- introducerea unor doze mari de vitamina B 1 crește excreția de vitamina B 2 ;
- dozele mari de vitamina A cresc simptomele deficitului de vitamina D;
- creșterea dozei de vitamina C crește excreția urinară atât a vitaminei C, cât și a vitaminei B 12 .
Micro și macro elemente
Substanțele minerale sunt împărțite în macronutrienți (al căror conținut în organismele vi este mai mare de 0,001%) și microelemente (conținutul este mai mic de 0,001%).
Macronutrienți includ acele elemente, al căror aport zilnic recomandat este mai mare de 200 mg. Macronutrienți , de regulă, intră în corpul uman împreună cu alimentele. Acestea includ carbon, hidrogen, azot, oxigen, fosfor, sulf, potasiu, calciu, magneziu, sodiu, clor. Dintre acestea, proteinele, grăsimile, carbohidrați și acizi nucleici sunt construiți în principal.
Oligoelementele sunt elemente al căror conținut în organism este mic, dar sunt implicate în procesele biochimice și sunt necesare organismelor vi . Aportul zilnic recomandat de micronutrienți pentru om este mai mic de 200 mg.
Ce minerale sunt necesare pentru sănătatea bărbaților?
Potasiul se găsește în principal în interiorul celulelor, reglează capacitatea funcțională
a mușchiului inimi , a glandelor suprarenale, îmbunătățește excreția de lichid și sodiu din organism. Potasiul oferă mișcare ritmică activă și rezistență prin reglarea impulsurilor nervoase care controlează mușchi .
Cu hipertensiune, boli de inimă, edem de origine cardiacă, se recomandă creșterea conținutului de potasiu în dieta zilnică. O mulțime de potasiu în prune uscate, stafide, cartofi, caise; puțin mai puțin - în carne, pește, lapte, legume, fructe.
Calciul se găsește în oase și dinți. O cantitate mică de calciu se găsește în sânge. Reglează permeabilitatea membranelor celulare și a coagulări sângelui, echilibrul proceselor de excitație și inhibare în cortexul cerebral.
Cu o lipsă de calciu, potența și libidoul scad. Calciul afectează capacitatea de a concepe, previne ejacularea prematură și controlează echilibrul acido-bazic din sânge, care este important pentru sinteza hormonilor.
Cu un deficit de calciu în alimente, fracturi patologice și înmuierea oaselor, sunt posibile spasme musculare. Cea mai mare cantitate de calciu se găsește în lapte, brânză, brânză de vaci, legume (vinete, roșii, varză de Bruxel es, sfeclă). Calciul din produsele lactate este mai bine absorbit în intestin.
Magneziul participă la metabolismul proteinelor, grăsimilor, carbohidraților, face parte din numeroase enzime, dilată vasele de sânge, scade tensiunea arterială, îmbunătățește secreția biliară și scade colesterolul, are un efect calmant. Datorită
liniști generale, se relaxează în pat.
Se recomandă creșterea conținutului de magneziu din dietă pentru hipertensiune, ateroscleroză, boli ale ficatului și ale tractului biliar.
Cu toate acestea, un exces de magneziu favorizează excreția de calciu din organism, duce la dezvoltarea unor modificări ale oaselor etc.
Magneziul este bogat în tărâțe, nuci, migdale, alune, caju, leguminoase, hrișcă și fulgi de ovăz, drojdie de bere, pătrunjel și alge marine.
Fosforul se găsește în cantități mari în țesutul osos și mai puțin în țesuturile moi și în sânge. Face parte din mulți hormoni și enzime, participă la metabolismul proteinelor, grăsimilor, carbohidraților, vitaminelor, menține echilibrul acido-bazic din organism. Este important pentru formarea spermei sănătoase, deoarece materialul seminal masculin conține lecitină, care include fosfor. Fosforul scurtează timpul de excitare și mărește atracția.
Nevoia de ea crește odată cu munca fizică grea. Produsele lactate, carnea, peștele, leguminoasele, crabi , ficatul de cod sunt bogate în fosfor. Absorbția fosforului din produsele vegetale este redusă. Pentru o mai bună absorbție, raportul dintre calciu și fosfor ar trebui să fie de 1: 1,5-2,0. Un astfel de raport între aceste elemente se găsește în lapte și produse lactate. Raportul dintre calciu și fosfor în carne și pește este de 1: 10—1: 20, ceea ce afectează negativ schimbul de fosfor și calciu. Cu o
dietă monotonă cu predominanță de carne și pește, aceasta poate contribui la formarea pietrelor la rinichi. Cantități mari de fosfor din dietă pot provoca oase fragile.
