Este cât se poate de interesant cât de ingenioase sunt noile mişcări în plan religios. Mai multe mişcări religioase profesează un monoteism cât se poate de steril şi de improbabil.
14 De mai multe ori angelologia creştin ortodoxă a fost asimilată cu faptele paranormale sau mai bine spus cu paranormalul. Enid Wilson, Realy angelic: pride and prejudice with paranormal twist (Steamy D Publishing, 2009).
12
Monoteismul are mai multe implicaţii şi de ordin psihologic. Sufletul omului este din mai multe puncte de vedere monist şi el caută dincolo de orice ceea ce am putea denumii unirea cu existenţa unui singur Dumnezeu. Sufletul uman se simte cât se poate de neliniştit cât se află în medierea unor crezuri politeiste. Dar există şi mai multe motive pentru care trebuie să abordăm monoteismul din punct de vedere angelologic şi aghiografic.
Au fost foarte mulţi sfinţi martiri în antichitate care au murit şi au plătit cu preţulvieţii crezul în monoteism. Dintre ei amintim pe sfinţii apostoli, sfântul apostolPavel, Perpetua, Felicitas, Clement Romanul, Policarp episcopul Smirnei, IustinMartirul şi Filosoful, Haralambie, Irineu al Lyonului, Gheorghe, Dimitrie şi mulţialţii.
Prin urmare, au existat sfinţi care au murit pentru crezul monoteismului.
Există un singur Dumnezeu şi este înconjurat de îngerii Săi. Prin monoteism amputea spune că suntem „aliaţi ai îngerilor”. În timp ce este cât se poate de evidentcă numai Dumnezeu este cel care trebuie să fie adorat în cult, îngerii nu suntsubiectul adorării omului. Mai mulţi antici credeau că îngerii sunt chiar fiinţeidentice cu Dumnezeu. De fapt vom vedea în continuare că acest crez îndivinizarea îngerilor este prezent în mai multe religii orientale. Mai toate tradiţiilemonoteiste centrează cultul sau adorarea lui Dumnezeu pe principiile unuimonoteism strict şi exact.
Ceea ce este cel mai tragic în lumea religiei este că mai multe religii monoteiste pretind că au fost descoperite de Dumnezeu. Cea mai celebră religie de acest fel a fost mai mult decât orice islamul sau mahomedanismul. Mohamed care este considerat întemeietor al mahomedanismului a pretins că Coranul i-a fost dictat de Sfântul Arhanghel Gavriil.
Mahomed a fost monoteist. Acesta este un adevăr incontestabil, ceea ce a fost eronat în cazul lui Mohamed a fost că el s-a considerat pe sine singurul profet sau sfânt al lui Dumnezeu şi în el s-a condensat toată revelaţia lui Dumnezeu. Mahomed nu l-a respins pe Domnul Iisus Hristos dar el a considerat că este doar unul dintre restul autorilor biblici. Mohamed a respins crezul că Iisus Hristos este fiul lui Dumnezeu.
Mahomed a fost şi rămâne un personaj la istoriei. Ceea ce l-a făcut să
respingă crezul în Domnul Iisus Hristos. Oricum Mahomed s-a văzut pe sine maimare ca şi Domnul Iisus Hristos. Contradicţia centrală a lui Mohamed şi amahomedanismului este că dacă cu adevărat Coranul i-a fost descoperit deDumnezeu prin mijlocirea arhanghelului Gavriil, de ce să fi făcut acest lucru dinmoment ce arhanghelul Gavriil este menţionat şi în Biblie. El este cel care saapărut Sfintei Maria cu anunţul că v-a naşte pe Domnul Iisus Hristos Mântuitorullumii. De ce s-ar arăta Arhanghelul Gavriil Sfintei Maria cu vestea că Iisus Hristosse v-a naşte şi lui Mohamed că el este un proroc mai mare decât Domnul IisusHristos? Ceea ce este pozitiv în islam este mai mult decât orice monoteismul.
Pentru islamici monoteismul este un lucru sacru şi sfânt. Monoteismul este însă
sacru şi sfânt şi pentru zoroastrianismul persan. 15 Vom observa că din punct de vedere religios, între islamul lui Mohamed şi zoroastrianismul lui Zarathrusta există foarte multe similarităţi. Atât Mohamed cât şi Zarathrustra s-au văzut pe sine ca şi trimişi ai lui 15 Cultura şi civilizaţia persană a fost una dintre cele mai importate culturi ale lumii antice. Persia a fost un imperiu care s-a extins la un moment dat pe trei continente: Asia, Europa şi Africa. Persia din antichitate este Iranul din zilele noastre.
