"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » CAMIL PETRESCU- Patul lui Procust citește cărți mai rapid ca niciodată

Add to favorite CAMIL PETRESCU- Patul lui Procust citește cărți mai rapid ca niciodată

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

- Vi le voi aduce data viitoare...

- Le-a cerut în scris, a fost să le ia... Am fost şi eu de două ori, dar cum să poŃi sta de vorbă cu două femei în care nimic nu aminteşte de Dumnezeu ?

- Dacă ai şti de cînd alerg după lămuriri... Te rog, nu te supăra de întrebările mele directe, de ce a scris atunci acea scrisoare ?

Nu răspunde numaidecît, pe urmă reia, cu o nesfîrşită tristeŃă:

- Domnule Vasilescu, prietenul nostru, din pricina acelei iubiri înjositoare, era un om pierdut. Şi-a dat seama de asta singur. Mai ales în ultimele săptămîni din viaŃă, Ńi-era mila să-l priveşti. Parcă se rupseseră în el resorturi, parcă organele nu-i mai funcŃionau. Era cu mult mai rău decît bolnav. Se jurase că după o ultimă întîmplare umilitoare, pentru nimic în lume nu se va mai duce la ea. Era el însuşi uimit că a putut să iubească o asemenea femeie, îmi spunea chiar că i-ar fi ruşine dacă ar afla şi altcineva, afară de noi, prietenii. Îşi dădea seama şi de aceea i-a şi cerut scrisorile înapoi... „Mi-e silă de mine însumi, Nicolae, mi-e silă, de parcă am păduchi în suflet." I-am arătat că numai credinŃa în Dumnezeu îl poate îndrepta din aşa cădere... Şi aşa era să fie, căci era un bun creştin, găsea cuvinte frumoase despre bunătatea Celui-preaînalt şi cred că în scurtă vreme s-ar fi împărtăşit din harul împăcării. Negreşit că uneori şovăia: „Niculae, nu mai pot. Sufăr ca un cîine greu bolnav. Gîndul morŃii mă Ńine ca

într-un cleşte zi şi noapte." Îl mîngîiam cum puteam: „George, dacă moartea e trimisă

de Domnul în înŃelepciunea lui nemărginită, e o împăcare şi o binefacere, dar omul nu trebuie să se gîndească să-şi ia singur viaŃa". „Dumnezeu mă va ierta, Niculae, că ştie ce mult am suferit şi cît l-a lăudat gîndul meu, dar acest rău, iubirea asta, mă doare ca o bubă scîrboasă şi nu o mai pot îndura. Dacă nu-mi fac seama singur e că m-aş răsuci de dezgust în sicriu, dacă aş bănui că lumea crede că m-am sinucis din pricina acelei femei... sau poate că din cauza foamei... O asemenea moarte singură ar întrece în ruşine urîciunea suferinŃelor mele... Orice, dar să nu se ştie că am suferit din pricina acelei neruşinate... sau că, om în toată firea, am suferit de foame..." Mi-a strîns braŃul, că era de felul lui zbuciumat, şi mi-a arătat, spre uimirea mea, o hîrtie de 500 de lei: „Vezi tu asta, Niculae? Vezi banii aceştia? Sunt preŃul morŃii mele. Cînd am rupt cu femeia aceea, am suferit atît de mult, că din prima seară mi-am spus că trebuie să mor. Dar nu trebuie să

se ştie că am iubit asemenea femeie şi că în viaŃă am suferit de foame, nu trebuie să fie cadavrul meu fără un ban lîngă el, ca să creadă cineva că m-am sinucis din pricina foamei. Aşa nu mă puteam sinucide. Şi atunci am început să adun bani. Am adunat cinci sute de lei, cum se adună o zestre. Mi-au furat viaŃa, m-au înjosit, dar mila lor nu-mi trebuie. ÎŃi pot spune acum, pentru că de ieri mă simt mai bine, gîndul morŃii m-a părăsit." Pe urmă s-a mai potolit, era ca o apă care scădea. Am crezut, domnule Vasilescu, în zilele acelea, că îndemnul morŃii l-a părăsit şi aşa era. Seara vorbeam îndelungă vreme aci... Regăsise calea către Domnul şi - de ce n-aş spune-o ? - îl ajutase să se însenineze şi convingerea lui că e un mare poet: „Mi-am dat această viaŃă

mizerabilă, pentru una infinită, Niculae... Sufletul meu va trăi o nouă viaŃă, iar poezia mea, pe care ei n-au înŃeles-o, o vor înŃelege copiii lor, care se vor ruşina de neînŃelegerea părinŃilor lor." Negreşit că eu nu l-am contrazis despre asta, de vreme ce poate însăşi această credinŃă era inspirată de Domnul. Din nenorocire, prietenii care trebuiau să-l ajute cu vorba şi cu gestul lor i-au fost duşmani... Tocmai cînd, din cauza suferinŃei lui neînchipuite, avea nevoie de credinŃă, ei i-au zdruncinat orice convingere.

