"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » "Calea autodependenței" de Jorge Bucay

Add to favorite "Calea autodependenței" de Jorge Bucay

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Mă voi mulțumi cu faptul că mă iubești sau nu.

Și, în orice caz, dacă tu nu mă iubești, dacă nu te neli niștești din pricina mea, întotdeauna va fi cineva capabil să mă iubească.

Ideea de eliberare, la care se referă Lima Quintana în Poema del vigilante y el ladrón [Poemul paznicului și al hoțului], citat la început, continuă fără

contradicție în acest alt poem, care se numește La meta [Ținta]:

Trebuie să ajungem pe culme

Trebuie să intrăm în lumină

Trebuie să dăm un sens fiecărui pas

Trebuie să preamărim simplitatea fiecărui lucruSă anun ț ăm fiecare zi cu un imn

Să urcăm pe această stradă largă, care conduce către succesSă lăsăm în spate, pentru totdeauna, groaza ș i e ș ecurile Ș i, când vom ajunge în cele din urmă, mândri ș i triumfători, Cântând pe culme, abia atunci

Să întindem mâinile spre cei care au rămas în urmă

Pentru a-i ajuta să urce.

Imediat ce am ajuns, pot să mă gândesc să îmi ajut aproapele să-și parcurgă

propria cale, care poate să nu fie a mea, dar pe care el merită să o exploreze.

Va trebui să vedem ce înseamnă a se răzvrăti și ce înseamnă a nu se supune.

Va trebui să știm unde se află transgresiunea.

Până la urmă, este libertatea mea să respect normele, știind că le-aș putea încălca, ceea ce face și mai demn de cinste faptul că le respect.

Ar trebui să fim întotdeauna loiali față de reguli, norme, obiceiuri?

Și dacă da, față de care?

Ale tale?

Ale mele?

Ale majorității?

Va trebui să evaluez ce înseamnă o decizie autodependentă.

Va trebui să accept provocarea de a fi autodependent și atunci să-mi acord: Din ce în ce mai mult dreptul de a lua propriile decizii.

Din ce în ce mai multe spații de decondiționare.

Din ce în ce mai multă distanțare față de mania de a emite judecăți și a manipula a celor din afară.

Din ce în ce mai multe oaze de sănătate.

Aceste spații nu mi le poate da și nici nu mi le poate lua nimeni.

Va trebui să le construiesc chiar eu sau să le descopăr în mine, să plătesc în primul rând prețul și să suport rănile fără teamă, și abia după aceea să îmi adun curajul de a-mi striga decizia de a le locui.

Nu pentru a muri apărându-le, ci pentru a trăi și a le împărtăși.

Dacă vom ajunge pe culme, în mod sigur vom găsi împreună un mod de a face posibilul să fie real.

Maestrul Osho¹⁵ a fost cel care mi-a transmis prima oară această poveste.

Erau odată, în China antică, trei călugări budi ș ti, care mergeau dintr-un sat în altul, în ț inutul lor, ajutând oamenii să- ș i găsească iluminarea. Aveau propria metodă: nu făceau decât să ajungă în fiecare ora ș , în fiecare localitate, ș i să se îndrepte către pia ț a centrală unde se ț inea târgul. Pur ș i simplu se opreau în mijlocul oamenilor ș i începeau să râdă în hohote.

Oamenii care treceau îi priveau uimi ț i, dar ei continuau să râdă fără

oprire. De multe ori, cineva întreba: „De ce râde ț i?“ Călugării se opreau pu ț in… se priveau între ei, apoi, arătându-l pe cel care pusese întrebarea, începeau din nou să râdă în hohote. Ș i se întâmpla întotdeauna acela ș i lucru: oamenii, care începeau să se adune în jurul celor trei pentru a-i vedea râzând, se molipseau în cele din urmă de hohotele lor, începând prin a râde timid la început ș i dezlăn ț uindu-se la sfâr ș it.

Se poveste ș te că, râzând, tot satul uita că se află în pia ț ă, uita că venise după cumpărături ș i tot satul râdea ș i râdea, ș i nimic nu reu ș ea să

întristeze acea seară. Când soarele era la asfin ț it, lumea se întorcea acasă

râzând; dar oamenii nu mai erau aceia ș i, se iluminaseră. Pe urmă cei trei călugări î ș i luau boccelu ț a ș i porneau către următoarea a ș ezare.

Renumele celor trei călugări se răspândise în toată China. În unele locuri,când aflau despre vizita călugărilor, oamenii se strângeau în pia ț ă cu noaptea-n cap ca să-i a ș tepte.

Dar, într-o bună zi, intrând într-un ora ș , unul dintre călugări a murit pe nea ș teptate. „Acum o să-i vedem pe cei doi care au rămas – spuneau unii –, o să vedem dacă mai au chef de râs“…

În acea zi, în pia ț ă se adunaseră foarte mul ț i oameni, pentru a savura triste ț ea călugărilor care râdeau sau pentru a le fi alături în durerea pe care, în mod sigur, aveau să o simtă.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com