13
Dumnezeu cu un mesaj de mântuire şi binecuvântare. 16 Zarathrustra a fost extremde confuz referitor la raportul dintre monoteism şi angelologie. El credea într-unfel de manifestare a dumnezeului suprem în şapte ipostaze fiinţiale care erau maimult decât orice un fel de îngeri. George Dumnezil credea că el vorbea de şaptearhangheli dar acest lucru este puţin posibil fiindcă Zarathrusta nu a fost numaipoliteist ci şi dualist. Zarathrusta a avut mai mult decât orice denumiri separatepentru aceste fiinţe spirtule, care spunea el că sunt ipostaze a lui Dumnezeu: Spenta, Mainyu, Arta, Kshatra, Sarvatat, Amritat, Armaiti.17
Trebuie să menţionăm că atunci când vorbim de istoria religiilor şi de religia comparată trebuie să fim mai înţelegători cu marile personalităţi care au adus un aport în arena sau în stadionul acestor discipline. Descoperirea lui Dumnezeu s-a făcut din punct de vedere istoric de mai multe ori progresiv şi treptat. Acest lucru îl mărturisea şi sfântul apostol Pavel în epistola sa către evrei. 18 Prin urmare în abordarea noastră vom folosii mai mult decât orice o modalitate de abordare catafatică, adică pozitivă a lumi religiilor şi a crezurilor religioase.
La un anumit grad Dumnezeu este accesibil oricărei religii fiindcă este am putea spune de datoria lui Dumnezeu să se reveleze pe Sine şi să se facă cunoscut lumii şi oamenilor. Pe lângă monoteismul religiilor s-a mai vorbit şi de o pnevmatologie a religiilor sau a existenţei unui singur Dumnezeu. Teologia creştin ortodoxă este prin excelenţă o teologie monoteistă şi care crede în existenţa unui singur Dumnezeu. Mari sfinţi părinţi din vechime au ţinut mai mult decât orice la acest mare adevăr al ortodoxiei şi al credinţei ortodoxe.
Monoteismul se leagă şi de faptul că există un singur Hristos. Deşi au fost maimulţi hristoşi mincinoşi, doar unul a fost cu adevărat Hristosul, Fiul lui Dumnezeu.
Este adevărat că la un anumit nivel religiile nemonoteiste sunt inspirate de diavoli.
Diavolii ne spun sfinţii părinţi au fost dintru începuturi împotriva existenţei unuisingur dumnezeu. Aceasta fiindcă diavolul însuşi s-a voit pe Sine Dumnezeu.
Monoteismul este prin sine antidiavolesc dar trebuie să ştim că el nu ne poate pune automat în ceruri cu sfinţii şi îngerii. După cum am arătat, la un anumit nivel primar toate religiile sunt monoteiste. Dar mai apoi apar neînţelegerile şi marile separaţii toate pe fondul diferenţelor de crezuri şi de opinii. Este greu de stabilit dacă politeiştii antici şi cei contemporani sunt voluntari susţinători ai politeismului sau mai mult decât orice ei sunt stăpânia unor entităţi diavoleşti. Ştim că răul este încă existent în lumea noastră şi din nefericire îi putem vedea consecinţele: moarte, suferinţă, dureri, boli, necazuri, răutate, dezbinare, neînţelegeri şi mai mult decât orice perversiuni. Autorii biblici au fost de părere că de la Moise „că toti idolii neamurilor 16 Zarathrusta sau Zoroastru după cum este denumirea în terminologia elină, a fost şi el poligam ca şi Mohamed.
El credea că există mai mulţi dumnezei şi prin urmare nu era monoteist. Cel mai mare dumnezeu credea el că
este Ahuramazda.
17 Este greu de spus dacă în crezul lui Zarathrusta aceştia au fost îngeri sau diavoli. Oricum este de apreciat că
în antichitate a existat o persoană care s-a apropiat de crezul în existenţa unui pluralităţi de fiinţe spirituale.
18 După ce a vorbit în vechime părinţilor noştri prin proroci, în multe rânduri şi în multe chipuri, Dumnezeu, la sfârşitul acestor zile, ne-a vorbit prin Fiul pe care L-a pus moştenitor al tuturor lucrurilor şi prin care a făcut şi veacurile. El, care este oglindirea slavei Lui şi întipărirea Fiinţei Lui şi care ţine toate lucrurile cu cuvântul puterii Lui, a făcut curăţarea păcatelor şi a şezut la dreapta Măririi în locurile preaînalte, ajungând cu atât mai presus de îngeri, cu cât a moştenit un Nume mult mai minunat decât al lor. (Evrei 1:1-4).
14
sunt demoni (Ps. 95, 5) prin urmare, mai multe religii au fost cât se poate de mult inspirate de diavoli. Acest lucru numai Dumnezeu îl poate rezolva şi desluşii.
Datoria noastră este de a vedea binele chiar şi puţin cât este în marile religii ale lumii şi modalitatea în care ele s-au raportat la Dumnezeu şi la îngerii Săi. Mai mulţi autori de teologie ne spun că panteonul elin a fost mai mult decât orice inspirat de realitatea existenţelor îngereşti.19 Nu ştim dacă acest lucru este adevărat sau nu, dar este posibil ca relaţiile dintre membri panteonului elin să fie inspirate din lumea religiei şi a teologiei.
