"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » SUCCES și PUTERE 48 de legi pentru a reuși în viață

Add to favorite SUCCES și PUTERE 48 de legi pentru a reuși în viață

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

În anul 959, generalul Chao K’uang-yin s-a înscăunat împărat sub numele de Sung. Știa prea bine care îi era soarta și că într-un an sau doi avea să sfârșească asasinat. Cum să facă să modifice scenariul? La scurt timp după încoronare, Sung a poruncit să se organizeze un banchet pentru celebrarea recent întemeiatei sale dinastii. I-a invitat pe toți marii comandanți de armate. După ce

vinul cursese din belșug, Sung a ordonat oștenilor din gardă să

părăsească sala. Rămași numai cu împăratul, generalii se temeau că

vor fi omorâți cu toții. Dar în loc să-i ucidă, Sung li s-a adresat deschis: „Trăiesc cu frica în oase de dimineața și până seara. Nu am liniște nici la masă, când mănânc, nici în pat, când mă odihnesc, fiindcă este, oare, vreunul dintre voi care să nu viseze la domnie?

Nu că v-aș pune la îndoială loialitatea, dar dacă întâmplarea ar face ca, umblând după avere și după putere, oamenii voștri să țină a vă

îmbrăca în hlamida galbenă de împărat, ați fi oare în stare să o refuzați?” Beți și tremurând de frica morții, generalii nu mai pridideau să-l asigure pe Sung de devotamentul și de bunele lor intenții. Dar Sung își făcuse alte planuri: „Cel mai bine este ca omul să-și trăiască ziua în pace, bucurându-se de bogăție și onoare. Dacă

voi sunteți gata să îmi dați mie comanda soldaților voștri, și eu sunt gata să vă dau moșii întinse și case frumoase, în care să vă duceți viața în tihnă, cu cântăreți și cu fete tinere care să vă slujească și să

vă însenineze traiul.”

ȘARPELE, ȚĂRANUL ȘI BÂTLANUL

Un șarpe hăituit de vânători a venit odată la un țăran și l-a rugat să-isalveze viața. Ca să-l ascundă de hăitași, omul s-a așezat pe vine și șarpelei s-a strecurat în pântece. Dar după ce primejdia a trecut, șarpele pas să semai dea dus din adăpostul unde se bucura de căldurică și de siguranță.

Mergând către casă, țăranul a zărit un bâtlan. S-a dus la el și i-apovestit în șoaptă cele întâmplate.

Pasărea l-a sfătuit să se mai așeze o dată pe vine și să încerce să-l deaafară pe intrus. Când șarpele a scos capul, bâtlanul l-a apucat iute, cuciocul, l-a tras din pântecele omului și l-a omorât.

Dar țăranul se temea că veninul târâtoarei i-a rămas în trup. Bâtlanuli-a spus că cel mai bun antidot pentru veninul de șarpe este fiertura făcută

din șase păsări albe, „Dar și tu ești o pasăre albă”, a zis țăranul. „Tocmaibine; o să încep cu tine”. A pus mâna pe bâtlan, l-a vârât în tolbă și s-a totdus către casă. O dată ajuns, a agățat pasărea de grindă și s-a dus să-ipovestească nevestei toată istoria.

„Nu-mi vine să cred ce-ai fost în stare să faci”, i-a zis femeia.

„Pasărea asta te-a ajutat la nevoie, te-a scăpat de necazul aciuat înpântecele tău, adică, de fapt, ți-a salvat viața, iar tu o prinzi și-mi spui că

ai de gând s-o omori”. Nevasta s-a dus la grindă și a eliberat bâtlanul, care

și-a și luat zborul, fără să mai stea pe gânduri. Dar pe când își întindeaaripile, s-a repezit și i-a ciugulit ochii femeii.

Morala: dacă vezi vreodată că apa o ia în susul dealului, să știi că,undeva, cineva este pe cale să răsplătească o faptă bună.

Poveste din folclorul african

Uluiți de ceea ce le era dat să audă, generalii au înțeles că în locul unei existențe tulburate de frică și de luptă, împăratul le oferea bogății și perspectiva siguranței. A doua zi, și-au prezentat cu toții demisiile și s-au retras la moșiile dăruite de Sung.

Dintr-o singură „lovitură”, noul împărat a transformat o haită

de lupi aparent prietenoși, dar pe loialitatea cărora nu se putea conta cu adevărat, într-o turmă de miei blânzi, îndepărtându-i de putere.

Vreme de încă vreo câțiva ani, Sung și-a continuat politica de consolidare a domniei. În 971, după o îndelungată rezistență, regele Liu, căpetenia rebelilor din regatul Han, a capitulat și el. Spre marea sa uimire, Sung i-a acordat un rang înalt la curtea imperială

și l-a invitat la palat ca să pecetluiască noua lor prietenie cu o cupă

de vin. În mâna lui Liu, cupa tremura – oare fusese vinul otrăvit?