în săptămîna morŃii ne găseam toŃi patru la cafea la Bulgăran, cînd au început să-şi bată

joc de el. Pen-ciulescu, plin de venin, îi spunea tot felul de răutăŃi: „De ce ai tu nevoie de nemurirea sufletului, Gedeme? Religia impune o ordine prestabilită. Ai fost dobitoc în această viaŃă scurtă, iubind o femeie de stradă... Dacă vei trăi încă o sută de vieŃi, nu e nici un motiv ca, fiind tot atît de dobitoc, să nu iubeşti tot femei de stradă... Atunci, la ce-Ńi trebuie nemurirea?" Nu poŃi să-Ńi închipui cît punea bietul Ladima la suflet asemenea glume grosolane. Bulgăran, a cărui bibliotecă de ateu e un adevărat laborator al diavolului, i-a făcut lungi teorii ca să-i dovedească inexistenŃa lui Dumnezeu.

Sunt nedumerit şi-l întrerup cu o întrebare:

- Iartă-mă, domnule Cibănoiu, îl cunoaşteŃi într-adevăr pe domnul Penciulescu, pentru că...

- Desigur că îl cunosc, de vreme ce de vreo cinci-şase ani e chiriaşul meu gratuit, într-o cameră din fundul curŃii, aci.

- !?

- Cu cifre, cu păreri de autori, cu poze chiar i-a explicat universul, arătîndu-i zădărnicia oricărei credinŃe într-o fiinŃă supremă.

Ai să mă întrebi ce-am făcut eu în această împrejurare, ce am răspuns atacurilor şi argumentelor opuse? Nimic... Existenta lui Dumnezeu nu se poate dovedi şi e un păcat să cauŃi s-o explici cuiva. Crezi numai... şi afirmi. Credo in quia absurdum. Ladima însă a prins să discute şi să apere, asta i-a fost pierderea.

Peste vreo două zile l-am întîlnit foarte schimbat... Nesfîrşit mai trist, ros parcă de un vierme crunt din el. „Niculae, dacă Bulgăran are dreptate?" Era palid şi îi sticleau ochii. „Ascultă, Niculae, dacă sunt Ńărînă din Ńărînă, dacă am ieşit din haos întîmplător şi niciodată nu vom cunoaşte o nouă viată, dacă aceasta, pe care am trăit-o, a fost singura posibilă pentru mine dintr-un miliard de posibilităŃi, şi eu mi-am sacrificat-o îndurînd lipsuri cumplite, iubind pe Emilia Răchitaru? Arde pielea pe mine ca o cămaşă de foc cînd mă gîndesc că asta ar fi posibil."

I-am spus nedumerit:

- Dar Emilia nu există decît de doi ani în viata ta ?

- Dar în aceşti doi ani a istovit toate posibilităŃile mele sufleteşti. Totul e stors sau sfărîmat în mine. Dacă n-ar fi credinŃa în artă...

În seara următoare au fost noi discuŃii. Ladima a spus că, dacă nu există

Dumnezeu, el crede în supravieŃuirea prin artă, a strigat - deşi Penciulescu rîdea de el -

că totuşi a folosit cît putea mai bine această viaŃă, în orice caz mai bine decît oricare dintre ei, creînd o operă care va supravieŃui la nesfîrşit. „La nesfîrşit ? Ce înseamnă la nesfîrşit? urla Bulgăran... într-un număr oarecare de ani pămîntul tot va pieri... Ce înseamnă că opera ta va supravieŃui o sută de ani, un milion, cînd tot se va împrăştia în haos, împreună cu praful pămîntului şi al tuturor operelor, distruse într-un cataclism cosmic... Ascultă-mă pe mine, asta-i singura posibilitate de trăire. Asta... Să te plimbi pe bulevard, să vezi soarele, să iubeşti, să citeşti... Asta-i tot, între două nopŃi infinite de neant - zece, douăzeci, treizeci de ani de viaŃă ireversibilă. Arta e o vanitate ca toate celelalte. Zădărnicia zădărniciilor, toate sunt zădărnicii. Nu facem decît să amînăm o scadenŃă." Ladima era alb ca varul: „Crezi asta, Bulgîran, cu adevărat ?... Am trăit patruzeci de ani." Şi şi-a cuprins fruntea în mîini cu ochii în lacrimi: „Am trăit patruzeci de ani, inutili".

