"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » » 📚 Joe Dispenza - Distruge-Ti Obiceiurile Nocive

Add to favorite 📚 Joe Dispenza - Distruge-Ti Obiceiurile Nocive

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

 

 

 

 

 

 

DISTRUGE-ȚI OBICEIURILE NOCIVE !

 

Cum să-ţi determini mintea să lucreze în favoarea ta

 

 

 

 

 

JOE DISPENZA

 

(digitizare: proXtu)

 

       

MULŢUMIRI

 

      Cei care fac ca visurile noastre să devină realitate sunt oamenii de care ne înconjurăm şi care ne împărtăşesc viziunea, care şi-au propus scopuri similare, care ne susţin în cele mai simple moduri cu putinţă, care dau dovadă de simţ de răspundere şi sunt cu adevărat altruişti. Am avut şansa, în cursul acestui proces de creaţie, să fiu înconjurat de oameni minunaţi şi competenţi, pe care aş dori să vi-i prezint şi faţă de care aş vrea să-mi exprim recunoştinţa.

Mai întâi, doresc să le mulţumesc celor de la editura Hay House, care m-au susţinut în mii de feluri. Transmit mulţumiri sincere lui Reid Tracy, Stacey Smith, Shannon Littrell, precum şi lui Christy Salinas. Vă preţuiesc credinţa şi încrederea în mine.

În continuare, doresc să-mi exprim recunoştinţa sinceră faţă de Alex Freemon, coordonatorul editorial al proiectului meu de la Hay House, pentru feedbackul său onest, încurajările şi profesionalismul său. îi mulţumesc pentru gentileţe şi consideraţie. Totodată, mulţumiri şi lui Gary Brozek şi lui Ellen Fontana, pentru contribuţia adusă.

Aş vrea să mulţumesc şi Sarei J. Steinberg, editorul meu personal, pentru a mă fi însoţit, din nou, în călătorie. Încă o dată, am evoluat împreună. Fii binecuvântată pentru grija, blândeţea şi devotamentul de care ai dat dovadă. Eşti un adevărat dar pentru mine.

Vreau să-i mulţumesc lui John Dispenza pentru coperta realizată cu atâta uşurinţă şi pentru că face întotdeauna ca lucrurile să pară simple. Talentatei Laura Schuman îi mulţumesc pentru ilustraţiile minunate din interiorul cărţii. Mulţumirile mele se îndreaptă şi către Bob Stewart, pentru răbdarea, îndemânarea şi generozitatea cu care a contribuit la realizarea conceptului artistic al copertelor.

Îţi mulţumesc, Paula Meyer, uimitoarea mea asistentă personală, înzestrată cu capacitatea de a jongla cu o sută de elefanţi deodată, păstrându-ţi, în acelaşi timp, prezenţa de spirit. Îţi preţuiesc atenţia pentru detalii.

Totodată, mulţumiri din inimă restului echipei Encephalon, lui Chris Richard pentru sprijinul delicat, lui Beth şi Steve Wolfson, pentru nepreţuita lor capacitate de a rezona şi a se adapta la preocupările mele, Cristinei Azpilicueta pentru meticulozitatea şi rafinamentul abilităţilor sale de producţie şi lui Scott Ercoliani pentru menţinerea unor standarde înalte de excelenţă.

Aş dori, totodată, să mulţumesc şi personalului din clinica mea, e o adevărată onoare să lucrez cu Dana Reichel, managerul meu, cu inima ei mare cât luna de pe cer şi care a crescut alături de mine în atâtea privinţe. De asemenea, mulţumiri din suflet celorlalţi membri ai echipei: doctorul Marvin Kunikiyo, Elaina Clauson, Danielle Hali, Jenny Perez, Amy Schefer, Bruce Armstrong şi Ermma Lehman.

Pentru că mi-au fost o adevărată sursă de inspiraţie, le mulţumesc diferiţilor oameni din toată lumea care au îmbrăţişat aceste idei, indiferent de unde veneau, idei pe care le-au aplicat în propria viaţă. Vă mulţumesc că v-aţi concentrat atenţia şi eforturile asupra tărâmului posibilităţilor.

