Utilizarea pe termen lung a medicamentelor anti-tuberculoză poate duce la lipsa acestuia în organism; boli cronice ale tractului gastro-intestinal. Semnele acestui lucru vor fi iritabilitate, somnolență, tulburări mintale, nevrită periferică, dermatită
seboreică, stomatită, conjunctivită.
Piridoxina se găsește în produsele de origine animală, cum ar fi ouăle, ficatul, rinichi , inima, carnea de vită, laptele și produsele lactate. Există, de asemenea, o mulțime de
ardei verzi, varză, morcovi, pepene galben, miere și nuci, fulgi de ovăz și terci de hrișcă.
Fumatul scade cantitatea de vitamina B 6 din organism. De asemenea, piridoxina nu rezistă depozitări pe termen lung, tratamentului termic (de exemplu, este distrusă la fierberea și prăjirea cărni ), este distrusă de alcool, hormoni feminini de estrogen.
Vitamina B 7 (vitamina H, biotină). Semnele deficitului de biotină pot include căderea părului, inflamația și paloarea pieli și a mucoaselor; depresie, anemie, zahăr din sânge anormal, dureri musculare, apetit slab, greață, insomnie. O persoană se simte obosită, iritabilă și deprimată, se instalează o stare de apatie și somnolență.
Biotina se găsește în multe alimente. Este mai mult în produsele de origine animală: în ficat și rinichi de porc și carne de vită, gălbenușuri de ou. Se găsește și în carnea de vită, vițel, pui și șuncă, lapte și brânză de vacă, hering, plată, sardine conservate. Din alimente vegetale, acestea sunt bogate în roșii, soia, orez brun și tărâțe de orez, făină de grâu, alune, ciuperci, mazăre verde, morcovi și conopidă, mere și portocale, banane și pepeni, cartofi, ceapă proaspătă, cereale integrale de secară.
Biotina, una dintre foarte puținele vitamine, este sintetizată de intestinele noastre și este cea mai utilă și cea mai bine absorbită pentru organism.
Cu toate acestea, pentru ca acest lucru să se întâmple, intestinele trebuie să fie sănătoase. Și dacă o persoană a dezvoltat enterocolită, disbioză, dacă abuzează de fumat și de consumul de alcool, atunci nu este nevoie să vorbim despre producția de biotină în organism. Și nu este surprinzător faptul că persoanele care mănâncă la întâmplare și beau alcool îmbătrânesc mai devreme - pielea lor devine lăsată și flască, iar părul le cade mult.
Biotina se descompune la temperaturi foarte ridicate (gătitul alimentelor). Vitamina H
interacționează în organism cu vitamina B 12 , acidul folic și pantotenic, dacă este administrată în doze mici. Absorbția biotinei este încetinită de alcool; cantitatea sa în organism este redusă de antibiotice și anticonvulsivante. Pentru ca biotina să se transforme într-o formă activă, este necesar magneziu, prin urmare, alimentele care conțin ambele substanțe ar trebui combinate în dietă.
Vitamina B 9 (acid folic). Este responsabil pentru maturizarea spermei la bărbați.
Deficiența sa se dezvoltă cu tratament termic constant al produselor; alcoolism cronic; boli intestinale (enterocolită cronică); tratament irațional cu antibiotice sau sulfa. Semnele unei deficiențe vor fi tulburări intestinale, dermatită, disfuncție hepatică, limbă roșie aprinsă uscată.
Există mult acid folic în legumele verde închis cu frunze (salată, spanac, pătrunjel, ceapă verde), ceapă, morcovi, drojdie de bere, conopidă, pepene galben, caise, fasole, avocado, gălbenuș de ou, ficat, rinichi, ciuperci.
Cantitatea zilnică de folat se găsește într-o porție de orice salată de legume proaspete, o farfurie cu fulgi de ovăz sau o felie de pâine integrală.
Acidul folic este necesar pentru absorbția vitaminelor B, în special a acidului pantotenic (B 5 ).
Deficitul de vitamina B 12 și B 9 duce la dezvoltarea aceluiași tip de anemie. Înlocuind o vitamină cu alta în dietă, această anemie poate fi corectată.
Acidului folic „nu-i place” apa, lumina soarelui, căldura, prelucrarea alimentelor (în special gătitul), hormoni feminini estrogeni.
Vitamina B 10 (alias H, alias acid para-aminobenzoic, alias PABA).