Bulgăran i-a dat să citească şi nişte articole de revistă, de un ateism blestemat.

Singur, de altfel, i le-a cerut... Pe drum îmi spunea: „Niculae, cel puŃin dacă m-ar fi iubit Emy, viaŃa asta n-ar fi fost zadarnică..." Eram îngrozit, căci vedeam că iarăşi se destramă... A doua zi l-am întîlnit din nou... Acum era însă tăcut... N-am putut scoate o singură vorbă de la el. Mergeam amîndoi pe stradă. O singură dată, la încercările mele de a redeştepta în el credinŃa, mi-a şoptit îngîndurat: „Totul e zădărnicie... Nu mai cred nici măcar în artă. Bulgăran şi Penciulescu au dreptate." I-am cerut să-mi dea şi mie cărŃile care, picătura de apă ultimă, au clătinat şi răsturnat un spirit atît de slab, şi l-am întovărăşit pînă acasă să le iau. A doua zi, era foarte abătut, ne-am dus să ne plimbăm că era în mai, la Şosea. Cînd ne-am întors, prin dreptul Teatrului NaŃional a trecut Emilia la braŃul unui bărbat... El mi-a pus mîna pe umăr... I s-au înălbit buzele şi s-a răsucit ca o frunză... N-a mai fost chip să vorbeasc cu el... A fugit de lîngă mine ca un nebun... pe scările dinspre strada Matei Millo, şi a doua zi am aflat că s-a sinucis... Am rupt şi cu Bulgăran şi cu Penciulescu... Desigur că au găsit o materie moale ca o pastă, neînstare de rezistenŃă... Nu e mai puŃin adevărat că trăieşte în ei un mîrşav spirit de distrugere.

Am mai stat aproape două ceasuri de vorbă cu Cibănoiu. Felul înŃelepciunii lui mi-a plăcut foarte mult. I-am spus că eu socot pe Ladima un poet foarte mare şi că voi aduna tot ceea ce-l priveşte. Mi-a dat fotografia, vreo două cărŃi. łi le alătur la aceste caiete. Aş vrea să mă ajuŃi să-i publicăm volumul. Am luat şi nişte reviste cu articolele care pare că l-au tulburat atît. în zilele următoare le-am citit şi eu. Mărturisesc că mi-au dat un fior continuu. Din nou mi-am judecat tot ce-a fost, toate întîmplările cumplite şi

zbuciumate în lumina acestui Memento ¹. După cum am vorbit aseară la telefon, îŃi trimit totul. Eventual voi mai întregi cele povestite, prin amănunte verbale.

P.S. George Demetru Ladima intră cumva şi el în vreuna dintre aceste categorii de fiinŃe, aparent desăvîrşite, notate însă prin vreun minus, sau prin vreun adaos, care face viaŃa grea, imposibilă ?

Vreau să spun, talentul sau intransigenŃa morală au ceva din surplusurile ridicole şi periculoase ale unui Rhynchophores, ale unui Macrophtalmes sau ale unui Sophonyophore ? Să fie într-adevăr poetul un exemplar sortit să fie fatal şi „greu cenzurat de moarte"?

F.V.

¹ Se pot da aci în notă, ca să poată fi sărite, două articole, din două reviste dintre cele împrumutate de la Bulgăran şi însemnate cu sublinieri de către Ladima, şi care, de altfel, se pare că l-au impresionat foarte mult. Cel dintîi e o conferinŃă a savantului sir James Jeans, Ńinută la Universitatea din Cambridge, sub titlul Soarele care moare.