În plus, aş vrea să transmit caldele şi sincerele mele mulţumiri doctorului Daniel Amen pentru contribuţia sa riguroasă la Cuvântul-înainte al acestui volum. Doresc să mulţumesc şi mamei mele, Fran Dispenza, de la care am învăţat să fiu puternic, să am mintea limpede, să fiu plin de iubire şi hotărât. Îţi mulţumesc, mamă. Mulţumiri şi copiilor mei - nu am cuvinte destule ca să exprim cât de mult am învăţat de la voi despre iubirea necondiţionată prin faptul că mi-aţi îngăduit timpul şi spaţiul să scriu încă o carte şi să ţin totodată conferinţe prin toată lumea. Mi-aţi fost un sprijin constant şi generos în atât de multe feluri! Vă mulţumesc că mi-aţi făcut o asemenea demonstraţie de virtute.

În sfârşit, dedic această carte iubirii mele, Roberta Brittingham, care rămâne cea mai surprinzătoare persoană ce mi-a ieşit vreodată în cale. Îţi mulţumesc pentru lumina pe care o răspândeşti, un amestec de graţie, nobleţe şi iubire, adunate laolaltă în sufletul unei femei încântătoare.

      CUVÂNT ÎNAINTE

 

 

Tot ceea ce faceȚi implică activitatea creierului - modul de a gândi, de a simţi sau de a acţiona, precum şi felul în care vă înţelegeţi cu ceilalţi. Creierul este organul propriei personalităţi, al caracterului, al inteligenţei şi al tuturor deciziilor pe care le luaţi. În activitatea mea profesională de peste 20 de ani, care a constat în monitorizarea activităţii cerebrale a zeci de mii de pacienţi din întreaga lume, mi-a devenit foarte limpede că, dacă creierul funcţionează corect, şi individul va funcţiona la fel, iar dacă acesta prezintă anumite tulburări sau leziuni, acestea se vor reflecta deopotrivă şi în viaţa persoanei.

Cu un creier mai sănătos eşti mai fericit, mai sănătos fizic, mai bogat, mai înţelept şi iei, pur şi simplu, decizii mai bune, care te ajută să te realizezi şi să trăieşti mai mult. Când creierul nu e sănătos, indiferent din ce cauză, fie că este vorba de o leziune la cap sau de o traumă emoţională suferită în trecut, oamenii sunt mai trişti, mai bolnavi, mai săraci, mai puţin înţelepţi şi au mai puţin succes.

Felul în care o leziune cerebrală poate afecta creierul e uşor de înţeles, însă cercetătorii au constatat, de asemenea, că programarea defectuoasă şi gândirea negativă îl pot leza în egală măsură. De exemplu, eu am crescut cu un frate mai mare care mă brusca mereu. Tensiunea şi teama mea permanentă au dus apoi la creşterea gradului de anxietate, la formarea de tipare specifice de gândire în cheie anxioasă, la o stare de continuă veghe, neîncetat în aşteptarea a ceva ce putea să izbucnească în orice moment. Teama aceasta a condus la o supraexcitare prelungită a centrilor fricii din creierul meu, care s-a temperat de-abia mai târziu, când mi-am putut rezolva problemele.

În cartea sa, colegul meu, dr. Joe Dispenza, vă arată cum să vă îmbunătăţiţi atât structurile fizice, cât şi sistemele logice ale creierului, pentru a vă ajuta să atingeţi o nouă stare mentală. Noua sa carte are fundamente ştiinţifice solide şi e scrisă pe acelaşi ton calm şi plin de înţelepciune ce se regăseşte şi în filmul premiat What the BLEEP do We Know!?, ca şi în prima sa carte, Antrenează-ţi creierul ! Strategii şi tehnici de transformare mentală.

Deşi, în concepţia mea, creierul este un computer prevăzut atât cu o structură fizică pentru calcul, cât şi cu programe, partea fizică (funcţionarea cerebrală fizică şi concretă) nu este separată de program, adică de programarea şi remodelarea constant existente în cursul vieţii noastre. Acestea se influenţează în mod vădit una pe cealaltă.

Cei mai mulţi dintre noi au suferit, la un moment dat în viaţă, cel puţin un eveniment traumatizant, trăind mai apoi cu urmările aferente. Debarasarea de experienţele respective, care au devenit parte integrantă a structurii noastre cerebrale, poate avea efecte uimitor de benefice. Sigur că formarea unor deprinderi sănătoase pentru creier, un regim alimentar corect, mişcarea şi consumul anumitor substanţe hrănitoare sunt esenţiale pentru funcţionarea sa corespunzătoare. Dar, în plus, gândurile efective, de fiecare clipă, exercită şi acestea o puternică influenţă benefică asupra creierului... ori pot acţiona în defavoarea ta. Acelaşi lucru se poate spune şi despre experienţele din trecut, care ţi se pot integra în circuitele cerebrale.

