"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Povești de vară” de Mieko Kawakami

Add to favorite „Povești de vară” de Mieko Kawakami

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

1 Felii sau bastonașe de cartofi prăjiți, cu condimente.

— Nu, trebuie să fi avut mai mult. Avea patruzeci și șase când a murit.

— Da, ai dreptate.

— Doamne, cum s-a ofilit, a zis Makiko. Nimeni n-ar trebui să piardă așa de multe kilograme.

Ne-am oprit ca să sorbim din bere. O auzeam cum coboară

pe gâtlej. Apoi am tăcut.

— Hei, ce e cântecul ăsta? a întrebat Makiko uimită. E

frumos.

— E Bach.

— Bach? Zău?

Nu știu de câte ori se repetase, dar coloana sonoră din Bagdad Café conținea și primul preludiu din Clavecinul bine temperat al lui Bach. Cafeneaua din deșertul încins din sud-vestul american, un loc care văzuse de toate. Într-o zi apare o femeie albă foarte grasă, și viața tuturor devine mai ușoară. În ultima scenă e puștiul ăsta negru care cântă Bach. Nu spune niciodată vreun cuvânt, și sunt sigură că e cu spatele la aparatul de filmat. A trecut ceva timp. Makiko a închis ochii și și-a lăsat capul să se legene pe melodie. Cu pungi mari sub ochi. Îi vedeam tendoanele gâtului. Ridurile aflate de o parte și de alta a gurii erau adânci, și pomeții îi erau mai pronunțați decât îmi aminteam. Preț de o clipă am văzut cum arăta mama în lunile de dinainte să moară, împuținându-se sub ochii noștri pe patul de spital sau pe salteaua ei, acasă, între internări. A trebuit să mă uit în altă parte.

Dragă jurnalule,

Mama și cu mine nu prea vorbim. De fapt, nu vorbim deloc.

Şi Jun se poartă destul de rece. Poate că s-a gândit că o iaupeste picior deunăzi, dar zău că nu făceam asta. Mi s-a părutdoar că e ciudat. Totuși, de ce ar trebui să-i explic? Mama nuface nimic altceva decât să se intereseze de implanturilemamare. M-am prefăcut că nu mă uit, dar ea oricum e preaocupată să se gândească la sâni ca să observe. E ceva serios?

Adică, de ce? Nu înțeleg în ruptul capului. E scârbos, chiar nuînțeleg. E așa de… așa de… așa de scârbos! Așa de scârbos! Am

văzut cum arată. Am văzut la televizor și pe internet. E chirurgie.

Te taie. Te despică, să te poată umple, literalmente. Doare. Cea apucat-o? Ce naiba a apucat-o? E idioată, cea mai mareidioată. Deunăzi, la telefon cu o clinică, a zis că-i lasă să pună

pe internet fotografii ale întregii proceduri, ca să o facă gratis.

Asta înseamnă că fața ei o să fie în reclamele lor din reviste șipe site-ul lor. Cum naiba poate să facă așa ceva? E cel maiprostesc lucru pe care l-am auzit vreodată. Idioată, idioată,idioată. Mama mea e o idioată. Mi se pare că am durerea astagroaznică de ochi de marți încoace. Nu-i pot ține deschiși.

Midoriko

— Ah, s-a terminat deja, a zis Makiko mijindu-și ochii. Cele bune nu sunt niciodată destul de lungi.

Următoarea melodie era instrumentală, cu ritm vioi.

Makiko s-a ridicat să se ducă la baie. Am scos din ambalaj o felie de camembert și am mușcat vârful. Uite-o, nu e, ca o după-amiază de festival, melodia s-a terminat în mai puțin de un minut, lăsând locul lui „Calling You” în versiunea lui Bob Telson.

— Deci, barul, a început Makiko când s-a întors de la baie.

— Da? am zis, rupând un biscuit și ronțăind partea fără

brânză.

— Am avut tot soiul de probleme.

— Hei, ce mai face Coco? am întrebat.

— Păi, știi, barul nu-i decât un șir de bătăi de cap. Avem afară firma asta, chiar în față, firma asta de-a dreptul uriașă.

— Cât de mare?

— Mare. Cu litere mari. CHANEL. Cu lumini galbene de jur împrejur. Care dintre fete ajunge prima o bagă în priză. E o priză chiar acolo, în perete, știi? Pentru curent. Ei, acolo o băgăm în priză. Și apoi, din senin, tipul care are tutungeria de alături zice: „Hei, ăsta-i curentul nostru”.

— Cum?

— Face: „Trebuie să ne plătiți tot curentul furat”.

— Priza e la vecin?

— Îhî.

— Nu-i acoperită, ceva în genul ăsta?

— Exact. Dacă e o priză deschisă, o poate folosi oricine, nu? Cine se gândește la asemenea rahaturi? Că electricitatea e a mea sau chestii de-astea. Ştii ce zic? Aparține tuturor, evident. În timp ce vorbea, Makiko a mușcat dintr-o fâșie de pastramă. Însă Coco și-a ieșit din minți. Serios. A devenit chestia asta uriașă. La început, tipul zicea doar: „Ştiați ce faceți?” Apoi a dat-o pe: „Nu, serios, trebuie să-mi plătiți pentru tot”.

— Despre cât este vorba?

— Păi, presupun că firma e acolo dintotdeauna. Poate că

de vreo cincisprezece ani. Aprinsă câteva ore pe zi, timp de cincisprezece ani.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com