"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » ,,Egreta violetă''de Ion Ochinciuc

Add to favorite ,,Egreta violetă''de Ion Ochinciuc

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Nimic! îi răspunse comandantul. În afară de un petic mai galben... O porţiune de plaur pare mai veştejită.

Pilotul, bun cunoscător al Deltei, găsi repede un mic grind, pe care aşeză cu grijă elicopterul. Când se opri motorul, comandantul, grăbit, dădu uşa în lă­turi şi sări. Îl urmară Voinea şi Cernica. Cei doi bar­cagii trăgeau între timp de zor la rame, pentru a ajunge cât mai repede la elicopter.

Au făcut o bună bucată de drum! remarcă Anghel Cernica, urmărind cu privirea cam înceţoşată apropierea lotcii pescăreşti.

Ceilalţi nu-i răspunseră.

Rolo Miron, lac de sudoare, îşi propti curând vâsla în malul ghiolului. Părea epuizat. Marcu Nisip avea, în schimb, o înfăţişare mult mai proaspătă.

„E vârtos bătrânul!” îşi zise în sine Anghel Cer­niră.

Comandantul securităţii din Tulcea făcu semn celor doi barcagii să rămână pe loc. Sări şi el în barca acestora. Biologul îl ajută apoi şi pe gazetar să urce.

Luând vâslele din mâinile lui Marcu Nisip, comandantul mârâia nemulţumit. Cornel Voinea îi făcea să întârzie. Nimerise într-un ochi mlăştinos.

Întindeţi-i o vâslă, îl sfătui Marcu Nisip pe comandant.

Afurisită baltă! se plânse Voinea, apucând de vâslă.

Se urcăşi el în barcă, lângă ceilalţi.

Comandantul înhăţă vâslele şi împinse lotca pescărească în direcţia insulei plutitoare. Abia pe la mijlocul drumului se încumetăşi Cernica să-i şop­tească biologului:

Ce faci?

Nu vedeţi? îi răspunse acesta, ridicându-şi pri­virea obosită. Umblu de năuc!

Ce baltă-i asta? stărui gazetarul.

Biologul rosti un nume pe care Cernica nu-l reţinu. De altfel nici nu-l interesa. În clipele acelea nu-l preocupa decât plaurul.

Cum s-o fi desprins de mal? întrebă gazeta­rul din ce în ce mai atras de insula plutitoare.

Marcu Nisip, atent la convorbire, îşi îndreptă arătătorul spre o scobitură largă, aflată de cealaltă parte a bălţii.

De acolo a plecat.

Dar cum a ajuns atât de departe? insista Cernica.

Vreo furtună a rupt plaurul de la mal, continuă inspectorul să-l lămurească, iar apoi vântul l-a purtat ca pe o nălucă.

Comandantul aruncă lui Marcu Nisip o privire piezişă. Vâsli însă mai departe, în tăcere. Rolo Miron remarcă:

N-a mai fost de multă vreme furtună pe aici

Plaurul s-a putut desprinde mai înainte, îşi susţinu Marcu Nisip punctul de vedere, ca după aceea să-l ducă mai departe un vânt oarecare.

Nu mai continuă însă nimeni discuţia. Ajunseseră la plaur. Comandantul, înviorat brusc, adulmeca în jur, ca un copoi de vânătoare.

„Se cunoaşte că e născut în Deltă”, îşi zise Anghel Cernica.

În acelaşi timp, Cornel Voinea apuca în treacăt, ca un copil, tot ce-i cădea în mână: lujeri groşi de nu­feri, tulpine de papurăşi de stuf, ba chiar şi tufe de flori sălbatice care aici, datorită apei şi căldurii din abundenţă, erau nişte giganţi faţă de semenele lor de la câmpie. O floare superbă de nufăr, de-un alb imaculat, îl tentă însă cel mai mult pe căpitan. În­cercă s-o rupă din mers, dar lujerul gros, puternic, rezistă. Dacă nu l-ar fi sprijinit Cernica la timp, neastâmpăratul căpitan ar fi făcut o baie.

Ce-ar fi să te mai cuminţeşti? îl apostrofă ga­zetarul părinteşte pe Voinea.

Voiam să-i duc nevesti-mi acest nufăr superb, îi zâmbi ştrengăreşte căpitanul.

Se aplecă iarăşi peste bord, trăgând zdravăn de lujer.

Rupeţi-l mai din scurt! îl sfătui Nisip.

Nu! se ambiţionă Voinea. Vreau să-l smulg cu tija cât mai lungă... Rezistă mai mult!

Şi-n timp ce căpitanul trăgea zdravăn de lujerul care nu se lăsa smuls, Anghel Cernica apucăşi el în joacă o tulpină de stuf. Dar, spre surprinderea lui, stuful se smulse uşor. Gazetarul culcă tulpina în barcăşi prinse alt stuf, care se lăsă desprins la fel de uşor.

Ce-i asta? făcu Cernica nedumerit către Nisip. O specie de stuf fără rădăcini?

Nu se poate! îi zâmbi biologul îngăduitor.

Dar comandantul îşi umflă pe neaşteptate nările, lăsă vâslele şi se săltă de la locul său.

Îmi daţi voie? îi ceru el lui Cernica să-i facă loc.

Şi fără a mai aştepta încuviinţarea gazetarului, îl împinse pe acesta uşor într-o parte, aplecându-se apoi peste bordul bărcii. Smulse şi el o tulpină de stuf. O cercetă atent şi-o aruncă în apă. Ceilalţi îl urmăreau cu priviri nedumerite. Comandantul reîncepu să tragă tulpină după tulpină.

Ce faceţi? încercă Voinea să-i mai potolească zorul.

Dar comandantul nu mai auzea. Cu răsuflarea în­tretăiată de efort şi emoţie, îşi vedea mai departe de lucru. Şi când nimeni nu se aştepta, se aruncă îmbrăcat peste bord, scufundându-se în ochiul de apă rămas după smulgerea stufului. Reveni aproape după un minut, ţinând în mână un trofeu: un petic de plasă deasă, împletit din lăstari de salcie.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com