Cercetările pe care le întreprindem la Clinica Amen vizează scintigrafiile cerebrale. SPECT (tomografie computerizată cu emisie fotonică unică sau tomoscintigrafie) este o tehnică de studiu din medicina nucleară care studiază fluxul sanguin şi tiparele de activitate. Spre deosebire de tomografia computerizată şi de rezonanţa magnetică nucleară, al căror obiect de studiu este anatomia cerebrală, SPECT studiază modul de funcţionare a creierului. Activitatea noastră în domeniul SPECT, concretizată în peste 70 000 de imagini până în prezent, ne-a revelat o sumedenie de lecţii importante despre creier, dintre care le vom aminti pe următoarele:

-          leziunile cerebrale ne pot distruge viaţa;-          alcoolul nu este un aliment sănătos şi consumul acestuia determină frecvent deteriorarea creierului, reflectată în imaginile obţinute prin SPECT;-          o serie de tratamente medicamentoase utilizate în mod curent, precum unele dintre anxioliticele obişnuite, sunt nocive pentru creier;-          boli precum maladia Alzheimer debutează, de fapt, în creier cu zeci de ani înainte de apariţia vreunor simptome.      Din scintigrafiile SPECT am mai învăţat că, la nivel de societate chiar, trebuie să tratăm creierul cu mult mai multă iubire şi respect şi că a-ţi lăsa copiii să practice sporturi de contact precum fotbalul sau hocheiul nu e o idee prea inspirată.

Una dintre cele mai interesante revelaţii pe care le-am avut este aceea că oamenii îşi pot efectiv transforma creierul şi viaţa prin deprinderea unor obiceiuri cotidiene sănătoase pentru creier, precum corectarea convingerilor negative şi folosirea unor procese de meditaţie cum sunt cele prezentate de dr. Dispenza.

În cadrul unei serii de studii pe care le-am publicat s-a constatat că practicarea meditaţiei, aşa cum recomandă autorul cărţii de faţă, creşte aportul de sânge în cortexul prefrontal, partea cea mai implicată în procesele cognitive din creierul uman. Astfel, după opt săptămâni de meditaţie zilnică, cortexul prefrontal în stare de repaos era mai puternic, iar amintirile participanţilor la studiu erau şi ele mai clare. Există atâtea căi de a ne vindeca creierul şi de a-i îmbunătăţi funcţionarea.

Speranţa mea este că, la fel ca şi mine, veţi dori şi dumneavoastră să deveniţi "competitiv din punct de vedere cerebral", adică să beneficiaţi de un creier cu o funcţionare mai bună.

Activitatea desfăşurată în domeniul imagisticii cerebrale mi-a schimbat toate aspectele vieţii. La puţin timp după ce am început să obţin imagini prin SPECT, în 1991, m-am hotărât să arunc o privire asupra propriului creier. Aveam 37 de ani. Când am dat cu ochii de aspectul toxic, bolovănos al acestuia, mi-am dat seama că nu era sănătos. Fusesem toată viaţa o persoană care nu se prea atingea de alcool, de ţigări şi nu consumam droguri. Şi-atunci de ce-mi arăta atât de rău creierul ? Înainte de a-mi da cu adevărat seama ce înseamnă sănătatea cerebrală avusesem multe obiceiuri rele pentru creier. Consumam multe alimente de tip fast food, exageram cu băuturile carbogazoase fără zahăr, mi se întâmpla deseori să nu dorm mai mult de patru-cinci ore pe noapte şi duceam cu mine povara unor suferinţe nerezolvate rămase din trecut. Nu făceam mişcare, sufeream de stres cronic, mă resimţeam şi aveam cam cu 15 kilograme în plus. Ce nu ştiam îmi dăuna... şi nu puţin.

Ultimele analize SPECT pe care mi le-am făcut arată un creier mai sănătos şi mai tânăr decât acum 20 de ani. Peste el timpul a trecut invers - iată cât de sensibil la schimbare ne este creierul, când îţi pui în minte să-l îngrijeşti corespunzător. După ce am văzut cum arăta la început, mi-am dorit să se însănătoşească. Iar cartea aceasta îl va ajuta şi pe al dumneavoastră.

Sper ca această lectură să vă facă tot atâta plăcere câtă mi-a făcut şi mie.

Dr. Daniel G. Amen, autorul cărţii

Are sens