— susținerea specifică pentru organele expuse excesiv;
— ameliorarea simptomelor și rezolvarea oricărei patologii ce poate să fie prezentă.
ACȚIUNEA PLANTELOR MEDICINALE ȘI
ELIMINAREA
Există plante medicinale cu acțiuni al căror impact fiziologic le face deosebit de indicate pentru susținerea diverselor căi de eliminare din organism:
— pentru sistemul digestiv și colon, laxativele;
— pentru rinichi și sistemul urinar, diureticele;
— pentru ficat și sânge, hepaticele, alterativele;
— pentru sistemul limfatic, alterativele, limfaticele, tonicele;
— pentru piele, diaforeticele, alterativele;
— pentru sistemul respirator, expectorantele, anticatarele;
— pentru susținere sistemică în general, tonicele, alterativele, adaptogenele și antimicrobienele.
Nu se specifică despre ce plantă medicinală este vorba și nici nu se menționează
vreun remediu. În mod potențial, există multe plante medicinale adecvate ce pot fi alese. Această diversitate și abundență de plante vindecătoare este, în același timp, și un dar al naturii, și o frustrare pentru învățăcei!
SELECȚIA PLANTELOR CU ACESTE ACȚIUNI
Există multe feluri în care terapeutul naturist poate aborda sarcina de selectare a remediilor adecvate pentru un anume pacient. Cu toate acestea, iată o recomandare simplă și elementară de urmat: folosește de fiecare dată remedii blânde atunci când stimulezi eliminarea. Dacă se folosesc plante excesiv de active, efectul poate fi unul de eliminare intensă, ceea ce poate să fie neplăcut, și inconfortabil, și fără avantaje terapeutice. „Să defechezi și să vomiți“ nu reprezintă un proces de vindecare, ci mai degrabă cele mai rele aspecte ale medicinei „eroice“ de secol XIX.
Îți prezentăm câteva recomandări de plante medicinale cu acțiuni eficiente care sunt, în același timp, sigure și blânde. Nu este o listă exhaustivă, ci doar câteva exemple care să te îndrepte în direcția potrivită.
— Laxative: rădăcină de păpădie, dragavei.
— Diuretice: frunze de păpădie.
— Hepatice: sfeclă (ca exemplu, de legumă care are același rol), rădăcină de păpădie.
— Alterative: lipicioasă, urzici.
— Tonice limfatice: lipicioasă, echinacea, gălbenele.
— Diaforetice: flori de tei, coada-șoricelului.
— Expectorante: podbal, lumânărică.
— Tonice: orice remediu tonic care să aibă o afinitate cu partea din corp supusă
presiunii acumulărilor de toxine.
— Adaptogene: ginseng siberian.
— Antimicrobiene: echinacea, usturoi.
ABORDAREA NATURISTĂ A SISTEMULUI
IMUNITAR
Sistemul imunitar a devenit un subiect tot mai important în ultimii ani. Nu doar în medicină, ci și în multe aspecte ale vieții noastre, căci a deține înțelegerea noilor concepte legate de imunitatea umană a devenit esențial pentru a cunoaște lumea și a face alegeri personale. Aceasta nu se datorează răspândirii epidemice
a HIV/SIDA, ci și exploziei statistice a unei întregi serii de boli autoimune.
Pentru a cuprinde posibilitățile abordărilor holistice, e importantă cunoașterea bazei biologice a imunității, însă cel puțin la fel de importantă este și înțelegerea rolului pe care aceasta îl joacă în viața omului. Minunata (deși parțiala) înțelegere pe care ne-o asigură imunologia lămurește marea complexitate și integrarea ecologică a corpului uman, dar sunt mult mai multe la mijloc.
Medicina naturistă este la fel de limitată ca medicina alopată dacă este folosită
doar în contextul celulelor T și B, fără avantajul unui context holistic mai larg.
Anumite informații importante apar atunci când plasăm imunitatea într-o perspectivă ecologică, nu doar într-una medicală. Dintr-o astfel de perspectivă, devine evident că imunitatea este o componentă vitală a interfeței dintre indivizi și lumea lor. Activitatea umană nu înseamnă doar a rezista într-un mediu „ostil și periculos“, ci este un complex și frumos du-te-vino către și din lumea noastră
interioară. Cele ce urmează au fost concepute în jurul ideii că întregul complex al imunității are următoarele caracteristici:
— armonie, nu rezistență;
— dinamism, nu bariere.
Aceasta conduce la anumite concepte și interpretări care fac să apară posibilități interesante pentru practicanții medicinei holistice, fie fitoterapeuți (un termen la modă pentru terapeutul naturist!), fie medici.