"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » » "📚 Ingerii în marile religii ale lumii" de Radu Teodorescu🌟

Add to favorite "📚 Ingerii în marile religii ale lumii" de Radu Teodorescu🌟

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Dualismul vrea să ne obişnuiască din acest punct de vedere cu conceptul că lumea v-a fii etern un fel de pendulare între bine şi rău. Dumnezeu şi îngerii Săi însă nu vor îngădui acest lucru. Dumnezeu şi îngerii Săi nu îl fac pe om să sufere fără nici un motiv sau fără nici o motivaţie bine întemeiată. Acest lucru a fost atestat de mai mulţi sfinţi ai trecutului dintre care unul care s-a remarcat a fost Sfântul Antonie cel Mare. Ştim că Sfântul Antonie cel Mare a fost asaltat pe puteri diavoleşti care vroiau moartea şi aducerea lui în iad. Sfântul Antonie îşi pierdea speranţa. La un moment dat diavolii l-au lăsat aproape mort pe podea. Dintr-o dată s-a făcut lumină în locul unde era Sfântul Antonie şi diavolii au fugit de acolo. Aşa se face că s-a arătat Domnul Iisus Hristos care are putere peste puterea morţii şi a diavolilor.

Disperat, sfântul Antonie l-a întrebat pe Domnul Iisus Hristos, unde erai când eu mă luptam şi mai că mi-am pierdut nădejdea. Domnul Iisus Hristos i-a răspuns cu o voce blândă: eram aici Antonie şi mă uitam la lupta ta. Am vrut să îţi văd credinţa şi răbdarea. Poate mulţi vor considera acest exemplu total nepotrivit contextului de faţă. Dar el vine să ne spună un 60

lucru: că puterea distructivă a răului sub toate formele ei groteşti şi infernale nu este eternă

şi nu v-a fii niciodată eternă. Mai mulţi sfinţi ne-au spus acest lucru şi trebuie să avem încredere în cuvântul lor. La fel de bine, dacă era să fie adevărat azi nu mai trebuia să existe nici un fel de Dumnezeu. Eshatologic dualismul nu se fondează. Timpul eshatologic v-a însemna un fel de transcedere totală a timpului acestuia mundan şi terestru. Acest timp eshatologic nu v-a fii un timp dualist. Puterea răului şi a răutăţii v-a fii înfrântă odată pentru totdeauna. Lumea veacului ce v-a să fie este prin urmare un mister. Ea v-a fii o lume care v-a avea cu totul alte principii şi resorturi care după cuvintele sfântului apostol Pavel sunt dincolo de mintea şi inima omului. Eshatologia v-a fii un nou început al lumii şi a omului, o nouă

dimensiune pozitivă şi deplină a continuităţii dintre bine şi ontologia sa.

CAPITOLUL CINCI

ÎNGERII ŞI HINDUISMUL INDIAN

„Nu se ştie cu exactitate unde locuiesc îngerii, în aer, în spaţiul cosmic sau pe anumite planete. Aceasta fiindcă Dumnezeu nu a voit acest lucru.”

Voltaire

Ţinem să îi spunem din capul locului că acest capitol nu este un capitol despre India şi indieni. Este un capitol despre religia Indiei şi a indienilor. Religia indienilor se numeşte după

India hinduism sau după numele lui Dumnezeu în indiană sau sanskrită: brahmanism. Ceea ce este cel mai important să ştim este că îngerii sunt în hinduism mai mult un fel de încarnări ale lui Dumnezeu sau mai mult decât orice un fel de reîncarnări. În hinduism îngeri există dar ei sunt mai mult decât orice un fel de reîncarnare a lui Dumnezeu. Dumnezeu însuşi se reîncarnează la hinduşi. Evident, în rândurile care vor urma nu vom ataca hinduismul ci vom lua în considerare doar acel gen de tendinţă comună pe care hinduismul o are în a îl căuta pe Dumnezeu şi a încerca să obţină o relaţie cu El. Original hinduşii l-au căutat pe Dumnezeu.

