"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » "📚 Ingerii în marile religii ale lumii" de Radu Teodorescu🌟

Add to favorite "📚 Ingerii în marile religii ale lumii" de Radu Teodorescu🌟

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

intermediară care are posibilitatea de a alege. El poate opta între îngeri şi diavol. Opţiunea este definitivă şi irevocabilă. Prin urmare, trebuie să fim de partea lui Dumnezeu şi a îngerilor Săi aceasta nu fiindcă acest lucru ne poate mântui şi duce în rai ci fiindcă aşa este corect din punct de vedere moral şi spiritual. Aceste rânduri pe care le scriem din iubire faţă de lume şi de umanitate pot fii considerate ca fiind exagerate şi radicale. Alegerea noastră a urma lui Dumnezeu aduce cu sine mai multe ierarhii de cunoştinţe spirituale şi angelologice. Sfinţii dintre care pe unii i-am enumerat în cartea noastră pot ajunge la o comuniune deplină cu Dumnezeu şi îngerii încă din această viaţă. Istoria Bisericii a cunoscut mai multe exemple.

134 Există o pseduo-spiritualitate şi o pseudo-cunoaştere diavolească care se manifestă în lumea religioasă.

101

Este cât se poate de clar că există o lume nevăzută a îngerilor care ne priveşte şi de modelează cursul istoriei şi al umanităţii. Ştim din Biblie că îngerii lui Dumnezeu au fost prezenţi în momentele decisive ale vieţii Domnului Iisus Hristos. Acest lucru s-a făcut pentru noi şi pentru mântuirea noastră. Îngerii au venit în întâmpinarea noastră şi continuă să o facă

însă nu prin metode şi situaţii pe care le-am găsii noi potrivite ci în funcţie de cunoaşterea şi înţelepciunea lor.

Nu este o noutate că Dumnezeu este o fiinţă a paradoxurilor şi a contrastelor din punct de vedere uman. În Vechiul Testament Dumnezeu l-a ales pe Moise un fiu de sclav să îi scoată pe evrei din robia egipteană. Tot Dumnezeu l-a ales pe David care fusese iniţial păstor să conducă poporul evreu. Domnul Iisus Hristos a ales pescari simpli pentru a face din ei apostoli şi mai apoi să schimbe lumea şi să o mântuiască. Am mai putea continua cu multe alte exemple care arată că judecările lui Dumnezeu şi a îngerilor Săi nu sunt identice cu ale noastre. Faptul că spiritualitatea angelologică este duală a fost arătat din vechime. O vom exemplifica printr-o întâmplare din literatura aghiografică ortodoxă:

Odată Avva Moise a fost foarte luptat spre curvie. Şi ne mai putând să şadă în chilie, s-a dus şi a vestit lui Avva Isidor. Şi l-a rugat pe el bătrânul ca să se întoarcă în chilia sa, dar nu a primit, zicând:

-Nu pot, Avvo. Şi luandu-l cu sine, l-a suit pe casa şi i-a zis:

-Ia aminte la apus. Şi luând aminte, a văzut mulţime nenumărata de diavoli tulburându-se şi gâlcevindu-se ca să bată război. Zis-a lui iarăşi, Avva Isidor: Căuta şi spre răsărit si ia aminte. Şi a căutat şi a văzut mulţime nenumărat de Sfinţi Îngeri slăviţi.

Şi

a

zis

Avva

Isidor:

- Iată, aceştia sunt cei trimişi spre ajutor sfinţilor, de la Domnul, iar cei de la apus, sunt cei ce bat război cu noi. Deci mai mulţi sunt cei cu noi. Şi aşa mulţumind lui Dumnezeu, Avva Moise a luat îndrăzneala şi s-a întors in chilia sa.135

După cum am spus şi în capitolul despre dualism, antagonia dintre îngeri şi diavoli nu este dualism religios. Este adevărat că lumea spirituală este o lume duală. După cum am văzut şi în întâmplarea de mai sus, îngerii şi diavolii sunt două tabere distincte. Acest lucru nu se datorează omul. Omul este prins la mijlocul dintre aceste două tabere. Încleştarea dintre cele două tabere este mare dar ştim că de partea îngerilor este şi Dumnezeu.

Zoroastrinismul care a fost pe parcursul timpului o religie ce a inspirat mai mulţi oameni şi personalităţi136 a fost mai mult decât orice şi o încercare de a crea o spiritualitate ortodoxă. Această încercare a eşuat. Din ea putem învăţa să nu mai repetăm trecutul.

135 A se vedea Patericul egiptean la Ava Moise. Este adevărat că acest gen de literatură aghiografică ortodoxă

este extrem de nefamiliar şi neractuală pentru secolul al XXI-lea în care omul vrea să îi vadă pe îngerii lui Dumnezeu sub forma personajelor şi a superoilor din marile producţii cinema. Trebuie să ne aşteptăm ca să

primim cunoaşterea îngerilor lui Dumnezeu în funcţie de cum ne este ea descoperită. O comercializare ieftină a îngerilor lui Dumnezeu după cum este scontată de unele mentalităţi contemporane este mai mult decât orice un fel de risc de a blasfemia pe Dumnezeu. Insultând sau minimalizând rolul îngerilor nu facem decât să Îl blasfemiem pe Dumnezeu care este creator al lor.

