În acest ultim caiet, care cuprinde doar o lună și jumătate, îi face de două
parale pe Ribbentrop, Ley, Hess (care fugise în Anglia) și chiar pe Bormann, cu care abia mai târziu cade la înțelegere. Mai sunt defăimați Ducele, Antonescu, Pavelici, Mannerheim…
Goebbels debarasează platforma, pentru a ridica acel piedestal al triumfului pe care să urce Führer-ul însoțit numai de el.
E vindicativ. Recunoscând „o parte de adevăr” în reclamația depusă de O.K.W. (Comandamentul suprem al forțelor armate ale Germaniei), care se referea la influența nefastă pe care o avea asupra armatei intensificarea propagandei SS, nu rămâne deloc dator: „L-am reclamat pe Brauchitsch.
Bătea, și el, prea insistent în toba lui”.
Jurnalul lui Goebbels cuprinde și sfera lucrărilor de fiecare zi din ministerul propagandei celui de-al treilea Reich. În mai-iunie, 1941, sunt 42
evidențiate preparativele pentru agresiunea împotriva Uniunii Sovietice, pentru începerea războiului.
Goebbels, unul din puținii inițiați în „operația Barbarossa”, aflată în stadiul de pregătire, precum și participant activ la realizarea ei.
„Tremur de încordare, notează el la 5 iunie. De-abia aștept ziua când se va dezlănțui vijelia”.
Primele ecouri ale agresiunii în pregătire apar în jurnal la 24 mai.
Goebbels își trimite reprezentantul personal la Rosenberg, căruia îi era destinat postul de ministru al teritoriilor ocupate din răsărit, pentru a realiza un acord în privința acțiunii de pregătire a operației.
„R. (Rusia) trebuie dezmembrată în mai multe părți componente, în Est nu e posibil a se tolera existența unui stat atât de colosal.
… Timpul la noi este minunat, dar n-avem răgaz pentru odihnă. Telefonul, care sună permanent, aduce mereu alte știri. O viață încordată și agitată. Voi regreta, când se vor termina toate astea.
O mică plimbare în pădure. Se construiește o nouă căsuță norvegiană. Va fi plasată într-un loc extrem de idilic.
Am vizionat noi filme în culori. În acest domeniu am realizat mari progrese…
Harald2 visează tot timpul la Creta. Acolo, în sud, totul merge bine”.
25 mai. „Am discutat cu Gutterer și Taubert în privința pregătirilor împotriva R. (Rusia). Taubert a realizat destul de mult în această direcție.
Sunt prevăzute 13 companii de propagandă. Fiecare oraș principal va avea repartizat câte un detașament de propagandă, din efectivul unei companii, urmând a se ocupa de problemele deservirii propagandistice a populației. O
problemă cuprinzătoare și grea, dar ne pregătim în vederea ei din răsputeri…
Publicăm primul comunicat, destul de optimist, despre Creta. Va avea asupra poporului un efect deosebit, ca o știre senzațională, agreabilă. În problema Cretei, la Londra domnește un pesimism profund. După ce și-au retras forțele aeriene, au pierdut orice speranțe în regiunea respectivă.
Și în Statele Unite există o stare de spirit funebră. Moscova este buimăcită
de cutezanța operației; prieteni, ce ecouri! În vreme ce noi ne desfășurăm încetișor munca noastră de propagandă. Nu le vom dărui nimic domnilor englezi”.
Acum Goebbels este ocupat, dezinformează activ, difuzând zvonuri false despre pregătirea unei așa zise invazii în Anglia, pentru a camufla adevăratele intenții ale Germaniei.
2 Fiul său vitreg. (N.A.).
43
„Zvonurile diseminate de noi, referitoare la invazie, acționează. Anglia este cuprinsă de o nervozitate excesivă.
În ceea ce privește Rusia, am realizat cu succes o modificare a caracterului informațiilor. Puzderia „urzelilor” împiedică străinătatea să
priceapă ce-i adevăr și ce-i minciună. Așa și trebuie să fie. Atare atmosferă
ne este necesară” (25 mai).
26 mai. „Ieri: noi trupe debarcate în Creta. Pricinuim pierderi îngrozitoare flotei engleze de acolo. Churchill va plăti scump pentru rezistența depusă…
Avem iarăși suficiente materiale și ecouri de peste hotare, utile serviciilor noastre de propagandă. Principalul: să folosim corect materialul despre Creta. Acum putem lovi din nou, acolo unde vom vrea. Este pur și simplu plăcut…
Batem toba din răsputeri. Punem în funcțiune orice vechitură. Seara am pălăvrăgit cam mult. O duminică bună, rodnică”.
25 mai. „… Ribbentrop, un partener cu maniere total opuse unui gentleman. Confundă politica externă cu comerțul de șampanie; important pentru el este să-l înșele pe adversar. Cu mine însă nu-i va reuși figura!”
29 mai. „Cu Bormann mă înțeleg de minune. Face tot ce vreau. Avem iarăși discuții cu ministerul afacerilor externe. De data asta în problema propagandei împotriva Statelor Unite. Ministerul afacerilor externe visează
să nu depună niciun efort în acest sens, dar tot nu vom obține nimic, nici în felul acesta, la urma urmei…
Moscova se ocupă cu dezlegarea de rebusuri. Stalin, pesemne, și-a dat seama de truc. Dar în rest e fascinat, ca și mai înainte…
Antonescu vrea să-și înlocuiască generalii cu civili. De-altminteri nici ăștia nu prea fac multe parale.
Vară dumnezeiască! Liniște, o seară splendidă. Dar nu astea îți aduc bucuria”.
31 mai. „Operația „Barbarossa” capătă proporții. Începem prima mare manevră de intoxicare. Se mobilizează întreg aparatul de stat și militar.
Despre adevăratul mers al lucrurilor sunt informate doar câteva persoane.