Această căutare s-a încheiat din nefericire cu un eşec. Hinduşii nu au reuşit să facă conecţia dintre imutabilitatea sau eternitatea lui Dumnezeu şi imanenţa lui Dumnezeu acest lucru a dus la ceea ce am putea denumii doctrina sau învăţătura reîncarnări.88

Prin urmare în peninsula indiană unii oameni l-au căutat pe Dumnezeu. Această

căutare trebuie privită ca şi un lucru pozitiv. Indienii nu s-au proclamat niciodată un stat ateist ci după cum am spus ei au fost mai mult decât orice ceea ce am putea denumii un stat politeist care au mai mulţi dumnezei. Vom încerca în rândurile care vor urma să facem o trecere în revistă pozitivă a hinduismului şi a religiei hinduse. Hinduismul indian aspiră la o legătură cu Dumnezeu. Această legătură este mai mult decât orice ceea ce am putea denumii un lucru bun şi asupra lui vom străini mai mult. Evident, hinduşii sunt însă departe de Dumnezeu. Aceasta din mai multe motive.

Hinduismul dimpreună cu şintoismul japonez, lamaismul tibetan şi taoismul chinez este una dintre cele mai exotice religii. Este o religie eşuată dar ea mai farmecă pe mulţi cu exotismul ei. În secolul al XX-lea a existat o profundă simpatie în rândul mai multor mari intelectuali faţă de hinduism. Unii dintre ei au trecut la această religie şi au îmbrăţişat-o. Alţii 88 A se vedea Mircea Eliade, Istoria credinţelor şi a ideilor religioase (Editura univers enciclopedic, Bucureşti, 1986).

61

din contră au negat-o. Hinduismul este estimat ca şi având undeva la un miliard de aderenţi în toată lumea. Prin urmare este o religie pe care nu o putem ignora. Hinduismul crede dincolo de orice ceea ce am putea denumii un fel de armonie cu marele tot sau brahman. Cei care studiază istoria religiilor sau istoriei relaţiei omului cu Dumnezeu nu vor putea ignora hinduismul sau brahmanismul. A spune că hinduismul este o religie eronată este adevărat.

Dar atunci ce vom face cu pe aproape un miliard de aderenţi ei lui? Este greu de oferit un răspuns la această întrebare. Hinduşii nu sunt atei ei cred în Dumnezeu doar că credinţa lor este greşită şi distorsionată. Hinduşii cred că există reîncarnare şi că omul este prin în această lume într-un ciclu al reîncarnărilor până când v-a ajunge la starea de contopire cu Dumnezeu sau Brahman care pentru ei este nirvana. Foarte mulţi dintre noi suntem familiari cu aceste învăţături şi doctrine. Nirvana este după hinduşi starea de mai înainte de creaţia omului, sau mai mult decât orice întoarcerea în neexistenţă. Hinduşii cred că prin practicile brahmanice omul se poate reîntoarce înapoi la starea de nimic mai înainte de creaţia lumii.

Aici trebuie spus că doctrina şi învăţătura hindusă se înşeală. Ceea ce este eşec pentru hinduşi este de fapt starea de iad pe care o experimentează cei damnaţi. Ca şi Dumnezeu, El are puterea şi dreptul de a pedepsii pe care au refuzat sau au eşuat în a da curs chemării lui Dumnezeu.

Hinduismul este o religie care aspiră la comuniunea cu Dumnezeu şi îngerii Săi şi trebuie să luăm acest lucru în serios şi în considerare. Este de datoria noastră să luăm lucrurile bune din toate religiile lumi. Aceasta nu înseamnă că suntem sintetici ci că vedem libertatea pe care Dumnezeu a lăsat-o făpturilor Sale Omul este liber. Prin urmare şi în religie libertatea este dată şi lăsată de Dumnezeu. Dumnezeu a lăsat libertatea hinduşilor.

Hinduismul este o religie care original l-a căutat pe Dumnezeu. Nu credem că a şi reuşit să îl găsească. Vom avea o viziune sau o modalitate de abordare pozitivă faţă de hinduism şi hinduşi. Hinduismul a ieşit de mai multe vreme din graniţele Indiei. El este o religie care vrea să îl pună pe om în legătură cu Dumnezeu. Aici avem mai mulţi fakiri, guruşi şi yoghini. Una dintre principalele trăsături care seduce pe mulţi în hinduism este exotismul său. Poate hinduismul este cea mai exotică religie dintre toate cele care există. Dar este din multe puncte de vedere una dintre cele mai decadente. Hinduismul este probabil şi una dintre cauzele pentru care India a eşuat să fie o ţară excepţională. Preceptele hinduismului sunt din mai multe puncte demodate şi modul în care hinduşii abordează problematica vremurilor şi a timpurilor contemporane este una care lasă de dorit.89

