plimbă gînditor, trăgînd din ţigară.
— Să vedem cum facem... Şi cînd, că n-avem timp, doar n-o să vă trimitem la şcoală! Recunosc, partidul are dreptate, avem mari lipsuri la acest sector, nici eu... E cineva aici care ştie o limbă străină?
— Locotenentul Pora, tovarăşe colonel, rosteşte Lenţ. Ştie franceza şi engleza!
— Ce vorbeşti, domnule? Uitaţi, dom’le, un om care trebuie să fie în atenţia partidului!
— Exact la asta m-am gîndit şi eu, tovarăşe colonel, zice căpitanul Şoşu.
— Dar deocamdată s-o lăsăm aşa...
— S-o lăsăm, da... aşa zic şi eu...
— Aşadar, reia Mihail, partidul trebuie să se bizuie pe oameni capabili! Mda. Se pare că trebuie să vină în curînd maşinile. Tovarăşe colonel Drumeza, aveţi să le spuneţi ceva?
Drumeza iese în faţă. Este aproape un pitic, cu o burtă enormă, cu faţă buhăită şi buze subţiri.
— Stimaţi tovarăşi!...
Mîinile lui cu degete răşchirate par braţele înţepenite ale unei păpuşi.
— Eu, ca inginer-şef proaspăt numit... că am dracu’ o facultate... Eu zic aşa, să punem osu’ la treabă, că nu mai ţine. Venim aici în fiecare zi cu nişte scuze şi dispărem. Las’ că se chinuie comandantul, secretarul de partid, că şi-aşa e solid Şoşu! Nu mai merge aşa! Nimeni nu e de neînlocuit, să ştiţi, dar nu face nimeni nimic! Mîncăm, ne menajăm cordul, deh!... Mai puneţi şi voi mîna pe o carte, mai faceţi lectură, că sînteţi mai răi ca-n mezozoic. Şi atenţie cu concentrozaurii!... Atît am avut de zis. În rest... vedeţi, vremurile sînt tulburi — ungurii au trecut la capitalism, fraţii noştri polonezi să nu mai vorbim, nu, e ceva de groază... Pînă şi basarabenii noştri au înnebunit! Eu nu pricep ce vor oamenii ăştia! Eu sînt din Basarabia, dar după părerea mea e bine să stea acolo, dracu’, liniştiţi, că mai rău ne fac, nu-i înţeleg... Nu vă luaţi după tot felul de zvonuri! Puterea sovietică e încă mare! Se vor produce mari revelaţii! Comunismul de-abia acum începe să se întărească! Să studiem zi de zi cele spuse de tovarăşul Nicolae Ceauşescu. Să ne pregătim cu tot sufletul să întîmpinăm cu cinste Congresul al XIV-lea. Ce dracu’, sîntem ofiţeri... Am terminat...
Intervine comandantul:
— Mergeţi acum la oameni! Vreau să-i văd cum intră pe poarta şantierului pe plutoane, cu comandanţii în frunte, cîntînd! Voi fi acolo. Se pare că pe acest şantier unora li s-a suit la cap libertatea. Spor la muncă!...
Alergăm la autobuze. Străbatem centrul, intrăm pe bulevardul Victoria Socialismului şi urcăm coasta, pe strada dintre Casa Republicii şi Casa Ştiinţei. Oprim în apropierea barăcilor. Oamenii mănîncă repede porţiile sărăcăcioase.
Unii şi-au luat deja sculele. Îi încolonez. Parcă somnul i-a istovit şi mai mult. Vine în fugă Lenţ:
— Ioane, vezi că la intrarea în şantier sînt toţi comandanţii de unităţi, generalul Bogdan. Verifică să fie intrarea regulamentară.
Aliniez militarii. Îi număr încă o dată. Îi aşez pe echipe.
Departe, la intrarea în şantier se aude un murmur ritmat ca un cor de robi sau de cerşetori şi înţeleg că trupele „cîntă”. Mă întorc spre cei patruzeci şi cinci de oameni nebărbieriţi, slabi şi obosiţi de vîrstă şi de muncă, cu hainele şi bocancii rupţi, cu căştile sparte şi comand:
— Tîrnăcoapele la spinare! Lopeţile pe umăr! Agăţaţi găleţile de coada lopeţilor! Cei cu roabele să treacă la mijloc. Pluton, cu cîntec înainte, marş!
„Ardealul... Ardealul... Ardealul ne cheamă.
Nădejdea e numai la noi,
Sărută-ţi, copile, părinţii şi fraţii
Şi apoi să mergem la războoi...”
Găleţile murdare bălăngăne agăţate de cozile lopeţilor lustruite de atîta folosinţă, roabele huruie, cei bătrîni şi betegi tuşesc, iar ceilalţi lălăie aiurea. Ardealul, Ardealul... E o batjocură, un sacrilegiu! Trec salutînd, în pas de defilare... Trec salutînd cu hainele rupte pe mine... Trupele „dau onorul la general”...