„Cunoaştem stele care abia de sunt mai mari ca pămîntul, cele mai multe sunt atît de mari, că sute de pămînturi ar încăpea în fiecare din ele şi tot ar mai rămîne loc destul; ba ici-colo întîlnim cîte o stea uriaşă care ar putea cuprinde milioane de pămînturi. Şi numărul total al stelelor este, fără îndoială, învecinat cu numărul total al firelor de nisip de pe toate Ńărmurile tuturor mărilor din lume. Atît e de mică locuinŃa noastră în spaŃiu în comparaŃie cu substanŃa totală a universului.

MulŃimea aceasta imensă de stele rătăceşte prin spaŃiu; unele se grupează pentru a călători fmpreună, dar cele mai multe sunt călătoare solitare. Şi ele pribegesc prin universul atît de spaŃios că

apropierea unei stele de alta e un eveniment de o raritate aproape neimaginabilă. Majoritatea lor călătoresc într-o izolare splendidă, ca un vapor pe un ocean pustiu, fntr-un model în care stelele ar fi ca nişte vapoare, fiecare vapor s-ar afla în medie la mai mult de un milion de mile de vecinul său cel mai apropiat, astfel că se înŃelege lesne pentru ce asemenea corabie arareori poate ajunge să se întîlnească cu altă corabie.

Noi credeam, totuşi, că acum vreo două miliarde de ani acest rar eveniment s-a împlinit şi că o stea, în goana sa oarbă prin spaŃiu, s-a nimerit să se întîlnească cu soarele nostru. Precum soarele şi luna provoacă mare pe pămînt, Iot aşa steaua aceasta trebuie să fi stîrnit maree pe suprafaŃa solară. Dar cît de deosebite, fireşte, de mareele plăpînde pe care le ridică masa modestă a lunii pe oceanele noastre! Un val gigantic trebuie să fi străbătut suprafaŃa soarelui, spre a alcătui în cele din urmă un munte de o înălŃime prodigioasă, mărindu-se necontenit pe măsură ce se apropia cauza acestei tulburări. Apoi, mai înainte ca steaua străină să fi început a se depărta din nou, atracŃiunea ei devenise atît de puternică, încît muntele acesta a fost sfărîmat şi s-a împrăştiat în fragmente mici pînă la mari depărtări, întocmai cum coama unui val îşi aruncă departe spumele. Şi de atunci acele mici fragmente gravitează neîncetat împrejurul soarelui, părintele lor. Sunt planetele, cele mari şi cele mici, dintre care una e pămîntul nostru.

Soarele şi celelalte stele pe care le vedem pe cer sunt toate de o căldură imensă -mult prea mare ca viaŃa să se poată stabili pe ele. La fel erau, fără îndoială, şi fragmente expulzate din soare în clipa sfărîmării lor. încetul cu încetul, însă, ele s-au răcit atît de mult, că azi nu le-a mai rămas căldură proprie, temperatura lor actuală fiind datorită în întregime radiaŃiei pe care Ie-o dăruieşte soarele. Pe urmă, nu ştim nici cum, nici cînd, nici de ce, unul din aceste fragmente în curs de răcire a dat naştere vieŃii. A început cu organisme simple, care nu erau capabile a face altceva decît să se reproducă şi să moară. Din aceste umile începuturi însă a izvorît un curent vital care, progresînd prin complexităŃi tot mai mari, a sfîrşit prin a produce fiinŃe ce îşi fac un temei al vieŃii din emoŃiile şi ambiŃiile lor, din judecăŃile lor estetice şi religiile lor, în care sunt conservate cu evlavie speranŃele lor cele mai înalte şi aspiraŃiile lor cele mai nobile.

Nu putem afirma nimica, dar e cu totul verosimil că omenirea în acest chip şi-a dobîndit existenŃa.

InstalaŃi pe microscopicul nostru fragment de fir de nisip, am ajuns a ne sili să pătrundem natura şi scopul universului care ne înconjoară locuinŃa noastră în spaŃiu şi timp. Prima noastră impresie e ceva ce seamănă cu groaza. Universul ne îngrozeşte prin imensitatea nesocotită a distanŃelor sale, prin lungimea de neconceput a perspectivelor sale de timp, care reduce toată istoria omenirii la durata unei clipiri din ochi, prin extrema noastră singurătate, prin neînsemnătatea materială a locuinŃei noastre în spaŃiu — a

milioana părticică a unui fir de nisip dintre toate firele de nisip de pe toate Ńărmurile lumii. Dar mai presus de toate ni se pare îngrozitor universul, fiindcă pare a fi indiferent faŃă de orice fel de viaŃă

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com