Hinduismul crede în nişte fiinţe intermediare dintre Dumnezeu şi om care în sanscrită

se numesc devas. Ei sunt probabil cel mai mult echivalentul îngerilor creştini sau comuni creştinismului ortodox.90 Unii estimează că numărul total al îngerilor sau al acestor devtas din hinduism este undeva la 33,000,000. După autorii biblici nu se cunoaşte exact numărul îngerilor. O celebră povestire cu îngeri din India se referă la un înger care a fost desemnat de Dumnezeu cu moartea prin urmare el era un înger al morţii. Într-o zii povestea ne spune că

Dumnezeu l-a trimis pe acest înger într-un oraş indian să i-a sufletul unei femei şi să îl ducă în ceruri. Odată ajuns la locul cu pricina îngerul morţii a găsit o privelişte care i-a zdrobit inima.

89 Trebuie să spunem că religia ţiganilor este hindusă şi hinduismul. Acesta este probabil şi motivul pentru care oficial ţiganii nu au aderat la Biserica Creştin Ortodoxă. Poporul ţigan este la origine din India.

90 Este de menţionat că în tinereţile sale, Mircea Eliade a aderat la hinduism găsind creştinismul ortodox învechit şi incapabil de a oferii răspunsuri la întrebările fundamentale pe care îl preocupau. Ulterior în viaţă Mircea Eliade a avut o poziţie mai rezervată faţă de hinduism şi hinduşi fiind văzut de mai mulţi rugându-se prin Bisericile Ortodoxe din America şi Chicago.

62

Femeia era într-o baltă de sânge fiindcă tocmai născuse şi a avea trei gemeni. Toţi plângeau şi la înger i s-a făcut milă. S-a gândit acest înger că ar fii bine dacă ar merge înapoi în ceruri la Dumnezeu şi să îi spună să o mai lase pe femeie să trăiască încă 10 ani. Îngerul nu vroia ca copii să rămână orfani şi fără de mama lor. Îngerul se spune s-a întors înapoi în ceruri şi s-a prezentat în faţa tronului lui Dumnezeu zicându-i:

- Doamne, te rog să îi mai dai zece ani de viaţă acestei femei fiindcă mi s-a făcut milă şi nu am putut să îi iau sufletul fiindcă tocmai născuse 3 gemeni. O să mă duc să îi i-au sufletul peste zece ani. Dumnezeu i-a răspuns:

- Nu îngere. Este greşit ceea ce gândeşti. Te-am trimis cu o misiune pe pământ şi trebuie să o îndeplineşti imediat. Fiindcă nu ai ascultat, vei fii pedepsit. Vei merge pe pământ şi vei fii un om obişnuit până nu îţi vei recunoaşte greşeala.

Dintr-o dată acest înger s-a văzut pe sine pe pământ într-un oraş din India ca şi un om obişnuit. Era frig şi îngerul a început să tremure. Unui pantofar din acel oraş i s-a făcut milă

de el şi l-a dus la el acasă. Acolo l-a primit cu sine în meseria pantofarilor. Timpul a trecut şi după vreo 12 ani fostul înger a devenit de acum bogat şi extrem de bine cotat pe piaţa pantofarilor. Într-o zii în magazinul de pantofi a intrat o femeie extrem de bine îmbrăcată

care avea trei copii. Copii îi păreau fostului înger că seamănă cu acei trei gemei care a voit să

le facă un bine. Dorind să se convingă dacă este aşa, fostul înger a întrebat-o pe doamnă:

- Da ce copii frumoşi aveţi, sunt ai dumneavoastră?

- Da şi nu sunt adoptaţi.

- Adoptaţi? Cum se face una ca asta?

- Este o poveste mai lungă dar dacă ai răbdare ţi-o voi spune. În urmă cu 12 ani mă

plimbam prin periferia oraşului. La un moment dat am auzit plânsete de copil dintr-o clădire mai lăturalnică. Când am ajuns acolo am găsit o mamă cerşetoare care tocmai îşi dădu-se sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Lăsa-se în urmă trei copii. Mi s-a făcut milă şi am mers şi i-am adoptat. Eu sunt văduvă şi nu am avut copii niciodată. Astfel toată averea mea care este considerabilă am lăsat-o lor.