„Este adevărat că trădarea supușilor trebuie pedepsită cu moartea”, a strigat Liu, „dar o implor pe maiestatea voastră să cruțe viața nevrednicei sale slugi. Nu îndrăznesc să beau din vinul acesta.”

Împăratul Sung a izbucnit în râs, a luat cupa și a băut-o el însuși dintr-o suflare. Vinul nu era otrăvit. Din clipa aceea, Liu i-a devenit prietenul cel mai demn de încredere și mai devotat.

Așadar, sunt mulți cei care cred că un principe înțelept trebuie ca, oride câte ori se poate, să se folosească de șiretenie pentru a îmblânzi șiînăbuși dușmăniile, căci, înlăturându-le, își sporește autoritatea.

Principii, mai cu seamă cei nou veniți la tron, au găsit întotdeauna maimultă credință și mai mare zel la acela dintre supușii lor pe care, laînceputul domniei, i-au privit cu mai puțină încredere decât la cei îndevotamentul cărora s-au încrezut încă din primele zile. PandolfoPetrucci, principele din Siena, a guvernat mai degrabă cu sprijinuloamenilor pe care i-a bănuit de nesupunere decât cu ajutorul celorlalți.

Niccolò Machiavelli, 1469 – 1527

Pe vremea aceea, China era fărâmițată într-o mulțime de regate mai mari și mai mici. Atunci când Ch’ien Shu, regele unuia dintre ele, a fost înfrânt în luptă, sfetnicii lui Sung i-au sugerat împăratului să-l arunce în temniță pe nesupus. Ei i-au arătat dovezi scrise că

rebelul continua să conspire împotriva sa, plănuind să-l aresteze.

Însă Sung nu a renunțat la tactica sa – l-a invitat pe Ch’ien Shu la palat și, în loc să-l asasineze, l-a tratat cu toată considerația. I-a oferit și un dar, pe care fostul rege nu trebuia să-l deschidă decât atunci când avea să se afle la jumătatea drumului spre casă. Ch’ien Shu a desfăcut pachetul și a găsit în el toate documentele care îi dovedeau amestecul în conspirație. Și-a dat seama că Sung cunoștea planurile lui criminale și, cu toate acestea, îi cruțase viața.

Generozitatea împăratului l-a copleșit. Astfel, Ch’ien Shu a devenit unul dintre cei mai loiali vasali ai lui Sung.

Comentariu

Un proverb chinezesc compară prietenii cu fălcile și dinții unui animal primejdios: dacă nu ești atent, riști să te trezești sfâșiat.

Împăratul Sung era conștient de dinții printre care trebuia să se strecoare imediat după urcarea sa pe tron: „prietenii” din armată l-ar fi sfâșiat fără cruțare și chiar dacă ar fi izbutit să scape cu viață, ceilalți „prieteni” de la curte l-ar fi înghițit pe nemestecate. Decât să

aibă de-a face cu asemenea „prieteni”, Sung a preferat să-și mituiască dușmanii, oferindu-le domenii splendide și, totodată

îndepărtându-i – o cale de a-i anihila cu mult mai bună decât dacă i-ar fi omorât, în care caz s-ar fi ridicat alți generali dispuși să-i răzbune. Sung nu voia în preajma sa nici „prieteni” consilieri. De cele mai multe ori, ajungeau să bea faimoasa cupă cu vin otrăvit.

Are sens
Marcus
Marcus
  • 0
În mod destul de ciudat, tocmai gestul tău de generozitate dezechilibrează relația. Oamenilor le place să creadă că
își merită norocul. Primirea unui act de favoare constituie o povară
și o frustrare: înseamnă că datorezi situația obținută nu talentelor tale, ci bunăvoinței altcuiva. Faptul de a angaja prieteni cuprinde și o anumită doză de condescendență ofensatoare, care îi deranjează.



La lucru, lumea lucrează, nu leagă prietenii. Prietenia (adevărată sau falsă) alterează percepția realității. Cheia puterii este, deci, capacitatea de a alege pe acei colaboratori care sunt capabili să-ți servească cel mai bine interesele, indiferent de situație.
Nu amesteca prietenia cu relațiile bazate pe competență și performanță pe care trebuie să le cultivi la serviciu.
Pe de altă parte, dușmanii reprezintă o adevărată mină de aur pe care trebuie să înveți s-o exploatezi.

  • 5 September 2023 23:34
Guest Andrei
Multumesc!!
  • 17 December 2023 15:58

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com