"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » "Urmașii virtuții și ai răzbunării" de Tomi Adeyemi

Add to favorite "Urmașii virtuții și ai răzbunării" de Tomi Adeyemi

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Soldaţii o târăsc spre uşă.

Mă zăreşte lipit de perete.

— Inan?

Culoarea îi piere din obraji. Duce repede o mână la gură. Ochii ei chihlimbarii se umplu de lacrimi. Face un pas înapoi şi se încovoaie de parcă cineva a izbit-o în stomac.

— Eşti treaz!

Nu ştiu cât timp s-a scurs de când ne-am văzut ultima oară.

Parcă au trecut vieţi întregi de atunci. Pielea ei încă are nuanţa bronzului, iar bărbia e la fel de ascuţită. Dar lumina din privirea ei s-a mai împuţinat.

— Mamă…

Nu apuc să întreb ce se întâmplă. Două gărzi o ţin pe loc.

— Lăsaţi-mă! le porunceşte Mama.

Însă oamenii sunt surzi la ţipetele ei.

— Duceţi-i în beciuri! ordonă un locotenent.

Imediat, soldaţii mă înşfacă şi pe mine. Mama mă strigă. Ei o trag înapoi, ţinând-o de braţe. Coboară în grabă treptele.

— Ce se întâmplă? strig eu. Cine ne atacă?

Dincolo de zidurile palatului, cornul răsună şi mai tare. Cerul nopţii e roşu de flăcări. Totul se petrece ca în ceaţă. Soldaţii mă târăsc afară din camera Tatei şi mă cară în jos, pe treptele de nuanţa fildeşului. Dar cu cât văd mai mult cum se înfăţişează palatul, cu atât mai multă nevoie am de răspunsuri.

S-a terminat cu podelele imaculate, de marmură! Gata cu vasele elegante, înşirate de-a lungul holurilor! Slugi şi soldaţi aleargă grăbiţi pe dalele crăpate. Sticla spartă şi ramele strâmbe de tablouri dezonorează pereţii goi.

Nu-mi cred ochilor când ajungem în capătul scării. Toată aripa de est a palatului zace în ruine. Doar munţi de moloz şi coloane prăbuşite.

E un vis. Închid ochii. Un coşmar. Nimic altceva.

Însă nu contează de câte ori clipesc; tot nu mă pot trezi.

— Ce se întâmplă? strig, dar nimeni nu mă bagă în seamă.

Nu pot să fug şi să mă ascund.

Trebuie să obţin singur răspunsuri.

Îmi proptesc bine tălpile în podea şi-mi trag umerii în spate.

Pumnul meu izbeşte gâtul gărzilor. Strânsoarea lor slăbeşte, iar eu reuşesc să mă eliberez. Alerg spre balcon.

O izbucnire de durere îmi săgetează abdomenul. Îmi forţez picioarele tremurătoare să alerge. Împing sacii de nisip din dreptul uşii şi mă întind spre clanţă.

Cum s-a putut întâmpla aşa ceva?

Chiar dacă trăiesc totul aievea, mi se pare imposibil. Ultima dată

când aceste ziduri au fost străpunse, nici măcar nu mă născusem.

Arzătorii au călcat palatul în picioare, ucigându-i pe toţi cei din familia Tatei. Vechile lui poveşti îmi revin în minte. Atacul acela l-a determinat pe Tata să scape de magie. A jurat că palatul n-o să mai fie atacat niciodată.

Dau deoparte ultimul sac de nisip. Deschid uşa. Când ochii mei întâlnesc priveliştea, mâinile îmi cad pe lângă corp, neputincioase.

Lagosul e pierdut.

— Nu…

Cad în genunchi. Am senzaţia că pământul îmi fuge de sub picioare. În faţa mea se dezvăluie un carnagiu. Nu recunosc locul ăsta. Oraşul meu parcă a fost pustiit de război.

Au dispărut clădirile în culori pastelate, din cartierul negustorilor.

La fel şi corturile multicolore şi căruţele din piaţa plină de viaţă, aflată la marginea cartierului. Geamuri sparte şi clădiri distruse.

Cadavre abandonate zac înşirate pe străzi.

Jumătate dintre locuinţele divinerilor ard, împrăştiind miros de cenuşă în aerul nopţii. Pereţii de lemn care pe vremuri le împrejmuiau s-au transformat în cioturi. În locul lor au rămas grămezi uriaşe de moloz – o barieră a prăpădului ce-mi ţine oraşul prizonier.

Mă apuc de burtă. Durerea care radiază în mine mă face să mă

prăbuşesc. Nu pot să cred că se întâmplă aşa ceva.

Nu pot să cred că acesta e căminul meu.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com