"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » Cel mai bogat om din Babilon de George S. Clason

Add to favorite Cel mai bogat om din Babilon de George S. Clason

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Newark-on-Trent Nottingham

7 noiembrie 1936

Domnului profesor Franklin Caldwell, Conducătorul expediţiei ştiinţifice britanice Hillah, Mesopotamia

Stimate Domnule Profesor,

Daca în timpul viitoarelor dumneavoastră săpături printre ruinele Babilonului veţi întâlni spiritul unui om care a trăit cândva pe acele meleaguri -

un negustor de cămile pe nume Dabasir - v-aş ruga să-i spuneţi că pentru inscripţiile sale făcute pe tăbliţele de argilă cu mult timp în urmă un cuplu de profesori universitari din Anglia îi poartă recunoştinţă veşnică.

Poate că vă mai amintiţi că v-am scris acum un an despre intenţia mea şi a doamnei Shrewsbury de a pune în aplicare planul lui ca să scăpăm de datorii, dar ca să şi strângem ceva bănuţi în buzunar. Poate că v-aţi dat deja seama - în ciuda eforturilor noastre de a ascunde acest lucru prietenilor noştri - că ne confruntam cu o stare de criză.

Daca-ti place cartea cumpar-o! Autorul isi merita bani61i.

Am cunoscut ani de zile umilinţa creată de imposibilitatea achitării datoriilor, dar şi teama cumplită că se va isca un scandal de proporţii în urma căruia voi fi dat afară din colegiu. Am încercat sa ne plătim datoriile din venitul pe care îl câştigăm, dar ne-a fost imposibil să le achităm pe toate, în plus, am fost obligaţi să ne facem cumpărăturile din locurile în care ni se mai acordau credite, indiferent de costurile ridicate pe care le presupuneau aceste locuri.

Am descoperit apoi că ne învârteam într-un cerc vicios, în care situaţia noastră se înrăutăţea în loc să se îmbunătăţească. Lupta noastră era inutilă. Nu ne puteam muta într-o locuinţă mai puţin costisitoare, pentru că îi eram datori •• proprietarului actual. Se părea că destinul ne era potrivnic şi ne împiedica să găsim o soluţie pentru rezolvarea cât mai grabnică a problemelor noastre.

Apoi, ne-a apărut în cale cunoştinţa dumneavoastră - bătrânul negustor de cămile din Babilon - care ne-a oferit planul ideal ca să ieşim din această stare de criză. El ne-a determinat să-i urmăm exemplul. Aşa că am conceput o listă cu toate datoriile noastre şi am început să ne vizităm creditorii, arătându-le lista cu datorii.

I-am explicat fiecăruia în parte că-mi era imposibil să-mi achit toate datoriile faţă de ei, dată fiind situaţia în care ne , aflam. Ei îşi dădeau uşor seama - din studirea listei cu datorii - că nu le spuneam minciuni. Apoi, le-am explicat că singura modalitate pe care o aveam la îndemână pentru a-mi achita integral datoriile era să pun deoparte 20%

din venitul meu în fiecare lună, procent ce avea apoi să fie împărţit proporţional tuturor creditorilor mei. In acest fel, îmi voi achita toate datoriile faţă de ei în decurs de doi ani. între timp, vom încerca să ne facem toate (

cumpărăturile cu bani gheaţă, nu pe credit.

Creditorii noştri au dat dovadă de multă înţelegere. Proprietarul magazinului de unde ne făceam aprovizionarea - un tip în vârstă şi înţelept

- a reformulat propunerea mea în cuvinte simple, dar pe înţelesul tuturor: „Dacă plătiţi cu bani gheaţă tot ce veţi cumpăra de acum înainte, plătindu-vă în acelaşi timp şi datoriile pe care le aveţi la mine, este un lucru foarte bun, căci nu mi-aţi mai plătit integral de trei ani de zile."

În final, am încheiat un acord cu ei prin care am stabilit că nu vor face presiuni asupra noastră atâta timp cât le vom plăti cu consecvenţă

procentul de 20%. Apoi, am început să ne plănuim viaţa în funcţie de procentul de 70% destinat cheltuielilor de trai. Eram ferm hotărâţi să

păstrăm numai pentru noi restul de 10%. Cochetam cu gândul că într-o bună zi în pungă îmi vor zornăi vesele multe monede de aur şi argint.

