"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » » "Pictorul umbrelor" de Esteban Martín

Add to favorite "Pictorul umbrelor" de Esteban Martín

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Câteodată vine la mine acasă şi o invit la masă.

— Ea ştie cu ce te ocupi?

— Nu, dar îşi închipuie. Şi ea a fost târfă.

— De unde ştii?

— Nu ştiu, bănuiesc. Lucrurile astea se ştiu fără să le ştii.

— Văd că îţi petreci viaţa închipuindu-ţi diferite lucruri!

— De foame, Pablo. Foamea îţi dă acest tip de cunoaştere; dar tu n-o poţi înţelege.

Au ajuns la studio şi au făcut dragoste pe când se lăsa înserarea. Carmen se schimbase fizic. Ultima dată, Pablo, mânat de furie, nu fusese în stare să-şi dea seama. Dar acum, da; trupul lui Carmen era o nouă geografie pe care a explorat-o până când amândoi au rămas satisfăcuţi. Nu mai era copila sfrijită, fragilă şi plăpândă pe care o cunoscuse.

Trupul ei avea un trecut şi, în plus, dăduse naştere unei noi vieţi.

— Ce-ai făcut în tot acest timp… în afară de faptul că ai pictat, bineînţeles?

— Am fost la Madrid şi acolo m-am îmbolnăvit. Ca să mă

fac bine, Pallarés m-a invitat la el în sat. Am petrecut o jumătate de an acolo.

— Nu mi te închipui trăind la ţară; dar am putut constata că ţi-ai revenit destul de bine, glumi Carmen.

— Şederea acolo, printre oameni simpli, a fost o adevărată

— 127 —

experienţă.

— Dar ai şi pictat, afirmă Carmen.

— Da, bineînţeles; ştii că nu pot înceta să o fac. Am locuit o vreme într-o peşteră unde ne-am dus uneltele de lucru, vopselele, pânzele, cărându-le pe un catâr. Am trăit în peşteră ca oamenii primitivi, doar cu ajutorul unui cuţit pe care mi l-a dăruit Pallarés. Fratele lui ne aducea de mâncare pe catâr. Şi stăteam acolo, eu şi Pallarés, singuri în mijlocul naturii. Până când o furtună a făcut să se isprăvească totul.

Ştii că era să mor?

Afirmaţia aceea o nelinişti pe Carmen.

— Dar nu ţi s-a întâmplat nimic; eşti aici.

— Da, sunt aici datorită lui Pallarés; el m-a salvat. Am căzut într-un torent, apa mă târa cu toată forţa, şi eu nu ştiu să înot. Manolo a fost cel care m-a scos din apă. Este prima dată când povestesc asta.

Pablo făcu o pauză, Carmen îi aştepta cuvintele cu interes.

Pictorul continuă:

— Într-o noapte, la întoarcerea în sat, am fost chemaţi să

asistăm la o autopsie. O fetiţă şi bunica ei fuseseră trăsnite de un fulger. Ne-am dus la cimitir şi am asistat la spectacol.

Medicul legist fuma, în timp ce groparul îl ajuta să-şi desfăşoare activitatea. I-au tăiat copilei capul cu ferăstrăul până când au făcut din el trei capete, apoi au despicat-o de sus până jos. Eu şi Manolo n-am putut suporta şi am plecat vomitând, pe când medicul legist şi groparul râdeau de slaba noastră rezistenţă. Pablo se opri; privirea i se afundă în amintiri, de parcă ar fi asistat din nou la ceea ce îi descrisese pe scurt lui Carmen.

— Dumnezeule, ce întâmplare!

— Mă rog, n-a fost totul atât de cumplit. Viaţa în sat a avut şi momentele ei frumoase. Dădeam ajutor la muncile câmpului, la oloiniţa familiei lui Manolo. Au fost luni în care mi-am dat seama cum luptă oamenii ca să supravieţuiască

într-un sat izolat; cum muncesc, cum mănâncă, cum mor.

Oameni simpli, care duc o viaţă cu adevărat grea, dar cu un chef impresionant de a trăi şi de a o scoate la capăt. Horta m-a schimbat; oamenii săi, peisajul său, muntele său. Horta m-

— 128 —

a schimbat, spuse din nou şi adăugă: Dar nu o voi uita niciodată pe acea sărmană copilă aruncată pe tărâmul întunericului şi cu capul crăpat în trei bucăţi.

Povestirea o impresionă pe Carmen. Ştia că acum era rândul ei să povestească, dar nu avea chef să o facă şi hotărî să schimbe firul conversaţiei.

— Nu-mi arăţi nimic din ce ai lucrat?

Pablo începu să-i arate noile sale tablouri şi desene.

— Te-ai schimbat, Pablo. Şi desenele tale.

— Cum ţi se par?

— Nu înţeleg nimic.

— De acord, dar cum ţi se par?

Are sens