— Ce mai e şi asta? făcu Anghel Cernica uluit
Răsuflând greu, comandantul se prinse cu o mână de bord, iar cu cealaltă aruncă bucata de plasă în barcă. Marcu Nisip privea cu nepăsare la „trofeu”. Rolo Miron explică atunci, gânditor, lui Voinea şi lui Cernica:
— E un procedeu folosit înainte vreme de haiduci... ca şi de răufăcători... Un excelent mijloc de camuflare a unei intrări de apă... În plasa asta se înfige stuful...
Comandantul urcă între timp lângă ceilalţi, în barcă, înşfăcă vâslele şi îndreptă botul ascuţit, ridicat, al lotcii pescăreşti, spre ochiul de apă. Câteva opinteli zdravene şi barca se angajă în intrarea camuflată a plaurului. Stuful se culca uşor, cu pârâituri puternice. Comandantul lăsăvâslele. Nu-i mai erau de folos. Barca fu împinsă mai departe cu ghionderul, o prăjină de vreo trei-patru metri, pe care Marcu Nisip îl mânuia ca un pescar din naştere.
— Stop! strigă comandantul, care se afla la proră.
Barca se ciocni de un obstacol dur. Comandantul sări sprinten peste bord. Cernica şi Voinea constatară cu uimire că acesta nu se mai afunda. Era susţinut de o plută excelent camuflată.
CAPITOLUL XXI
— Am înghiţit o găluşcă mai mare decât capul tău! îi strigă Coman lui Cornel Voinea.
Căpitanul se făcu roşu ca un rac fiert.
— Îmi permiteţi să întreb de ce? bâigui acesta, păstrându-şi impecabila „poziţie de drepţi”.
Colonelul bătu furios cu pumnul în masă:
— Toată tărăşenia asta, cu răpirea lui Sergiu Boniga, n-a fost decât o diversiune.
— V-aş ruga să mă ajutaţi să înţeleg şi eu ceva! îndrăzni Voinea să facă un pas înainte.
— Ce nu pricepi? îl fulgeră Coman cu o privire tăioasă. În timp ce noi ne-am concentrat toată atenţia şi toate forţele pentru găsirea nefericitului acela de tânăr, au fost expediate peste graniţă câteva microfilme...
— Importante?
— Relativ! Reprezintă mai mult un aconto... la „transportul cel mare.”
—Şi de unde au plecat?
— Cum „de unde”? De acolo! Din Deltă!
— Nu se poate! protestă Voinea.
— Uite că se poate! zâmbi Coman amar.
— Dar pe ce cale?
— Asta trebuia să aflăm noi!
— Străinii suspecţi au fost supravegheaţi zi şi noapte, continuă Voinea să se dezvinovăţească.
— Se pare că au renunţat la „turişti”, presupuse Coman. Au ales o cale mai sigură.
— Care?
— Nu mai pune întrebări stupide! îşi ieşi colonelul din fire. Dacă aşşti, crezi că nu ţi-aş spune?
Cornel Voinea îşi privea mâhnit vârfurile pantofilor de vară.
— Toată povestea a fost deci o „manevră” a lor! constată el.
— Clasică! îi confirmă colonelul. Pentru că noi, în loc să lăsăm miliţia să-şi facă datoria şi să ne vedem de treburile noastre...
— Aici e capul lui Theo Boniga, îl întrerupse Voinea cu glasul voalat de mânia surdă, neputincioasă, care-l stăpânea. Dar cu cine lucrează? continuă el să-şi muncească mintea. Fiindcă în prezent, în afară de fata aia, Milica, pictorul nu se mai vede cu nimeni... Trăieşte retras ca un sihastru... Iar în privinţa fetei... Dumnezeu să mă ierte! Theo Boniga e prea deştept ca să se dea pe mâna unei toante.
— Toanta asta poate fi folosită fărăştirea ei, presupuse colonelul.
— Am izolat-o şi pe ea, îi replică Voinea pe un ton mai ridicat. Toţi oamenii din sat se feresc de ea ca de ciumă.
— Tare naiv mai eşti! constată Coman. Alţii nu mai sunt?
— „Alţii”? repetă căpitanul de parcă nu înţelesese bine întrebarea. Ingineriţa! Cunoaşteţi şi dumneavoastră relaţiile actuale dintre ea şi pictor. O femeie abandonată!
—Şi Marcu Nisip? îl întrerupse Coman nerăbdător.
Voinea pufni pe nări:
— Cred că pictorul i-ar trimite inspectorului mai degrabă un glonte în cap... V-am relatat incidentul cu cei doi pescari... Marcu Nisip l-a dezarmat atunci fără multă vorbă.
— Mai am o întrebare, continuă Coman cu aceeaşi nerăbdare. Prin ce întâmplare aţi ajuns cam în acelaşi timp voi, cu elicopterul, şi cei cu barca în apropierea plaurului?
— Absolut din întâmplare, sună sec replica lui Voinea.
Poate altfel formulată, aceeaşi întrebare îl urmărea şi pe Anghel Cernica, care ieşea de la spitalul din Tulcea, unde fusese internat Sergiu Boniga. Şi-n timp ce se îndrepta, însoţit de biolog, spre port, rosti mai mult pentru sine: