Fiinţa, şi zămislind un seamăn din alt seamăn, Imaginea să-şi înmulţească în nedesăvârşirea ei; Acestea toate cer o dragoste împărtăşită
Şi o prietenie din cea mai dragă. Tu, chiar dacă
Eşti singur în misterul tău, în compania ta Ţi-e cel mai bine, căci tu nu cauţi cu nimeni să te însoţeşti;
Şi totuşi, dacă asta ţi-ai dori, poţi să-ţi ridici Oricare dintre creaturi la o dorită înălţime de comunicare.
Dar eu nu pot să-ndrept spinarea acestor animale Şi nici nu pot să-mi găsesc plăcerea în obiceiurile lor.»
Astfel grăit-am eu cu îndrăzneala de libertate dăruită; Şi iată că aflasem înţelegere şi Vocea cea Divină
Plină de blândeţe îmi răspunse:
«Până acum, Adame, mi-a făcut plăcere, La încercare să te pun, să aflu că ştii destule despre animale, Pe care bine le-ai numit, dar tot la fel de bine Te cunoşti pe tine şi liber spiritu-ţi exprimi, Făcându-mă să-mi văd în tine imaginea, Ce nu e înfrăţită cu a brutelor. A lor tovărăşie Nu-i potrivită pentru tine şi drept motiv Aveai să te dezici de ea; întotdeauna cugetul să îţi păstrezi!
Ştiam încă de dinainte ca tu să îmi vorbeşti Că Omul nu este făcut să fie singur şi nu doar compania
220 JOHN MILTON
Animalelor ţi-am hărăzit-o; te-am încercat doar Să văd ce-ai crede tu că-i drept să fac spre mulţumirea ta,
Iar ceea ce îţi voi aduce-acum va fi pe placul tău, Sunt sigur, căci este o fiinţă după asemănarea ta, Ce-i potrivită să-ţi fie ajutor, al doilea tău eu, Exact cum sufletu-ţi dorea.»
El vorba termina, sau eu nu am mai auzit nimic Fiindu-mi omeneasca fire copleşită de lunga cuvântare Ce o ţinusem cu Puterea cea dumnezeiască.
Sleit de vlagă şi căutând învigorare, m-am cufundat în somn;
Natura astfel m-ajută şi ochii mi-i închise, Lăsând deschisă doar încăperea închipuirii mele, Vederea mea lăuntrică, prin care, ca într-o transă, Am crezut că văd, în locul în care mă aflam, întruchiparea în faţa căreia stătusem treaz.
Acesta aplecându-se, îmi luă o coastă din partea mea cea stângă,
Cu sânge cald în ea; adâncă-i era rana, dar în curând De carne se umplu şi aşa se vindecă; din coasta mea El plămădi cu mâna lui o creatură, asemeni Omului, Dar cu alt sex. Era frumoasă şi plăcută, într-atât încât Tot ce era frumos pe lume pălea în faţa ei, Tot farmecul părând că se strânsese-n ea; Atunci în suflet mi-a pătruns dulceaţă nesimţită până
atunci
Şi tot ce mă înconjura părea pătruns de frumuseţea ei: De al iubirii spirit. Ea dispăru şi-n întuneric mă lăsă; Eu m-am trezit ca s-o găsesc sau dac-ar fi pierdută, S-o plâng în veci, alte plăceri nemaigustând.
Când începusem să îmi pierd speranţa,
PARADISUL PIERDUT
221
In depărtare o văzui, întocmai ca în visul meu, Purtând podoabe tot ce e mai frumos din Cer Şi de pe Pământ; ea se-ndrepta spre mine Călăuzită de cerescul Creator, prin vocea lui.
Şi cunoştea sfinţenia căsniciei şi riturile maritale.
Graţie avea în umblet, iar cerul tot găseai în ochii ei Şi orice gest era mişcat de dragoste şi demnitate.
Eu, copleşit de bucurie, am strigat:
«O, Doamne, cuvântul tu ţi-ai împlinit, iar mie Mi-ai dăruit ce am visat, tu darnic Creator A tot ce e frumos! Dărui acesta, dintre toate Pe care mi le-ai dat, cel mai de seamă este!
Alături am acum un trup la fel cu trupul meu; Femeie-i numele şi din Bărbat se trage!
De aceea, el îşi va părăsi părinţii şi unindu-se cu soaţa Vor fi un trup, o inimă, un suflet amândoi!»
Acestea ea mă auzi vorbind şi chiar dacă în chip divin A fost adusă, totuşi ştia care îi sunt virtuţile: Inocenţa şi modestia-i feciorelnică, ştiind şi că acestea Se cereau a fi implorate, nicicând nedăruindu-se necăutat;
Şi nu trebuia nici prea obraznică să fie, căci Stând sfioasă, era cu-atât mai mult dorită; Sau, spre a spune totul, Natura însăşi, în care nu există
Gândul la păcat, îi dărui un astfel glas, o înzestra Astfel încât, văzându-mă, spre mine-şi întoarse capul.
Eu am urmat-o; ea-mi cunoscu onoarea Şi cu-ndatoritoare măreţie fu de acord Cu ce eu încercam să o conving. Şi am condus-o Către umbrarul nupţial, îmbujorată precum aurora.
Tot Cerul şi constelaţiile fericite au revărsat Asupra noastră lumina lor cea mai aleasă;
222
JOHN MILTON
Părea Pământul că vrea să ne felicite, o dată cu colinele Din jur; se bucurau şi păsările, iar vântul Sărbătorea, învăluind în adieri pădurea; purtau Pe aripile lor miresme din tufişuri parfumate, Pe care peste noi le răspândeau, până când A nopţii iubitoare pasăre ne înălţă un cânt de nuntă, Cerând Luceafărului Nopţii s-aprindă iute Pe boltă o lumină în cinstea cununiei.
Astfel ţi-am povestit întreaga-mi stare şi am ajuns Să îţi descriu întreaga sumă a fericirilor lumeşti, De care eu mă bucur; mărturisesc că toate lucrurile-mi fac plăcere,
Dar, chiar de gust sau nu din ele, în minte Nu-mi provoacă nici o dorinţă de nestăpânit; Mă refeream la bunătăţi sortite gustului, mirosului Sau văzului, adică fructe, flori sau ierburi, Plimbări sau ciripit de păsări. însă aici, Privesc cuprins de patimă şi-ating; fiorul pasiunii Aici eu l-am simţit întâia oară!
în faţa celorlalte frumuseţi rămân de neclintit Şi superior, sunt slab numai în faţa farmecului Frumuseţii. Natura poate a greşit cu mine Şi mi-a lăsat o parte care e mai slabă atunci Când trebuie acestui lucru să îi ţină piept; Sau poate că din mine s-a desprins prea mare parte, Atunci când coasta mi-a fost scoasă, Cu siguranţă însă podoabe-n jur a risipit Desăvârşind-o în exterior şi poate mai puţin Pe dinăuntru. Eu înţeleg prea bine că