"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » » Maxim Gorki- Mama Citește și învață Limba Română cu MsgBrains.Com

Add to favorite Maxim Gorki- Mama Citește și învață Limba Română cu MsgBrains.Com

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

— Acum nu mă mai înspăimânt defel…

Liudmila se întoarse spre fereastră, potrivindu-şi părul pieptănat strâns pe tâmple, cu niâna ei negricioasă. O umbră

uşoară îi tremura pe faţă, poate umbra unui zâmbet stăpânit.

— Am să culeg textul repede. Culcă-te, ai avut o zi grea şi eşti obosită. Culcă-te aici, în pat; eu n-am sa dorm, iar la noapte poate că am să te scol să-mi dai o mână de ajutor…

Când te culci, să stingi lampa.

Puse două lemne în sobă, se în-dreptă din şale şi pieri pe uşa îngustă de lingă sobă, având grijă s-o închidă bine în urma ei.

Mama o urmări cu privirea, apoi începu să se dezbrace, gândindu-se:O frământă un gând, un dor”…

1 se învârtea capul de oboseală, dar în inimă simţea o linişte ciudată şi totul i se arăta într-o lumină blinda şi caldă, cam i se aşternea lin în piept. Cunoştea liniştea aceasta ce urma întotdeauna după o grea zbu-ciumare; altădată o îngrijora întrucâtva, acum însă îi deschidea sufletul şi i-l întărea cu un simţământ mare şi puternic. După ce stinse lampa, intră în aşternuţii!

rece, ghem.nindu-se sub plapumă şi îndată căzu într-un somn adine…

Când deschise ochii odaia era plină de strălucirea albă şi rece a unei zile senine de iarnă. Culcată pe canapea, cu o carte în mână, Liudmila o privea drepi în faţă, cu un zâmbet cu totul neobişnuit.

— Doamne! – spuse mama tulburată şi încurcată.

— Ce-i cu mine?

— Trebuie să fie tare târziu…

— Bună dimineaţa! – răspunse Liudmila.

— E aproape zece; scoală-te şi vino la ceai.

— Dar de ce nu m-ai trezit?

— Am vrut, dar când ui-am apropiat, am văzut că surâdeai în somn aşa de frumos…

Liudmila se ridică de pe canapea cu o mişcare sprintenă a întregului ei trup şi, venind lingă pat, se aplecă asupra mamei: în ochii ei mama văzu o seânteie care-i era cunoscută, apropiată şi dragă.

— Nu m-am îndurat să te trezesc. Poate că visai ceva frumos…

— N-am visat nimic.

— Tot una! Mi-a plăcut zâmbetul dumitale. Liniştit, blajin, cuprinzător!

Liudmila râse şi râsul ei răsună unduios, catifelat.

— Mă gândeam la dumneata… trebuie să-ţi fie tare greu!

Mama tăcea îngândurată, mişcând din sprâncene.

— Ţi-e greu, fireşte! – adaose Liudmila.

— Nu ştiu ce să mai zic! – grăi mama cu şovăială în glas.

— Uneori ţi se pare că nu poate fi viaţă mai grea. Şi totuşi, se-ntâmplă în jurul tău atâtea şi atâtea lucruri de seamă, neobişnuite şi vin unele peste altele, repede, aşa de repede!

Şi, deodată, acea înviorătoare însufleţire, pe care o • simţise de atâtea ori, i se ridică iarăşi în piept, asemenea unui val, umplându-i inima cu atâtea chipuri şi cu atâtea gânduri. Se săltă în capul oaselor, dornică să-şi îmbrace cit mai degrabă

gândurile în cuvinte:

— Totul merge înainte, cu un anume rost… Dacă ai şti câte îndură oamenii, cât suferă, cum sunt bătuţi, bătuţi crunt, şi cit de puţine bucurii le sunt îngăduite! Da, e tare greu.

Liudmila înălţă capul, o cuprinse într-o privire caldă şi spuse:

— Văd că nu de dumneata vorbeşti!

Mama se uită la ea şi, dându-se jos din pat, în timp ce se îmbrăca, îşi urmă vorba:

— Dar cum să stai deoparte, când pe unul îl iubeşti, şi altul ţi-e drag? Te temi de soarta tuturor. Ţi-e milă de iiecare şi toate ţi se îndeasă în inimă… Cum să te dai înlături?

Pe jumătate îmbrăcată, se opri în mijlocul odăii, îngândurată. 1 se părea că nu mai este femeia de odinioară, plină de griji şi de teamă pentru feciorul ei, gata să-l apere în orice clipă, de orice primejdie, că ea, cea de atunci, nu mai există, s-a desprins de viaţă, s-a retras undeva departe, sau, poate, s-a mistuit cu totul în văpaia frământărilor, care i-a uşurat şi i-a purificat sufletul, aducându-i în inimă puteri noi.

Aţintindu-şi urechea minţii la cele ce se petreceau în străfundul ei, voia să-şi dea seama ce se întâmplă acolo, în adâncul inimii sale şi, totodată, se temea să nu stâr-nească şi să nu readucă iarăşi la viaţă frământările de odinioară.

— La ce te gândeşti? – o întrebă blând Liudmila, venind Ungă dânsa.

— Nu ştiu! – răspunse mama.

Se priviră un timp în tăcere şi, deodată, zâmbiră amândouă; apoi, Liudmila ieşi, spunând: *

— Ce-o fi tăcând samovarul meu?

Mama privi pe fereastră. Afară strălucea o zi senină, rece, înviorătoare; şi în pieptul ei era lumină, dar o li'mină care dogorea. Ar fi vrut să vorbească despre orice, îndelung şi cu bucurie, cu un nedesluşit siinţă-n irit de recunoştinţă – nu ştia nici dânsa faţă de cine – pentru tot ce simţea ciî-i coborâse în suflet şi ardea acolo, ca o revărsare de zori în amurg. Nevoia de a se ruga, pe care n-o mai simţise de atâta vreme, o tulbura. Ii răsări în minte un chip tânăr şi un glas îi răsună în t amintire:E mama lui Vlasov!” Ochii Saşei scânte-iară cu sclipiri de duioşie şi voie bună. Văzu aievea iăptura întunecată a lui Râbin. Fecioru-său îi zâmbea cu iată lui hotărâtă, turnată parcă în bronz. Nikolai clipea' din ochi, stânjenit. Şi toate astea fură deodată tulburate de un suspin uşor, adânc, amestecându-se şi contopindu-se într-un nor străveziu, cu răstrângeri de toate culorile, care-i învălui toate gândurile într-o linişte deplină.

— Nikolai a avut dreptate! – spuse Liudmila cina se întoarse în odaie.

— A fost arestat. Am trimis băiatul, aşa cum mi-ai spus. Zice că în curte sunt poliţişti, pe unul l-a văzut ascuns după

poartă, iar agenţii dau mereu târcoale casei; băiatul îi cunoaşte.

— Aşa! – făcu mama, dând din cap.

— Bietul Nikolai…

Oftă, dar fără mâhnire, minunându-se singură de lucrul acesta.

— în vremea din urmă a ţinut o mulţime de lecţii pentru muncitori şi era de aşteptat să cadă! – spus3 cu tristeţe dar liniştit Liudmila.

— Tovarăşii l-au rugat să plece. N-a vrut să-i asculte! După

părerea mea, în asemenea cazuri nu e destul ca omul să fie rugat; trebuie obligat să se supună…

Are sens