Rupînd tăcerea, doctorul Prahu întrebă ― ironic sau trist? ― întinzînd mîna crispată ca un blestem:
― Unde-i Iaşul? Şi singur răspunse, cu mimică şi accent de parodie: Aici-s, moi!
*
― Pleacă maestrul la Bucureşti! Dosarele...
― Conaşu pleacî la Bucureşti. Digrabî la masî.
― Bine, Iorgule, iar mă anunţi în ultimul moment! Şi musafiri la masă pe deasupra! Poftim!... Profira, spune lui Neculai să mai puie un tacîm... A! Unde mi-e capul! Olguţa, ia vezi tu ce-i cu scrisoarea lui Gheorghiţă... Scrie de nişte cărţi trimise din greşală. Uite: ce-i asta: Ojardindilijant!
Vestea plecării domnului Deleanu se răspîndise ca sunetul trîmbiţelor de mobilizare, accelerînd ritmul obişnuit al casei şi alarmîndu-l.
Doamna Deleanu se consacră pachetelor destinate lui Dănuţ; domnul Deleanu, expedierii clienţilor şi alcătuirii bagajelor haotice.
Puiu ― surprins de Olguţa în clipa cînd vămuia salamul şi ghiudemul aduse
pentru masă ― fusese expulzat din sufragerie în salon să ţie tovărăşie doctorului Prahu, sau, mai exact, somnului acestuia, căci doctorul, de cîte ori se aşeza pe o sofa sau într-un fotoliu ― fără ca să aibă în faţă o masă cu pahare, sticle cu trompă
metalică alături de "sferturi" şi mucuri de ţigări ― adormea cu gura deschisă, avînd aerul celor cloroformizaţi pe un scaun dentar.
Puiu se plimba prin salon, cu mînile la spate, tropăind agresiv, cu sufletul plin de revoltă şi amar: iar îl bruscase Olguţa! Pe doctorul Prahu nu putea să-l sufere! Şi pe deasupra îl exaspera şi un ulcior stîrnit de colbul vitezelor cicliste!
Olguţa după ce porunci lui Neculai să scoată o sticlă de vin "fain" pentru desert în cinstea doctorului ― alternă lectura scrisorii lui Gheorghiţă cu muşcatul combativ al feliilor de ghiudem pipărat, dur şi aromat, care se mănîncă obligator în picioare, cu o aşcnie de pîne smulsă ― fiindcă pînea nu-i tăiată încă ―
întovărăşind o lectură.
― Ojardindilifant?
Intră rîzînd în odaia Monicăi.
― Hei-hei!
Aprinse lumina.
― Ai adormit?
Monica se ridică de pe divan, ocrotindu-şi ochii cu palma. Rochia subţire, îmbrăcată pentru primirea pachetului, era ca o floare bătută de brumă.
― La masă, Melizando! Uite ghiudem. Ştii că papa pleacă la Bucureşti!...
Monica!
Aplecîndu-se, Olguţa-i căută ochii; Monica şi-i acoperi.
― Ai plîns?
Olguţa aruncă o privire pe masă. Văzu risipa cărţilor.
― Au jardin de l'Infante, A! Ojardindilifant! ... Ce-i asta? "Pour Adine?" ...
Monica se repezi la masă.
― Te rog, Olguţa, nu ceti.
― E pentru tine?
― ...Nu.
Monica plecă în jos ochii plînşi.
― Atunci, dă-mi voie. Uite scrisoarea lui Gheorghiţă.
Cetiră alături: Olguţa, versurile cu dedicaţie, care lămureau lacrimile Monicăi; Monica, scrisoarea care explica prezenţa, în acelaşi pachet, a celor două Au jardin de l'Infante. Faţa Olguţei era atentă, severă, preocupată. De îndată însă ce simţi ochii Monicăi îndreptaţi asupra ei, îşi luă un aer ironic şi surprins.
― Et tontaine et tonton!
Monica zîmbi ostenit subt ochii Olguţei.
― De ce-ai plîns?
― Ţi-a scris?
― Da.
― Minciuni?
― Vai, Olguţa! Dănuţ!