Într-adevăr, în şantier s-a dezlănţuit teroarea. Au început din nou să curgă peste noi O.C.-uri şi O.G.-uri, ca o ploaie otrăvită. Ultimul ordin atrage atenţia că pe timpul deplasării la sau de la şantier, nici un ofiţer sau subofiţer nu mai are voie să stea în cabina autocamionului ci sus, sub prelată, alături de soldaţi. Pentru nerespectarea acestui ordin ministrul a trecut deja în rezervă doi locotenenţi. Alt locotenent a fost surprins de ministru ceva mai departe de locul unde munceau soldaţii lui: a fost trecut imediat în rezervă. Un adjunct al ministrului apărării a aflat (oare de unde?) că un militar în termen a fost avansat la gradul de fruntaş cu o lună mai devreme (e o criză cumplită de gradaţi) şi doi ofiţeri, comandantul companiei şi comandantul plutonului din care face parte soldatul sînt pe banca acuzării în Consiliul de onoare — se pare că vor fi degradaţi. Noapte de noapte, zi de zi, se fac inspecţii şi verificări. Ofiţerilor li se controlează geamantanele sau sînt, pur şi simplu, percheziţionaţi. Ni se verifică în fiecare zi caietul comandantului de pluton. În jurul nostru mişună delatori ca plutonierul Ilovan Mihai, oficial plutonier de companie, dar care în realitate Dumnezeu ştie cu ce se ocupă, fiindcă stă numai în biroul comandantului.
Comitetul de partid, în frunte cu căpitanul Şoşu, nu mai pridideşte să „discute” (în realitate să ancheteze) „abaterile” mem-
brilor de partid. Nu mai apucăm să dormim noaptea. Primim ordine peste ordine. Adunările şi şedinţele de partid au devenit adevărate torturi. Serviciile s-au transformat în coşmaruri. Militarii în termen sînt bătuţi crunt de comandantul unităţii şi de inginerul-şef. Cînd ies din biroul comandantului se clatină pe picioare şi sînt plini de sînge. A fost descoperit un militar care, ascuns într-o gură de canal, scria manifeste prin care anunţa poporul despre condiţiile îngrozitoare în care trăieşte trupa. Ni s-a prelucrat cazul. Doctorul Lukacs a primit ordin să nu mai trimită nici un bolnav în afara unităţii. Drept urmare, după ce a stat două săptămîni în infirmerie cu diagnosticul de „gastrită” (diagnostic pus de... comandant!) un concentrat a decedat la Spitalul Militar. La autopsie s-a constatat că soldatul avea... apendicită. Adus la cunoştinţa unităţii, cazul a fost calificat drept... o greşeală în munca.de partid, adăugîndu-se totuşi că, în conformitate cu ordinele în vigoare, nu doctorul e cel care aprobă internările şi concediile medicale, ci... comandantul!
În Casa Republicii, militarii dezertează pe capete. Nu se ia nici o măsură împotriva lor. Acordarea indicelui lunar de lucru a devenit o afacere: comandanţii de plutoane adună bani de la soldaţi şi-i dau inginerilor şi maiştrilor ca să capete cu toţii un indice mai acătării. O ruşine!
Plutonul meu lucrează în Sala România. Aici, Ceauşescu vine şi de cîte două sau trei ori pe săptămînă, stînd, e drept, de fiecare dată cîte zece secunde. Oamenii, suiţi pe schele, se prefac atunci că muncesc. După ce pleacă el se aşază şi joacă table, ţintar sau cărţi.
Venirea ministrului apărării pe şantier stîrneşte groază: ofiţerii se răspîndesc ca potîraichile, ascunzîndu-se care pe unde poate.
Sîntem anunţaţi că Rusia lunecă pe calea... capitalismului şi că Gorbaciov trădează partidul comunist. Comandantul, statul major, şefii serviciilor, secretarul de partid parcă sînt loviţi de paranoia. Vor „să ştie totul”, să nu „scape situaţia de sub control”.
Într-una din zile am fost anunţaţi că ministrul a aprobat masa gratuită pentru cadrele militare care muncesc pe platforma Uranus. Dar numai cei care „lucrează efectiv”. Anunţul ne-a lăsat, evident, reci. Am fost beşteliţi că nu primim cu bucurie această „minunată” veste. Am fost acuzaţi de nerecunoştinţă... Faţă de cine? Faţă de partid! Noi mîncăm „pîinea partidului”. Cînd am ieşit de la şedinţa respectivă, un detaşament de muncă era adunat în faţa unor barăci şi discuta cazul unui subofiţer care comisese nu ştiu ce abatere. Omul fusese scos în faţa mulţimii adunate şi răspundea la întrebări:
— Recunoşti că eşti vinovat?
— Da!
— Recunoşti că prin atitudinea ta ai sfidat colectivul de muncă în care trăieşti?
— Da!