"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » » 🍋 🍋 🍋 "Omul care a cucerit timpul" de Elan Mastai

Add to favorite 🍋 🍋 🍋 "Omul care a cucerit timpul" de Elan Mastai

noastră cucerit alegerile timpul lucrurile modul avansată pentru noastre despre science Mastai fiction îmbină profunde raportăm relațiilor viața schimbările regretul

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Normal că n-ai auzit niciodată de el. Dar în locul din care vin eu, Lionel Goettreider e cel mai cunoscut, iubit și respectat om de pe planetă. Fiecare oraș

are zeci de lucruri care poartă numele lui, străzi, clădiri, parcuri, orice. Fiecare copil știe cum să-i pronunțe numele pe litere după armonia ușor de reținut și de prins, G-O-E-T-T-R-E-I-D-E-R.

Habar n-ai despre ce vorbesc. Dar dacă ai fi fost din locul de unde sunt eu, ți-ar fi sunat la fel de familiar ca A-B-C-ul.

Acum cincizeci și unu de ani, Lionel Goettreider a inventat o modalitate revoluționară de a genera energie nelimitată, intensă și sută la sută curată.

Dispozitivul său a ajuns să fie numit Motorul Goettreider. 11 iulie 1965 a fost ziua în care el a pornit motorul pentru prima dată. A făcut totul posibil.

Imaginează-ți că în ultimii cincizeci de ani n-ar fi existat restricții energetice.

N-ar fi fost nevoie să săpăm din ce în ce mai adânc în pământ și să facem cerurile din ce în ce mai murdare. Că energia nucleară a devenit dintr-odată spectaculos de inutilă. Cărbunele și petrolul, nefolositor de murdare. Energia solară și eoliană

VP - 5

și până și hidroenergia au devenit alternative demodate, inferioare, de care nu se mai sinchisea nimeni, în afara celor care luaseră hotărârea fermă de a trăi în afara rețelei principale.

Deci cum funcționa Motorul Goettreider?

Cum funcționează electricitatea? Cum funcționează un cuptor cu microunde?

Cum funcționează telefonul tău mobil sau televizorul sau telecomanda? Știi?

Înțelegi cu adevărat cum, din punct de vedere tehnic, concret? Dacă tehnologiile astea ar dispărea, ai putea să le reconcepi, să le reproiectezi și să le reconstruiești de la zero? Și dacă nu, de ce nu? Doar le folosești în fiecare zi.

Dar normal că nu știi. Pentru că dacă nu ai o slujbă într-un domeniu adiacent, nu trebuie să știi. Ele pur și simplu funcționează, fără ca tu să depui vreun efort, așa cum au fost predestinate s-o facă…

Așa se raportează lumea la Motorul Goettreider în locul din care vin eu. A fost destul de important ca să facă numele de Goettreider la fel de ușor de recunoscut ca Einstein sau Newton sau Darwin. Dar cum funcționează propriu-zis? Chiar nu știu să-ți zic.

De fapt, OK, știi cum produce energie un baraj? Turbinele se folosesc de propulsia naturală a cursului unui râu prin intermediul gravitației, pentru a genera electricitate. Ca să fie clar, asta-i mai mult sau mai puțin tot ce înțeleg despre puterea hidraulică. Gravitația trage apa în jos, așa că dacă așezi o turbină

în calea ei, apa o face să se învârtă și, cumva, chestia asta produce energie.

Motorul Goettreider a făcut asta cu planeta. Știi că Pământul se rotește în jurul axei sale și în același timp se rotește și în jurul Soarelui, în timp ce și Soarele se mișcă la infinit prin sistemul solar. Ca apa printr-o turbină, Motorul Goettreider se folosea de rotația constantă a planetei pentru a crea energie infinită. Avea ceva de-a face cu magnetismul și gravitația și… sincer, nu știu – mai mult decât înțeleg cu adevărat cum funcționează o baterie alcalină sau un motor cu combustie sau un bec. Pur și simplu funcționează.

Așa e și cu Motorul Goettreider. Pur și simplu funcționează.

Sau funcționa. Înainte de cum să zic, mine.

4.

Nu-s un geniu. Dacă ai citit până aici, deja ești conștient de asta.

Dar tata e un geniu autentic, în toată puterea cuvântului și de cel mai înalt rang. După ce și-a făcut al treilea doctorat, Victor Barren a petrecut câțiva ani VP - 6

lucrând în domeniul teleportării la mare distanță, înainte de a-și finanța propriul laborator pentru a lucra în domeniul lui de nișă – călătoria în timp.

Chiar și în locul din care vin, călătoria în timp era considerată mai mult sau mai puțin imposibilă. Nu din cauza timpului, de fapt, ci din cauza spațiului.

Uite de ce fiecare film despre călătorii în timp pe care l-ai văzut vreodată e un megarahat – pentru că Pământul se mișcă.