Sulful este asociat cu proteine, face parte din uni aminoacizi, insulină, tiamină, biotină, sânge, bilă, țesut nervos, oase și cartilaj. Se crede, după unele cercetări, că
sexul se poate transforma în mișcări simple plictisitoare dacă există o lipsă de sulf în organism. Oameni de ști nță nu au găsit încă doza zilnică exactă necesară pentru o noapte pasională. Dar se știe cu siguranță că ar trebui să existe brânză, țelină, sparanghel, roșii, ceapă sau usturoi pe masă în fiecare zi, precum și alimente care conțin proteine: carne, lapte, brânză, ouă, leguminoase.
Fierul face parte din hemoglobină, enzime implicate în procesele redox din țesuturi. Cu anemie, o persoană nu are timp pentru sex, acest lucru este de înțeles. Prin urmare, ar trebui să vă monitorizați dieta și să nu treceți pe lângă
alimentele care conțin fier.
Se găsește în produsele de origine animală (carne, pește, gălbenuș de ou, ficat, plămâni, sânge uscat) și produse vegetale (leguminoase, mere, prune, piersici). Fier mai bine absorbit din produsele de origine animală (aproximativ 20%). Acest proces are loc în stomac în prezența acidului clorhidric liber. Fierul din produsele vegetale este absorbit mai rău (până la 5%), deoarece procesul principal de digestie a acestuia din urmă are loc în intestine. Odată cu scăderea funcției de formare a acidului a stomacului și cu predominanța alimentelor vegetale în alimente, se poate dezvolta anemie cu deficit de fier.
Cuprul este implicat în procesul de respirație tisulară, sinteza hemoglobinei și maturarea eritrocitelor. Prezența cuprului este necesară pentru activitatea fierului, altfel fierul acumulat în ficat nu va putea participa la formarea hemoglobinei.
Surse de cupru sunt carne de vită, ficat, creveți, ovăz, secară, grâu, ciuperci, fasole, pepene verde, piper.
Zincul îmbunătățește acțiunea diferiților hormoni, îmbunătățește formarea hemoglobinei și formarea celulelor roșii din sânge, vindecarea rănilor și crește rezistența organismului la infecți . Este esențial pentru o creștere normală. Și zincul este, de asemenea, necesar pentru o erecție completă și pentru sinteza testosteronului - hormonul sexual masculin. Lipsa de zinc poate provoca prostatită, precum și lipsa dorinței sexuale și a erecției complete, duce la răceală sexuală și infertilitate.
Surse de zinc sunt: carne, fructe de mare, brânză olandeză, ouă, leguminoase, tărâțe, drojdie, fulgi de ovăz, semințe de dovleac.
Iodul din organism se găsește în principal în glanda tiroidă și este implicat în formarea hormonilor din glandă. Este necesar pentru o distribuție adecvată a energiei în organism, o deficiență duce la depresie, pierderea dorinței sexuale și, uneori, la infertilitate. Acest element afectează starea de spirit și, din experiențe intense, rezervele de iod se topesc rapid.
De asemenea, iodul este necesar pentru creșterea imunități , participă la crearea fagocitelor - celule de patrulare care protejează corpul de invazia virușilor ostili.
Lipsa de iod cauzează tulburări metabolice grave în organism.
Cea mai mare cantitate de iod se găsește în algele marine, calmarul și alte fructe de mare. Ceapa, spanacul, perele, sfecla sunt bogate în iod. Cu un conținut insuficient de iod în alimente, în special în acele zone în care este rar în sol, se dezvoltă gușă
endemică. Pentru prevenirea acestei boli, se recomandă consumul de sare iodată.
Seleniul este, de asemenea, un mineral foarte esențial pentru bărbați. Afectează
funcția de reproducere și va fi foarte benefic pentru bărbați infertili, deoarece seleniul îmbunătățește calitatea spermei. Participă la sinteza testosteronului și susține funcționarea organelor genitale. Alimente care conțin seleniu: usturoi, ouă, fructe de mare (pește, calmar, creveți), pâine neagră, porumb, roșii, nuci, semințe de dovleac.
Interacțiunea vitaminelor și microelementelor:
Vitamina A permite organismului să utilizeze depozitele de fier din ficat.