"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » » „Noi” de Evgheni Zamiatin

Add to favorite „Noi” de Evgheni Zamiatin

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

la uşă, apoi, probabil, va sta jos, pe trotuar, cu sfredelele făcându-şi drum în sus, spre camera mea – până or să cadă

storurile, ascunzând crima altcuiva…

El, Îngerul meu Păzitor, mi-a pus punct gândurilor. Am 91

decis: Nu, n-o s-o fac. Am hotărât.

Când am intrat în camera mea şi am aprins lumina, nu mi-am putut crede ochilor: lângă masă stătea O. Sau, mai degrabă stătea atârnată, ca o rochie goală care fusese scoasă

de pe trup. De parcă nu mai rămăsese nici măcar un resort sub rochie; braţele îi erau căzute, fără vlagă; picioarele, vocea îi atârna neputincioasă.

— Eu… aş vrea să ştiu despre scrisoarea mea. Ai primit-o?

Da? Trebuie să îmi dai răspunsul, trebuie – chiar acum.

Am ridicat din umeri. Exultând, ca şi cum ea era de vină

pentru tot, m-am uitat la ochii ei albaştri, plini până la refuz, şi am întârziat să răspund. Apoi, cu încântare, înjunghiind-o cu fiecare cuvânt în parte, am spus:

— Un răspuns? Bine… Ai dreptate. Pe deplin. Despre toate.

— Atunci… (a încercat să îşi ascundă tremuratul cu un zâmbet, dar am observat). Foarte bine! O să plec – o să plec chiar acum.

Atârna în continuare deasupra mesei. Ochi lăsaţi în jos, mâini neputincioase, picioare. Cuponul roz, mototolit al celeilalte era încă pe masă. Am deschis repede manuscrisul –

Noi – şi am ascuns sub el cuponul – mai mult de mine, poate, decât de O.

— Vezi, încă mai scriu. Sunt deja 170 de pagini… Iese ceva atât de neaşteptat…

O voce, o umbră de voce:

— Îţi aminteşti… la pagina şapte… mi-a căzut o lacrimă, şi tu…

Farfurioarele albastre – picături tăcute, grăbite se revarsă

peste margine, în jos pe obraji, şi cuvinte se revarsă grăbite peste margine.

— Nu pot, o să plec imediat… Niciodată n-o să mai… fie aşa cum spui. Dar vreau, trebuie să am cu tine un copil – fă-mi un copil şi o să plec, o să plec!

Am văzut-o tremurând sub unifă şi am simţit: într-o clipă, şi eu… Mi-am dus mâinile la spate şi am zâmbit:

— Eşti nerăbdătoare să iei loc în Maşina Binefăcătorului?

Şi cuvintele ei ca un şuvoi din spatele unui baraj: 92

— Nu contează! Dar o să-l simt, o să-l simt în mine. Şi apoi, chiar dacă numai pentru câteva zile… Să văd, să văd măcar o dată acea cută mică, aşa – ca la copilul acela de pe masă. Doar o zi!

Trei puncte: ea, eu şi micuţul pumn, acolo, pe masă, cu o cutişoară durdulie…

Odată, îmi amintesc, când eram copil, am fost duşi la Turnul cu Acumulatori. Chiar pe platforma de sus, m-am aplecat peste parapetul din sticlă. Dedesubt, oamenii ca nişte puncte, iar inima mea a tresărit dulce: Şi dacă? Atunci m-am apucat mai strâns de balustradă; acum, am sărit.

— Deci asta vrei? Deşi ştii bine că…

Ochii i s-au strâns, de parcă s-ar fi uitat în soare. Un zâmbet umed, radios.

— Da, da! Vreau!

Am smuls cuponul roz de sub manuscris – cuponul celeilalte – şi am alergat pe scări până jos, la controlorul de serviciu. O mi-a prins mâna, mi-a strigat ceva, dar am înţeles ce a zis abia când m-am întors.

Stătea pe marginea patului, cu mâinile strânse între genunchi.

— Acela era… cuponul ei?

— Ce mai contează? Bine, da, era al ei.

Ceva a pocnit. Sau, poate, doar s-a mişcat O. Stătea cu mâinile strânse între genunchi, tăcută.

— Ei? Grăbeşte-te… Am apucat-o brutal de mână, şi pe încheietura ei, lângă cuta aceea de copil, au apărut puncte roşii (mâine se vor învineţi).

Asta a fost ultimul lucru. Apoi – un clinchet de întrerupător, toate gândurile s-au stins, întuneric, scântei –

am zburat peste parapet, în jos…

93

Însemnarea douăzeci

SUBIECTE:

Descărcare

Materialul de idei

Piscul zero

Descărcare – aceasta e cea mai potrivită definiţie. Acum văd că a fost exact ca o descărcare electrică. Pulsul ultimelor mele zile a devenit tot mai uscat, mai rapid, mai tensionat; polii s-au apropiat tot mai mult – o trosnitură uscată – încă

un milimetru: explozie, apoi – linişte.

Totul în mine este foarte liniştit şi gol, ca într-o casă atunci când toţi ceilalţi sunt plecaţi şi tu stai întins, singur, bolnav, auzind cât se poate de clar acel tic-tac ascuţit, metalic al gândurilor tale.

Poate că această „descărcare” m-a vindecat, în sfârşit, de chinuitorul meu „suflet”, şi am devenit din nou la fel ca noi toţi. În fine, acum pot să o văd în gând fără nici un fel de durere pe O pe treptele Cubului; pot să o văd în Clopotul cu Gaz. Iar dacă mă numeşte acolo pe mine, în Secţia Operaţiuni, nu contează: în ultima mea clipă o să sărut pios şi cu recunoştinţă mâna pedepsitoare a Binefăcătorului. Să

sufăr o pedeapsă este dreptul meu faţă de Statul Unic, şi n-o să renunţ la acest drept. Noi, numerele Statului nostru, nu vom renunţa, nu trebuie să renunţăm la acest drept –

singurul şi, prin asta, cel mai preţios drept pe care îl posedăm.

Gândurile mele ticăiau în linişte, cu claritate metalică. Un aerou invizibil mă poartă spre înălţimile albastre ale mult-iubitelor mele abstracţiuni. Şi acolo, în cel mai pur şi mai rarefiat aer, îmi văd conceptul meu de „drept” plesnind ca un pneu. Şi văd limpede că e doar o aruncare înapoi către una dintre prejudecăţile absurde ale celor din vechime – noţiunea lor de „drepturi”.

Are sens