Păgânismul politeist s-a inspirat foarte mult din adevăratele religii în special din mozaism şi creştinism. Ţinem astfel să subliniem că pentru a vedea acest gen de religii trebuie să
mergem mai înainte de căderea omului şi prin voia lui Dumnezeu să vedem lumea şi religiile ei aşa cum le-a lăsat Dumnezeu. Dumnezeu a creat o lume bună dar nu infinită. El a pus-o sub stăpânia omului şi în paza sau supravegherea îngerilor Săi. Îngerii au avut un rol major în evenimentele cheie ale istoriei lumii. Ei au fost prezenţi la facerea omului, la izgonirea lui din rai, la stabilirea unui popor ales a lui Dumnezeu, Israel, la naşterea unui Mântuitor al lumii, care a fost Domnul Iisus Hristos şi mai apoi au fost prezenţi în vieţile mai multor sfinţi care s-au făcut vrednici de slujirea lor. Îngerii au descoperit apocalipsa sfântului Ioan Teologul în insula Patmos. Prin urmare ştim că ei îngerii au fost prezenţi în Patmos.20
Deşi acest lucru pare cât se poate de exagerat pentru mai multe minţi din contemporaneitate care sunt dezobişnuite de limbajul religios considerat arhaic în zilele noastre, primul mare apărător al monoteismului a fost sfântul Arhanghel Mihail. Apocalipsa sfântul Ioan Teologul ne spune că în ceruri Satan a vrut să i-a locul lui Dumnezeu. Aşa că s-a iscat un război sau un conflict în ceruri. Arhanghelul Mihail a fost cel care l-a oprit şi înfrânt pe diavol de a îşi duce la realizare planul. Vedem astfel că monoteismul a fost mai mult decât orice actual şi pentru îngeri. Îngerii au fost primii care au avut de a face cu tema sau problematica monoteismului. Aceasta fiindcă monoteismul este mai mult decât orice şi o problemă ontologică. Fiinţarea lumii se face prin voia lui Dumnezeu. După cum Dumnezeu este unul fiinţarea lumii se face pe temelia existenţei lui Dumnezeu.
Monoteismul este prin urmare o realitate transcendentă care ţine de lumea raiului. Este cât se poate de probabil că vom putea pricepe sau cuprinde monoteismul numai în lumea care v-a să fie. Monoteismul ascunde cu sine extrem de multe potenţialităţi pnevmatice şi angelologice. Pe unele le putem întrezării în această viaţă şi în această lume în timp ce pe altele le vom experimenta numai în lumea de apoi sau veacul viitor când raiul se v-a instaura deplin în existenţa umană. Mai mulţi necredincioşi au spus însă că monoteismul este o credinţă deşartă şi lipsită de profunzime aceasta fiindcă, Dumnezeul creştin este Treimic: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Dogma Sfintei Treimi este un adevăr monoteist şi nu unul politeist.
Dumnezeu este unul dar întreit în persoane. Mai multe religii nemonoteiste nu Îl văd pe Dumnezeu ca fiind personal. La fel de bine sunt religii care nu îi văd pe îngeri ca fiind fiinţe şi persoane. Eoni gnosticilor, care sunt mai mult decât orice îngerii creştinismului sunt entităţi energetice impersonale.
19 Sfântul apostol Pavel ne avertiza că „chiar diavolul poate lua chipul unui înger de lumină.” (2 Corinteni, 11, 14).
20 Insula Patmos din Marea Egee este insula în care a fost ţinut în exil sfântul Ioan Teologul timp de cinci ani undeva în anii 90 după Hristos. Teologia ortodoxă dezminte împotriva a mai multor opinii contemporane că
Sfântul Ioan Teologul a fost vizitat de extratereştrii şi fiinţe extraterestre. Probabil că insula Patmos este una dintre cele mai mari dovezi a existenţei îngerilor. Sfântul Ioan a scris aceste descoperiri în paginile Apocalipsei sale.
15
Monoteismul vine în sprijinul ideii că îngerii sunt fiinţe personale. Ce să înţelegem prin faptul că îngeri sunt fiinţe personale? În acest sens ne vom folosii de un exemplu sau analogie din natură. Dacă omul este o fiinţă cu care putem comunica şi dialoga nu putem face acest lucru cu vântul sau cu elementele naturii. Dar adevărul este că îngerii nu comunică cu oricine şi oricum. Pentru a intra în contact cu îngerii lui Dumnezeu sunt necesare mai multe condiţii. Dintre ale am putea amintii o viaţă morală plăcută lui Dumnezeu, asceză, fapte bune, rugăciune, post sau participarea regulată la slujbele Bisericii.
Prin urmare, monoteismul este un mod de viaţă. Monoteismul nu este dincolo de orice o modă religioasă asemenea sectelor sau sectanţilor care se divid şi se facturează continuu.