"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » » "La Medeleni" de Ionel Teodoreanu🌏 🌏

Add to favorite "La Medeleni" de Ionel Teodoreanu🌏 🌏

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Vedenie sau fiară...

Sînt fratele motanilor!

Scrisese acest poem cu cîteva zile mai înainte, nu în caietele căpătate de la Monica, ci pe o carte poştală. Scris în ietac, poemul rămase acolo în saltarul măsuţei de noapte. Evident, nu-l arătase Rodicăi, deşi îl rugase de nenumărate ori să-i arate o poezie de-a lui. Singura literatură destinată Rodicăi erau romanele verbale pentru ea ticluite. În ziua cînd îl scrisese, prompt ca o partidă de tenis cîştigat "sec", se înfierbîntase. Înjghebase un plan. Întîlnise un titlu frumos ca un zeu păgîn:

GOL

Proiectase un ciclu de poeme trupeşti. Părăsit de suflet, îi rămînea trupul. Să-l cînte fără sfială. "Gol" avea două semnificaţii: fără suflet, întîia; cu trupul gol, a doua.

Băuse cafele, fumase ţigări, se plimbase prin ietac: fapt nou. Clipe de sărbătoare în ietacul romanelor senzaţionale şi al Rodicăi. Aterizase deodată

soarele şi aerul. Ziua trecuse repede. O dată cu noaptea venise şi Rodica... A doua zi se deşteptase pe la douăsprezece. Se îmbrăcase, mîncase, venise în ietac, se culcase, fumase, căscase. Titlul Gol răsuna a pustiu ca un căscat de pensionar.

Renunţase, fără de nici o supărare. Sîcîit puţin, totuşi, de el însuşi, ca de cineva care ţi-ar oferi un ananas proaspăt de pildă, sau stridii, şi după ce le-ai accepta încîntat, ţi-ar răspunde că nu are. Glumă de prost gust.

...Aprinse o nouă ţigare, lăsînd-o pe cealaltă să fumeze nestinsă alături de scrumelniţă.

Cineva bătu la uşă.

― Intră... Ce vrei, Gheorghiţă?

― O venit o fetişcană. Zîci cî-i di la Sălcii. Faci pi cucoana, da-i de-a noastră!

― Cum?

― O vinit o fată di la Sălcii.

― Unde-i?

― În docar.

― Ce vrea?

― Are un belet, da nu-l slăbeşte din mînî! zîmbi Gheorghiţă.

― De la Sălcii... un bilet, medită Dănuţ cu glas tare. Pe cine caută?

― Pi mata, conaştule.

― Spune-i că nu-s acasă... Adică spune-i să dea biletul.

― Nu vrè, conaşule. Îi îndrăcită rău!

― Spune-i să vie.

Ce mai vroia cu el?... Poate că-i cerea înapoi nişte cărţi împrumutate. Of!

Lichidarea...

― Ce vrei, fetiţo?

"Fetiţa" era una din subretele Ioanei, impecabil îmbrăcată.

― V-a trimis doamna o scrisoare... V-aşteaptă amîndouă doamnele, adăugă ea privindu-l lung. Aveţi şi un pachet.

― Care doamne?

― Doamna Ioana şi duduia Adia.

― Adia?!

― Duduia care-a venit cu conaşu Paşa.

― Paşa?!

Subreta ridică din umeri.

― Pachetul e de la duduia Adia.

Desfăcu dintîi pachetul.

― Ce-i asta?

Un caiet, mai îngust decît obişnuitele caiete, legat în piele de un castaniu-închis, cu sculpturi ca un fragment de strană voievodală. Cînd apăsai scoarţele de piele, degetele se afundau. Nu văzuse niciodată o legătură atît de frumoasă, nici atîta îngrijire în cele mai mici amănunte. Cine-ar avea curajul să

scrie într-un astfel de caiet?

― Asta-i pentru mine?

― De ce nu cetiţi scrisoarea!

Desfăcu plicul.

Sălcii

"Iubite prietene,

Sper că nu eşti bolnav. Şi totuşi numai o boală ar puteajustifica atîtea absenţenemotivate. Sau ţi-ai uitat prietena şi după-amiezele petrecute la Sălcii întovărăşia ei? Sîntrealminte alarmată! Şi doresc ca veştile bune să nu mi le aducă

o scrisoare, ci dumneata însuţi, căci scrisorile, oricît de frumoase ar fi, nu potînlocui prezenţa persoanelor simpatice.

Haide! Un pic de energie! Smulge-te lecturilor sau scrisului (căci a trebuit să

aflu de la alţii că modestul meu prieten este poet şi nu mă îndoiesc că versurile salesînt la înălţimea lecturilor), găteşte-te cu cele mai frumoase haine, suie-te în docarsau încalecă pe impetuosul Zdup şi vino la noi.

La «noi»: ai observat?

În absenţa dumitale ― les absents ont toujours tort62 ― «eu» am devenit

Are sens