Atunci îngerul şi-a dat seama că Dumnezeu i-a descoperit că judecata lui a fost greşită

şi s-a pocăit cu amar. Dumnezeu făcu-se în aşa fel ca acei copii ai cerşetoarei să nu rămână

abandonaţi. Îngerul s-a pocăit şi Dumnezeu l-a primit din nou între îngerii din ceruri. Dar de această dată nu s-a mai îndoit niciodată de misiunile pe care i le-a dat Dumnezeu. Această

poveste ne spune mai multe despre psihologia indiană. Psihologia indiană se bazează de cele mai multe ori pe un element extern. Acest element este mai mult decât orice un element care mizează pe ajutorul şi intervenţia angelică. Îngerii lui Dumnezeu sunt prezenţi şi pentru indieni la fel cum sunt şi pentru alte popoare ale lumii. La ora actuală, când scriem aceste rânduri la începutul secolului al XXI-lea planeta pământesc se vorbesc mai bine de 200 de limbi şi sunt mai multe de 200 de ţări în lume. Sfântul Prooroc Daniel implica în Vechiul Testament că în ceruri există un înger păzitor pentru fiecare popor al lumii. Astfel, în vechime a existat un înger al Persiei care avea în grijă de persani. Prin urmare unii sfinţi părinţi ne spun că ar exista un înger păzitor pentru fiecare popor şi neam. Există şi un înger păzitor al Persiei.

Hinduşii cred că îngerii sunt fiinţe spirituale dar ei pot să se arate oamenilor sub forme umane. Acest lucru cred hinduşi poate fii periculos fiindcă îngerii sau devas cum le spun ei nu sunt fiinţe umane, ei doar luând formă umană pentru a stabilii contactul cu ei.91 Hinduismul 91 O lucrarea centrală a hinduismului este Bhagavat Gita unde se mai multe relatări despre aceste fiinţe intermediari între Dumnezeu şi oameni. Faptul că îngerii se pot arăta sub formă umană este pentru hinduşi o 63

vorbeşte şi de o categorie de fiinţe opuse îngerilor sau devas. Această categorie se numesc asuras. Probabil că cel mai apropiat termen în hindusă sau sanscrită este de diavol. Ceea ce hinduismul numeşte asuras creştinii numesc diavol. Aceste fiinţe asuras după hinduşi sunt rele şi îl pot distruge şi face să sufere pe om. Prin urmare şi hinduşii vorbesc despre un război sau conflict nevăzut dintre îngeri şi diavoli, devas şi asuras în termenii lor. Să ne împiedicăm în investigaţiile noastre religioase şi spirituale doar la o barieră de limbă sau limbaj? Nu. La fel ca şi noi hinduşii sunt fiinţe umane care au aceiaşi percepţie asupra vieţii şi a existenţei doar că ei au o doctrină şi învăţătură de credinţă diferită de cea creştină sau cea creştin ortodoxă.

Hinduşii cred că îngerii lui Dumnezeu trebuie invocaţi pentru a ne elibera de „graniţele acestei existenţe efemere cum o numesc ei.” Lumea materială este o lume rea şi căzută

pentru hinduşi din care noi trebuie să ne eliberam. Îngerii sau devas după cu îi numesc ei sunt cei care ne pot ajuta în acest sens. La fel de bine hinduşii cred că îngerilor sau devas trebuie să le fii aduse jertfe şi sacrificii pentru ca ei să meargă la Dumnezeu şi să Îl facă

binevoitor faţă de noi. Pentru hinduşi raiul înseamnă comuniunea cu îngerii, dar acest lucru nu se realizează după moarte ci mai mult decât orice după ce se încheie şirul reîncarnărilor.

Eliberat deplin de materie prin reîncarnări cred hinduşii, sufletul uman îşi v-a găsii pacea şi liniştea în eternitatea raiului.

Dintre toate cărţile sfinte sau sacre ale hinduismului Bhagavad Gita face cele mai multe referinţe la îngerii lui Dumnezeu ca şi fiinţe de origine dumnezeiască care îl pot ajuta pe om.

Are sens