Știi și tu asta. Și am menționat-o acum două capitole. Pământul se învârte în jurul axei o dată pe zi, se învârte în jurul Soarelui o dată pe an, în timp ce Soarele are propria lui rută cosmică prin sistemul solar, care străbate și în viteză o galaxie ce parcurge la rândul ei un drum colosal prin univers.

Pământul de sub picioarele tale se mișcă foarte, foarte repede. Pământul se rotește cu aproximativ 1 600 de kilometri pe oră, 24 de ore pe zi, în timp ce orbitează în jurul Soarelui cu o viteză de aproximativ 108 000 de kilometri pe oră.

Asta înseamnă aproximativ 2 630 000 kilometri pe zi. În același timp, sistemul nostru solar se mișcă prin Calea Lactee cu o viteză de 828 000 de kilometri pe oră, acoperind aproape 51 500 000 de kilometri pe zi. Și așa mai departe.

Dacă vrei să călătorești înapoi în timp, până a doua zi Pământul ar fi într-un cu totul alt loc în spațiu. Chiar dacă ai călători în timp o secundă, Pământul de sub picioarele tale s-ar mișca aproape jumătate de kilometru. Într-o secundă.

Motivul pentru care orice film despre călătoria în spațiu e o prostie e că

Pământul se mișcă încontinuu și pentru totdeauna. Călătorești în timp o zi, nu mai ajungi în același loc, ci ajungi în vidul spațiului cosmic.

Marty McFly2 nu a apărut cu treizeci de ani mai devreme în orașul lui natal din California, Hill Valley. DeLorean-ul lui modificat s-a materializat în întunericul infinit și gol al cosmosului, cu Pământul la aproximativ 563 000 000 000 de kilometri depărtare. Presupunând că nu și-ar fi pierdut cunoștința instantaneu din cauza lipsei oxigenului, absența presiunii atmosferice i-ar fi făcut toate fluidele corporale să fiarbă, să se evapore parțial și să înghețe. Ar fi murit în mai puțin de un minut.

Terminatorul cel mai probabil ar fi supraviețuit în spațiu, pentru că e un robot ucigaș de neoprit, dar călătoria din 2029 până în 1984 i-ar fi dat lui Sarah Connor un avans de vreo 895 000 000 000 de kilometri.

Călătoria în timp nu înseamnă doar o călătorie în timp, ci și una înspre o poziție precisă în spațiu. Altfel, exact ca în cazul deja obișnuitei teleportări, ai putea să

rămâi blocat înăuntrul a ceva.

2 Personaj ficțional din trilogia Înapoi în viitor, care călătorește în trecut cu o mașină modificată marca DeLorean.

VP - 7

Gândește-te la obiectul pe care stai acum. Să zicem că e o canapea măslinie.

Un bol alb de ceramică, plin cu pere verzi de plastic și conuri maro, adevărate, de pin, așezat lângă picioarele tale de pe măsuța de cafea din tec. Un lampadar din oțel șlefuit aprins deasupra umărului tău. Un covor aspru deasupra unei podele de lemn refolosit de ulm care a costat prea mult, dar arată foarte bine…

Dacă te-ai teleporta la numai câțiva centimetri în orice direcție, corpul tău ar fi încastrat într-un obiect solid. Un centimetru, ești rănit. Doi centimetri, ești mutilat. Trei centimetri, ești mort.

În fiecare secundă a zilei, suntem la trei centimetri de moarte.

Ăsta e motivul pentru care teleportarea e sigură și eficientă numai când se realizează în locuri special amplasate în cadrul unor sisteme calibrate exact.

Munca din tinerețe a tatălui meu a fost atât de importantă tocmai pentru că

l-a ajutat să înțeleagă mecanica deconstrucției și reconstrucției unui corp uman între două locații distincte. Ăsta e lucrul care a blocat evoluția inițiativelor anterioare de călătorie în timp. Inversarea cursului timpului nici măcar nu e atât de complexă. Ceea ce e incredibil de complex e călătoria instantanee în spațiu, de-a lungul a miliarde de kilometri, cu o acuratețe absolută.

Geniul tatălui meu nu a fost că a rezolvat provocările teoretice și logistice ale călătoriei în timp. A fost că a înțeles că în cazul ăsta, ca în atâtea alte aspecte ale vieții cotidiene, salvatorul nostru a fost Lionel Goettreider.

5.

Primul Motor Goettreider a fost pornit o singură dată și nu a mai fost oprit de atunci – funcționează fără întrerupere de duminică, 11 iulie 1965, ora 14:03.

Motorul original al lui Goettreider nu a fost proiectat să folosească și să

genereze energie la scară largă. A fost un prototip experimental care a întrecut până și cele mai optimiste așteptări ale inventatorului său. Ideea e că principalul scop al unui motor Goettreider e că nu trebuie să fie oprit niciodată, așa cum nici planeta nu se oprește niciodată. Așa că prototipul original a fost lăsat să

Are sens