— Lua-te-ar naiba pe tine!
Anna izbucni în lacrimi din nou. Pritchard se întoarse cu spatele la ea. Oare unde ţinea drogul? Se duse la dulap, îl deschise şi începu să scotocească printre lucrurile dinăuntru.
Rochiile ei atârnând goale pe umeraşe. Jupoanele. Pantalonaşii, majoritatea zdrenţuiţi şi pătaţi. Batiste, şaluri, corsete, ciorapi lungi, botinele ei. Nu găsi nimic. Se duse la scrin, unde o spirtieră era pusă pe o farfurie crăpată – asta era probabil lampa ei pentru opiu –, alături de o pereche de mănuşi căptuşite, un pieptăn, o perniţă de ace, un pachet început de săpun, felurite borcănaşe cu cremă şi pudră. A luat pe rând în mână toate aceste articole şi apoi le-a pus la loc, cu brutalitate; îi venea să
răstoarne toată camera cu susul în jos.
— Ce faci acolo? spuse Anna.
— Ai ascuns pachetul şi nici nu vrei să-mi spui de ce!
— Alea sunt lucrurile mele.
— Extraordinar, exclamă el râzând cinic. Suveniruri, aşa-i?
Preţioase amintiri? Antichităţi?
Smulse sertarul din scrin şi îl scutură pe podea. O cascadă
de fleacuri se revărsă zdrăngănind pe jos. Monede, aţă înfăşurată
pe mosorele de lemn, panglici, nasturi îmbrăcaţi, o foarfecă de croitorie. Trei dopuri de şampanie, care se duseră de-a dura. Un pămătuf de bărbierit, pe care-l furase probabil de undeva.
Chibrituri, balene de corset. Biletul de călătorie pe mare până în Noua Zeelandă. Tampoane de cârpă. O oglindă cu spate de argint. Pritchard râcâia prin mormanul de pe jos. Era acolo şi pipa Annei aşa că ar fi trebuit să găsească şi cutiuţa aferentă, sau poate o punguliţă, în care să fie opiul învelit într-un petic de hârtie cerată, ca o caramea cumpărată de la magazin. Pritchard trase o înjurătură.
— Eşti o bestie, spuse Anna. Te comporţi oribil.
Fără s-o bage în seamă, luă pipa de pe jos.
Era o pipă chinezească, făcută din bambus şi lungă cam cât antebraţul lui Pritchard. Cupa pipei era la o distanţă de vreo opt centimetri faţă de capăt, ieşită proeminent în afară, ca măciulia unui mâner de uşă, şi fixată de lemn cu ajutorul unui colier
metalic. Pritchard cântări obiectul în palmă, ţinându-l cum ţine un flautist flautul. Îl adulmecă. Avea o dâră neagră în jurul marginii cupei, ceea ce însemna că pipa fusese folosită, şi asta de curând.
— Eşti mulţumit acum? întrebă ea.
— Ţine-ţi gura. Unde-i acul?
— Acolo.
Anna arătă spre un pătrat de cârpă, printre sordidele mărunţişuri de pe jos, în care era înfipt un ac de pălărie lung, pătat cu negru la vârf. Pritchard îl adulmecă şi pe-acesta. Apoi inseră acul în deschizătura cupei, rotind vârful înăuntru.
— O să-l rupi.
— Şi ce dacă? Ţi-aş face un serviciu.
(Dependenţa Annei de drog i se părea deplorabilă lui Pritchard – dar, în fond, de ce? Şi el consumase opiu de nenumărate ori. Făcuse asta în Kaniere, cu Ah Sook, în coliba micuţă în care Sook atârnase ţesături orientale, pentru a izola mai bine interiorul, astfel încât preţioasele lui lămpi să nu pâlpâie din cauza curentului.)
Într-un târziu, Pritchard azvârli neglijent pipa, iar cupa acesteia se izbi zgomotos de duşumea.
— Bestie ce eşti, spuse Anna din nou.
— M-ai făcut bestie, da? Las’ că ţi-arăt eu ţie!
Se repezi la ea, nevrând neapărat s-o lovească, ci doar s-o înhaţe de umeri şi s-o scuture zdravăn până-i spunea tot adevărul. Însă se mişcă stângaci, aşa că Anna reuşi să se smulgă
din strânsoarea mâinilor lui, şi pentru a treia oară în acea după-amiază Pritchard simţi pregnant în nări mirosul sărat al mării şi, inexplicabil, gustul metalic al frigului, ca şi cum o rafală
de vânt l-ar fi plesnit în faţă, ca şi cum o pânză de corabie şfichiuise aerul deasupra lui, ca şi cum o furtună mocnea în aer.
Şi se poticni.
— Dă-te înapoi, spuse ea, cu pumnii strânşi ridicaţi în dreptul feţei. Vorbesc serios, Joseph. Nu admit să fiu făcută
mincinoasă. Dă-te înapoi şi pleacă de-aici.
— Se cheamă că eşti o mincinoasă, dacă minţi cu neruşinare.
— Dă-te înapoi.
— Spune-mi unde-ai ascuns drogul.
— Dă-te înapoi.
— Nici gând, până nu-mi spui unde l-ai pus! strigă el.
Spune-mi odată, târfă ordinară ce eşti!
Exasperat, se repezi din nou la ea; o văzu cum îi scapără