"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » » 🚩 „Pe marginea întunericului” de Faye Kellerman🚩

Add to favorite 🚩 „Pe marginea întunericului” de Faye Kellerman🚩

marginea suspansul personale profesionale încearcă dezlege complex periculos Cartea îmbină polițist confruntă detalii psihologice profunde oferind lectură plină tensiune răsturnări

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

părul le era pieptănat ca pentru a le încadra chipul. Crima ca artă? Nu spuse nimic.

— Nu le compar, Kommissar, doar remarc că cei cu anumite înclinații redau ororile unei vieți amare sau ale războiului în mod specific. Dacă au avut impulsuri criminale din cauza mamei, probabil războiul le-a scos la iveală.

Berg interveni:

— Gândiți-vă numai cât sunt de asemănătoare lucrările despre război ale lui Otto Dix cu cele din seria despre viol și omor sexual intitulată Lustmord.

— Dacă mi-aș urî mama așa de mult, aș ucide-o pur și simplu. Freud și teoriile lui sunt simple aiureli. La ce să te aștepți de la un evreu austriac?

— Nu numai evreul vorbește despre subconștient, Herr Kommissar, remarcă Kolb. Carl Jung nu este evreu. De fapt, nici nu-i iubește pe evrei.

Însă teoriile lui dezbat motivațiile subconștiente ale destrudo.

Berg întrebă:

— Ce anume este acest destrudo la care vă referiți?

Kolb zâmbi.

— Freud a afirmat că fiecare individ are o forță vitală, conștientă sau nu, care îl motivează să acționeze într-o manieră predeterminată. El a numit această forță vitală libido. Dar apoi, după dezastrul provocat de Marele Război, Freud s-a trezit în fața unui paradox: cum să integreze în teoriile sale moartea și groaznicele distrugeri pe care le-a trăit. El a ajuns la concluzia că în opoziție cu forța vitală sau libidoul, fiecare găzduiește o forță

nefastă numită destrudo. Iar în unii indivizi, nu e nevoie de un război ca să

dezlănțuie această forță. Uitați-vă la naziști. Tot ce e legat de viața civilizată

pare să declanșeze destrudo în oamenii lui Hitler.

— Cum ne poate ajuta teoria asta să rezolvăm crimele? întrebă Berg.

— Bună întrebare, Herr Inspektor. Să analizăm ceea ce știm. Monstrul acesta a ucis, dar nu la întâmplare. Două din cele trei femei erau bogate.

Ultima, Frau Gottlieb, părea bogată datorită rochiei elegante. Deoarece VP - 175

diavolul își urăște mama și ucide femei bogate în locul mamei, putem deduce că mama e bogată.

— Deci credeți că e un om cu stare? întrebă Volker.

— Probabil. Sau poate dimpotrivă.

Kolb își scutură bastonul în aer.

— Ar putea proveni dintr-un mediu sărac. Poate că urăște toate femeile cu stare și de aceea le ucide.

— În care caz nu și-ar mai ucide mama, spuse Volker. Este săracă la fel ca el. Dacă și-ar urî mama, ar ucide femei sărace. Deci vă contraziceți.

— Deloc, Herr Kommissar Volker, și-ar ucide mama, urând în același timp femeile bogate. Oricare i-ar fi mediul, sărac sau bogat, bărbatul acesta se consideră un gentleman sau, cel puțin, pretinde că este. Bărbatul care o vizita pe Anna Gross, scrisoarea pretențioasă către Marlena Druer… totul ne duce cu gândul la un bărbat cu gusturi rafinate.

— Am știut asta de la bun început, spuse Volker. Bărbatul care o însoțea pe Anna Gross la teatru era fie un adevărat gentleman, fie un Hochstapler.

Știm că nu avem de-a face cu vreun derbedeu din Partidul Nazist.

— Partidul Nazist are și câțiva susținători bogați, spuse Berg. Unii din liderii lor sunt doctori, ofițeri… oameni cu bani.

Volker îl interpelă:

— Vrei să spui că vreunul din liderii Partidului Nazist este monstrul ucigaș?

Berg răspunse:

— Doar atrag atenția asupra unui fapt.

— Ceea ce ne duce spre un alt mobil potențial, spuse Kolb.

— Anna Gross flirtase cândva cu comunismul. Scrisoarea adresată

Marlenei Druer de către un bărbat numit Robert sugerează că cei doi erau implicați într-un fel de misiune politică. Așa că haideți să reluăm. Trebuie să

avem în vedere că ar putea fi un om care-și justifică violențele în termeni politici chiar dacă motivația subconștientă este ura față de mamă.

— Pare să fie Austriacul, spuse Berg.

Volker își aținti privirea asupra inspectorului lui șef.

— Un sfat înțelept, Axel. Ai grijă cum vorbești, mai ales la Secție, unde Partidul Nazist are mulți adepți.

Berg rămase imperturbabil.

— Spun doar că fanaticii au folosit adesea politica pentru justificarea crimei. Uitați-vă la Fememord. O fată proastă de la țară a avut îndrăzneala să

respecte legea și să raporteze un depozit ascuns de arme ilegale. Pentru efortul ei a fost ucisă.

VP - 176

— Axel, nu vom ști niciodată cu adevărat de ce a fost ucisă Amalie Sandmeyer. În plus, se pare că divagăm de la o discuție ridicolă la alta.

— Totuși, Herr Kommissar, nu puteți nega că există crime fără rost comise de fanatici, spuse Kolb. Uneori de gentilomi fanatici.

— Contele Anton Arco-Valley, spuse Berg.

— Exact, exclamă Kolb triumfător.

— N-avem niciun indiciu că Arco-Valley și-ar fi urât mama, spuse Volker categoric. Numai indicii că-l ura pe Kurt Eisner.

— Da, așa-i, spuse Kolb. Dar știm că era un antisemit înrăit, de aceea a ucis un evreu. Dacă tabuurile sociale nu-i opresc, oamenii ucid ceea ce urăsc.

Da, da, aș spune că suntem clar în căutarea unui bărbat cu convingeri politice fanatice care-și urăște mama.

— Aduce din ce în ce mai mult cu Hitler, îl tachina Berg pe Volker. Și înainte să-mi cereți să-mi țin gura, domnule, vă rog să analizați faptele.

Are sens