3
Întâlniri orizontale
Sexul, o întâlnire specială
Activitatea sexuală a tuturor a început prin contactul erotic ș i senzual cu propriul corp. Masturbarea nu are nimic rău, este minunată, o mare sursă
de plăcere independentă, dar prezintă o singură problemă: nu e suficientă.
Dacă dore ș ti mai mult… atunci trebuie să cau ț i mai departe, ș i primul lucru pe care îl vei căuta este o altă mână asemănătoare cu a ta.
Aceasta este descoperirea homosexualită ț ii, prin care trecem cu to ț ii o perioadă, fie că o punem în practică, fie că nu. Homosexualitatea nu are nimic rău, este minunată, poate oferi multă plăcere, dar prezintă o singură
problemă: nu este suficientă. Dacă dore ș ti mai mult… atunci trebuie să te complici, trebuie să cau ț i ceea ce este diferit de tine. Iar complica ț ia înseamnă să te încurci cu sexul opus.
Aceasta este descoperirea heterosexualită ț ii. Desigur, heterosexualitatea nu are nimic rău, este minunată ș i poate oferi multă plăcere, dar are o singură
problemă: nu este suficientă. Dacă dore ș ti mai mult… atunci trebuie să
ajungi la abstinen ț ă ș i la medita ț ie. Dar, înainte de a ajunge aici, trebuie să
fi avut parte de tot sexul pe care l-ai dorit. Pentru că la abstinen ț ă nu se ajunge niciodată înainte de a sim ț i că toată plăcerea pe care ai găsit-o a fost insuficientă…
Osho
Îmi place să îl citez pe Osho atunci când încep să vorbesc despre sexualitate pentru că, deși nu suntem deloc de aceeași părere în unele dintre abordări (nu cred că pot ajunge la această descoperire a insuficienței care să mă ducă
la abstinență…), evident, sexualitatea generează mai multe complicații. Dar cum natura face întotdeauna lucrurile cu un anumit sens, această
complicație trebuie să aibă și ea unul. Care este sensul?
Procrearea în sine nu este suficientă pentru a justifica o asemenea dezvoltare, pentru că exista înainte de sexualitate. Înainte de apariția reproducerii sexuate, biologia ne arată că alte ființe vii se reproduceau prin diviziune celulară, înmugurire etc.
Întrebarea se reformulează: de ce natura a inventat procrearea sexuală?
Unul dintre răspunsurile pe care ni le dă biologia este: pentru evoluție.
Dacă o celulă-mamă generează două celule pur și simplu divizându-se, și fiecare dintre fiice se transformă într-o celulă nouă, fiecare celulă-fiică va fi în mod obligatoriu identică cu originalul, având în vedere faptul că gestația se produce pornind de la informația inclusă în codul genetic al mamei.
Pentru a putea da naștere unei descendențe diferite de părinte, pentru a asista la crearea a ceva diferit, trebuie să existe diferențe în materialul genetic al diferitelor generații. Modul pe care l-a găsit natura a fost să
permită încrucișarea dintre două celule diferite pentru a combina între ele informațiile proprii, generând astfel celule diferite.
Apare atunci posibilitatea ca încrucișarea să genereze variație și, astfel, evoluție.
Numai odată cu schimbul între sexe se poate produce o procreare care să
genereze evoluție.
Pentru biologie, heterosexualitatea este cucerirea acestei căi evolutive. Și între oameni, homosexualitatea este de multe ori o tranziție către heterosexualitate.
După părerea mea, singurul lucru pe care homosexualii îl ratează, dacă
ratează ceva, este contactul cu ceea ce este diferit. Nu este același lucru să
vorbești cu un prieten sau cu o prietenă, nu același lucru se întâmplă când împărtă șești o experiență profesională cu o persoană de același sex, ca și cu o persoană de sex opus. Nu este același lucru, bineînțeles că nu, să
conviețuiești cu cineva de același sex sau cu cineva de sex opus (detest chestia asta cu sexul opus, dar mi se pare atât de stupid orice alt mod de a exprima ideea, încât mă resemnez).
Contactul dintre un bărbat și o femeie generează de la sine evoluție, generează posibilitatea de a cuceri, pornind de la ceea ce este diferit, noi spații de dezvoltare.
Suma privirii feminine și a privirii masculine, care se realizează în mare parte prin simplul fapt de a aparține altui sex, ne îmbogățește întotdeauna.
Acest lucru ne face să ne gândim că sexualitatea, dincolo de funcția sa de procreare, are pentru noi și altă funcție importantă: să favorizeze întâlnirea dintre altul și eu.
Sexul este un alt punct de întâlnire între două ființe umane și, ca atare, un aspect în plus al posibilității de comunicare.
Și, fără îndoială (cu sau fără acordul lui Osho): plăcerea.
Sexualitatea este pentru ființa umană, mai mult decât pentru orice altă
ființă vie, o sursă de plăcere.
În cazul speciei umane, întâlnirea sexuală se produce, de cele mai multe ori, fără a fi legată de intenția de a procrea.
Dar, cum în cultura noastră nu există plăcere fără vină, atunci când se vorbește despre sexualitate apare și povestea plăcerii vinovate.
Când eram mici, masturbarea era o chestie șocantă, groaznică și periculoasă pe care mamele și tații o cenzurau și o criticau.