Ni se părea că pornim într-o aventură plină de neprevăzut, dar fascinantă în acelaşi timp. Ne plăcea să ne facem diferite planuri referitoare la cum puteam duce o viaţă cât mai decentă cu putinţă, bazându-ne doar pe procentul de 70%. Am început cu chiria şi am reuşit să obţinem o reducere substanţială. Apoi, am renunţat la mărcile noastre preferate de ceai şi am descoperit cu încântare că existau şi alte produse de calitate superioară, dar la un preţ mult mai mic.

Ar fi prea multe lucruri de spus pentru o scrisoare, dar ce este important este faptul că am reuşit să ne descurcăm foarte bine. Ce bine am început să ne simţim în momentul în care afacerile noastre au pornit pe un făgaş ascendent, iar noi nu ne mai simţeam ameninţaţi de Daca-ti place cartea cumpar-o! Autorul isi merita bani 62i.

termenele plăţilor scadente.

Nu pot însă să trec cu vederea povestea procentului de 10%, care era menit să ne ofere cât mai multe monede zornăitoare. Ei bine, un timp au zornăit frumos în pungă. Nu râdeţi încă! Aceasta este partea cea mai frumoasă a lucrurilor - să strângi bani pe care să nu-i cheltuieşti. Plăcerea pe care ţi-o oferă acest surplus este mult mai mare decât plăcerea pe care o simţi cheltuindu-ţi banii.

După ce ne-am bucurat de clinchetul lor vesel, am descoperit o modalitate mult mai profitabilă prin care îi puteam pune la treabă. Am făcut o investiţie pentru care plătim în fiecare lună procentul nostru de 10%. Este un lucru extraordinar - să-ţi plăteşti investiţia din propriul tău venit.

Este un sentiment extraordinar să ştii că investiţia ta este sigură şi profitabilă. Iar atunci când cariera mea ca profesor va lua sfârşit, investiţia noastră ne va oferi o sumă frumuşică şi nu vom mai fi obligaţi să ne facem griji în privinţa viitorului.

Şi toate acestea le-am realizat cu ajutorul aceluiaşi venit de odinioară. Greu de crezut, dar adevărat! Ne-am achitat astfel aproape toate datoriile şi am făcut şi o investiţie profitabilă. Situaţia noastră financiară

este din ce în ce mai bună. Cine ar fi crezut că este o diferenţă atât de mare între conceperea şi urmarea cu stricteţe a unui plan financiar şi plutirea în derivă pe ape tulburi?

La sfârşitul anului viitor, când ne vom fi achitat toate datoriile, vom putea să plătim mai mult pentru investiţia noastră, rămânându-ne însă

destul şi pentru eventuale călătorii. Suntem ferm hotărâţi să nu mai permitem niciodată cheltuielilor de trai să depăşească pragul de 70% din venit.

Cred că înţelegeţi acum motivul pentru care dorim să-i transmitem mulţumirile noastre eterne individului aceluia din trecut, care ne-a salvat din „iadul nostru pământesc".

Cunoştea acest iad, căci trecuse şi el prin asta. A dorit să

împărtăşească generaţiilor viitoare experienţele sale triste pentru ca oamenii să înveţe să aleagă din ele numai sămânţa binelui. De aceea, a petrecut ore întregi ca să scrijelească pe aceste tăbliţe de argilă mesajul său plin de înţelepciune.

Este un mesaj de o importanţă covârşitoare, la fel de autentic şi de exact - acum, după aproape cinci mii de ani - cum era în ziua în care a fost zămislit.

Cu stimă,

Alfred H. Shrewsburry, Departamentul de arheologie

X. Cel mai norocos om din Babilon

Cu mândrie păşea în fruntea caravanei sale Sharru Nada, prinţul negustoriei din Babilon. îi plăceau veşmintele scumpe şi purta mantii rafinate, de o frumuseţe rară. îi plăceau animalele falnice şi călărea cu trufie pe armăsarul lui arab. Uitându-te la el, ţi-ai fi dat greu seama de anii ce-i purta pe umeri. Şi cu siguranţă nu ţi-ai fi dat seama de furtuna ce-i tulbura sufletul.

Călătoria de la Damasc este lungă, iar pericolele deşertului -

Daca-ti place cartea cumpar-o! Autorul isi merita bani63i.

multe. Dar nu ele îi apăsau sufletul. Triburile arabe sunt cumplite şi stau la pândă printre dunele deşertului, gata să atace caravanele bogate.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com