136 Dintre ei am putea amintii pe filosoful german Friedrich Nietzsche. Acesta a şi scris o carte inspirată din zoroastrianism intitulată Aşa grăit-a Zarahrustra. Nietzsche s-a pretins un filosof dar căutările lui au fost mai mult de natură religioasă. De aici a venit şi căderea s-a în ateism. Deşi au existat mai multe încercări de reabilitare a lui Friedrich Nietzsche, trebuie să ştim că teologia apofatică care pretind unii a fost practicată de Nietzsche nu este ateism. Apofatismul apare din punct de vedere spiritual ca şi o etapă ascetică atunci când omul a ajuns la o pace a raportului cu Dumnezeu şi nu se mai simte mustrat în relaţia sa cu Dumnezeu.

Nietzsche din nefericire la căutat pe Dumnezeu şi în zoroastrianism dar nu l-a găsit. În cele din urmă el avea să

declare că Dumnezeu nu există.

102

Această carte are menirea de a arăta cititorului principalele etape prin care a trecut umanitatea şi omenirea de la trecuturi şi până în zilele noastre. Căutarea religioasă a omului faţă de Dumnezeu şi îngeri este extrem de vechi şi de mai multe ori a primit noi şi noi forme.

Unele forme spirituale s-au înlocuit de altele, dar ceea ce putem vedea este că nevoia omului de a intra în contact cu fiinţe îngereşti a fost constantă. Dacă în antichitate omul a creat o mitologie de fiinţe cu puteri supranaturale în zilele noastre omul caută fiinţe supranaturale în spaţiul cosmic. Vedem că de la mitologie la astronomia contemporană este numai un pas.

Omul contemporan sau modern a început să populeze universul cu fiinţe extraterestre la fel cum omul antic la popular cu fiinţe mitologice. Să fie acest lucru o simplă coincidenţă?

Personal cred că nu.

Mitologiile antice sunt foarte asemănătoare cu crezurile contemporane în extratereştri.

În acest gen de imagine mai avem o lume separată a religiei şi a credinţei. Ceea ce s-a putut vedea este că în mitologie au existat foarte multe fiinţe care semănau cu îngerii. Dintre ele am putea amintii pe Cupidon, Hermes, Hercule, Perseu sau pasărea Phoenix. Mitologia s-a inspirat din angelologie. Problema a fost că ea nu a urmat credinţei ci a ales un fel de pseudomorfoză dintre credinţă, mit şi ştiinţă. Poate acesta fost în cele din urmă şi eşecul mitologiei ca şi ştiinţă. Zoroastru a pus bazele unei angelologii care este din mai multe puncte de vedere arhaică.

În persană îngerii se numeau iazatas în timp ce amerşa sapentas se numeau arhanghelii şi ei au fost creaţi de Ahuramazda sau de Dumnezeu. Iată cum i-a grupat Zoroastru pe arhangheli: Vahu Mono era un înger care patrona turmele de animale ale păstorilor. Aşa Vahişta a fost un înger care patrona focul. 137 Kşatra Viaria a fost un înger al metalelor după Zoroastru. Speta armaiti a fost un înger al pământului. Haurvatat a fost un înger al apelor. În Persia a existat crezul în îngerii păzitori. Acestora li se spunea Aeda Fravash. Perşii credau că un înger păzitor în însoţeşte pe om pe tot parcursul vieţii sale. Ei erau invocaţi când cineva se afla în pericol.

După arhangheli Zoroastru a grupat pe îngeri: Ahurani a fost un înger al apelor.

Airiaman a fost un înger al prieteniei şi al vindecării [probabil al medicinei]. Akşiti a fost un înger al păcii. Angran era un înger al luminii nesfârşite. Arştat a fost un înger al dreptăţii sau al justiţiei lui Dumnezeu. Asman un înger al cerului sau al astronomiei. Atar înger al focului.

Christi a fost un înger al filosofiei sau al înţelepciunii. Erethe era un înger al adevărului.

Haoma a fost un înger al plantelor. Hvare Kşaeta a fost un înger al soarelui. Kwarenat este un înger al harului lui Dumnezeu. Maongagh este un înger al lunii. Mithra a fost conceput iniţial de Zoroastru ca şi un înger dar unii din zoroastrianieni l-au considerat Dumnezeu însuşi.

Prendi un înger al adundenţei şi al plenitudinii. Rata un înger al milosteniei sau la filatropiei.

Sraoşa credea Zoroastru că este un înger care îl veghează pe cel mort trei zile după moarte.

Tiştria este un înger al ploii. Vayu este un înger al vântului. Twasha a fost un înger al spaţiului infinit. Zrvan Akarana a fost un înger al timpului nesfârşit. Acesta a ar fii în mare sistemul angelologic al lui Zoroastru.138

137 La vremea lui Zoroatru lumea depindea folosinţa focului. Să nu uităm că Grecia antică se credea că focul a fost furat din ceruri de Prometru de la Dumnezeu care iniţial nu a voit să îl dea lumii.

138 A fost un băiat ce asculta pe Dumnezeu. Mergea la Biserică, se ruga dimineaţa, în timpul zilei şi seara, pentru familia sa şi pentru cei ce îi sunt lui aproape. Aşa că Dumnezeu îi răsplăteşte acestuia cu minte şi înţelepciune.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com