Participă la sinteza vitaminei B 9 și la formarea celulelor roșii din sânge (eritropoieză). De asemenea, este utilizat pentru a preveni și trata boala Peyronie, care afectează adesea bărbați de vârstă mijlocie. Cu o boală, penisul se îndoaie brusc în timpul erecției, iar țesutul penisului este striat de noduli fibroși și se simte durere severă.
Cu un aport suficient de acid folic cu alimente, necesitatea de vitamina B 10
este satisfăcută simultan . În consecință, lipsa vitaminei B 9 duce inevitabil la o deficiență a acidului para-aminobenzoic. Cu o dietă echilibrată, această nevoie este pe deplin satisfăcută de alimente.
Relativ recent, oameni de ști nță au descoperit că vitamina B 10 stimulează formarea interferonului în organism, o proteină de protecție care întărește rezistența la diferite boli infecțioase și are, de asemenea, un efect pozitiv asupra funcției glandei tiroide.
Deoarece vitamina B este implicată în biosinteza acidului folic și face parte din molecula sa ca componentă structurală, participă la toate procesele metabolice reglementate de acidul folic. De asemenea, această vitamină este implicată în menținerea stări normale a pieli și a părului, previne îmbătrânirea prematură a pieli , îi crește tonusul.
PABA crește eficacitatea vitaminelor B.
Semnele deficienței vitaminei B 10 sunt: boli ale pieli , căderea părului, fragilitate și cenușie timpurie a părului, oboseală crescută, iritabilitate, dureri de cap, disfuncție a sistemului digestiv, tulburări nervoase, arsuri solare, distrofie musculară, anemie, slăbirea dorinței sexuale.
Cu o nutriție bună în intestinul uman, există întotdeauna tipuri benefice de bacteri care sunt capabile să sintetizeze independent o astfel de cantitate de vitamina B, care satisface pe deplin nevoia organismului de această substanță.
O cantitate semnificativă de vitamina B 10 conține drojdie, melasă, făină de grâu integral, ciuperci, tărâțe de orez, cartofi, morcovi, spanac, pătrunjel, nuci, balsam de lămâie, semințe de floarea soarelui. Din produse de origine animală: măruntaie (în principal ficat de porc și carne de vită), gălbenuș de ou, pește, lapte și produse lactate.
Această vitamină nu este distrusă prin fierberea în medi acide și alcaline, este destul de rezistentă la temperaturi ridicate.
Acțiunea combinată a PABA cu piridoxina, acizi folici și pantotenici încetinește semnificativ procesul de îngrășare a părului.
Uni hormoni (în special estrogeni), sulfa și băuturile alcoolice reduc semnificativ activitatea vitaminei B 10 . Zaharul rafinat este nociv pentru aceasta vitamina. Zaharul rafinat conține un aditiv într-o cantitate mică - un colorant, care dă
o nuanță frumoasă bucăților de zahăr. Cu toate acestea, chiar și doze foarte mici de acest colorant duc la suprimarea microflorei intestinale benefice.
Vitamina B 12 (cianocobolamină). Crește dorința sexuală, este utilizat pentru a trata infertilitatea.
Hipovitaminoza poate apărea cu excluderea completă a produselor de origine animală
din alimente (pasiunea pentru vegetarianism); prezența viermilor (tenie largă); alcoolism cronic; boli ale stomacului și intestinelor (gastrită atrofică, enterocolită cronică). Aceasta se manifestă prin diaree, scăderea poftei de mâncare, furnicături și arsuri ale limbi , înroșirea vârfului acesteia, scăderea acidități sucului gastric, mers deranjat și sensibilitatea pieli și a mușchilor extremităților.
Sursele de cianocobolamină sunt doar produse de origine animală, cu cea mai mare cantitate de vitamină găsită în subproduse (ficat, rinichi și inimă). Există destul de multă vitamină B 12 în brânzeturi, fructe de mare (crabi, pește de somon, sardine), puțin mai puțin în carne și păsări de curte.
Pentru ca vitamina B 12 să fie bine absorbită în stomac, trebuie să interacționeze cu calciu. De asemenea, o glandă tiroidă care funcționează normal promovează
absorbția cianocobolaminei.
Acizi și alcali , apa, lumina soarelui, alcoolul, hormoni feminini, estrogeni și unele tipuri de somnifere afectează negativ absorbția acestuia.
Vitamina C . Este responsabil pentru plăcerea și orgasmul de lungă durată, deoarece crește elasticitatea vaselor de sânge. În plus, întărește sistemul imunitar și combate toxinele. Crește sinteza testosteronului. Este un agent profilactic pentru prostatită.