"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » John Green - Sub aceeasi stea

Add to favorite John Green - Sub aceeasi stea

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

— Mi-a fost dor de tine, mi-a spus Augustus.

Vocea mea era mai firavă decât mi-aș fi dorit să fie.

— Îţi mulţumesc că n-ai încercat să mă vezi când arătam ca dracu‘.

— Ca să fiu cinstit, arăţi în continuare cam nașpa.

Am izbucnit în râs.

— Și mie mi-a fost dor de tine. Doar că n-am vrut ca tu să vezi… toate astea. Vreau numai, cum

166/462

ar fi… Nu contează. Nu capeţi mereu ceea ce-ţi dorești.

— Chiar așa? m-a întrebat el. Mereu am crezut că lumea este o fabrică de îndeplinit dorinţe.

— Se dovedește că nu e așa, i-am zis.

Era atât de frumos! S-a întins să mă ia de mână, dar eu am clătinat din cap.

— Nu, i-am spus în șoaptă. Dacă e să ieșim împreună, trebuie să fie altfel, nu așa.

— Bine, a zis el. Păi, am vești bune și rele de pe frontul de îndeplinit dorinţe.

— Serios? l-am întrebat.

— Vestea proastă e că, evident, n-o să putem merge la Amsterdam până ce nu te vei simţi mai bine. Oricum, Djinnii își vor face numărul de magie când vei fi bine.

— Asta e vestea bună?

— Nu, vestea bună e că, în timp ce tu dormeai, Peter Van Houten ne-a mai împărtășit ceva din strălucitoarea sa gândire.

S-a întins din nou spre mâna mea, dar de data asta pentru a-mi strecura în palmă o bucată

167/462

împăturită de hârtie de scris, cu titlul Peter Van Houten, Romancier Emerit.

N-am citit-o până ce n-am ajuns acasă, instal-ată în imensul meu pat pustiu, fără vreo șansă de întrerupere medicală. Mi-a luat o veșnicie să desci-frez scrisul colţuros, mâzgălit al lui Van Houten.

Dragă domnule Waters,

Am intrat în posesia scrisorii tale electronice datată 14 aprilie și sunt profund impresionat de complexitatea shakespeariană a tragediei voastre.

Toată lumea din această poveste are o hamartia dură ca o stâncă: a ei, că este atât de bolnavă; a ta, că ești atât de bine. Dacă ea s-ar fi simţit mai bine, iar tu ai fi fost mai bolnav, atunci stelele n-ar fi fost atât de potrivnice, dar este în firea stelelor să fie potrivnice, iar Shakespeare nu s-a înșelat niciodată

mai tare decât atunci când l-a pus pe Cassius să

noteze: „Nu stelele-s de vină, scumpe Brutus,/

Supuși de suntem vina este-a noastră“. Ușor de spus când ești un nobil roman (sau Shakespeare), dar, printre stelele noastre, vina nu lipsește.

Că tot suntem la subiectul legat de neajunsurile bătrânului Will, ceea ce mi-ai scris tu despre tânăra Hazel îmi amintește de Sonetul LV al Bardului: „Nici

168/462

marmori, nici morminte princiare/ Nu vor trăi cât versul meu puternic;/ În miezul lui vei străluci mai tare/

Decât în piatră sub un timp nemernic“. (Abătându-ne de la subiect: ce nemernic este timpul, le-o trage tuturor.) E un poem grozav, dar amăgitor: ne amintim cu adevărat de puternicele versuri ale lui Shakespeare, dar ce ne amintim despre persoana pe care o evocă? Nimic. Suntem siguri că era bărbat, restul sunt doar supoziţii. Shakespeare nu ne-a spus mai nimic despre bărbatul pe care l-a în-gropat în sarcofagul său lingvistic. (Remarcaţi, de asemenea, că atunci când vorbim despre literatură, o facem la timpul prezent. Când vorbim despre cei răposaţi, nu suntem la fel de amabili.) Nu-i imortal-izezi pe cei pierduţi scriind despre ei. Limba în-groapă, dar nu învie. (Destăinuire sinceră: nu sunt primul care să fi făcut această observaţie. cf, poemul lui MacLeish, Nici marmori, nici morminte princiare, care conţine versul eroic: „Îţi spun că vei muri și că nimeni nu-și va aminti de tine“.) Divaghez, dar iată care este esenţa: morţii sunt vizibili numai în ochiul veșnic treaz al amintirilor. Viii, slavă Domnului!, își menţin abilitatea de a surprinde și de a dezamăgi. Waters, Hazel a ta e vie, iar tu nu

169/462

trebuie să-ţi impui voinţa asupra hotărârii altcuiva, mai ales când e vorba de o hotărâre care a fost luată în urma unui proces amplu de gândire. Ea dorește să te cruţe de durere, iar tu ar trebui să-i permiţi. Se prea poate să nu găsești ca fiind con-vingătoare logica tinerei Hazel, dar am pășit prin această vale a lacrimilor mai mult timp decât tine și, din ceea ce am înţeles, ea nu e nebună.

Al tău, cu adevărat

Peter Van Houten

Era într-adevăr scrisă de el. Mi-am lins degetul și am tamponat hârtia, iar cerneala s-a întins puţin, așa că am fost sigură că era adevărată.

— Mamă! am strigat-o eu.

N-am spus-o cu voce tare, dar nici nu era nevoie s-o fac. Ea aștepta mereu. Și-a vârât capul pe ușă.

— Scumpo, ești bine?

— Am putea s-o sunăm pe doamna doctor Maria și s-o întrebăm dacă o excursie în străinătate mă va omorî?

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com