"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » » ,,Egreta violetă''de Ion Ochinciuc

Add to favorite ,,Egreta violetă''de Ion Ochinciuc

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

V-aţi iubit? l-am mai întrebat.

Probabil, a făcut el. Ce ştiu eu? S-a consumat totuşi o pasiune, care a ars poate prea repede... Ori n-a ars de-ajuns... A mocnit doar şi s-a stins... ca un foc de paie ude.

De ce nu v-aţi înţeles?

Probabil că nu ne-am cunoscut. Ori ne cunoş­team prea bine.

L-am întrebat apoi direct;

Cum s-a petrecut accidentul?

El m-a privit scurt, bănuitor:

Un interogatoriu?

Nu. Vreau doar să-mi întăresc nişte convingeri, i-am explicat.

Ţi-am mărturisit tot, m-a încredinţat el. Absolut tot. Şi nu pretind nimănui să mă creadă... ori să mă absolve de vreo vină.

Când ajunsese la acest moment al povestirii, îşi aminti Cernica, Dana se oprise lângă o piatră mare, singuratică, de pe plajă. Se aşezase cu mâinile în poalăşi-şi îndreptase privirea spre largul veşnic zbuciumat al mării.

Eu stăteam pe piatra asta, iar Theo a rămas în picioare, pândind reacţiile mele, a continuat ingine­riţa. Era furios. Simţea că începeam să-i scap din mâini. Dar nu voia să-mi arate vreun semn de slăbi­ciune. Şi-a aşteptat să pornească de la mine primul pas spre împăcare. Numai că eu am rămas cufundată în lumea gândurilor mele contradictorii. Nemaiputându-şi stăpâni furia, Theo mi-a întors atunci spatele şi-a pornit cu paşi mari, apăsaţi, spre dune. Nu l-am oprit. Simţeam nevoia acută, imediată, de singurătate. Şi abia când nu i-am mai auzit paşii, am întors pri­virea după el. „Cine-i omul acesta? mă întrebam. Cui m-am dăruit? Unui artist ori unui impostor? Unui suflet neîntinat ori unui ucigaş?” îmi repetam cu insistenţă: „E un ticălos! Un ucigaş! Şi-a omorât nevasta pentru bani... E pus sub urmărire.” Dar îmi veneau numaidecât în minte mărturisirile lui: „A fost o întâmplare... O tragică întâmplare”. Încercam dispe­rată să descurc încâlcitele iţe ale acestei cumplite po­veşti... Fiindcă una din părţi se înşela... De asta eram convinsă... Altfel nu se putea... Adevărul era unic. Dar rare era acest adevăr? Cel relatat de Theo? Cel sus­ţinut de alţii? Theo mi-a destăinuit totul într-o seară cu lună plină, în timp ce ne plimbam amândoi tot pe această plajă.

„Veneam cu soţia mea de la Bran zicea el unde ne-am petrecut, dacă poate fi numită petrecere, o duminică. Toată ziua ne-am certat fără întrerupere. Ne-am adus cele mai absurde învinuiri, ne-am făcut reciproc cele mai nemiloase rechizitorii. După o noapte de coşmar, am hotărât să ne despărţim. Şi cu această hotărâre am pornit spre casă... Ea a ţinut să fie la volan, deşi nu conducea prea bine. Nu m-am opus. În clipele acelea nu-mi păsa cine conducea, ce conducea, cum conducea... Nu-mi păsa nici chiar de propria-mi existenţă. Dar şi ea trăia, probabil, nişte stări similare... Conducea ca o bezmetică... Mă uitam, mai mult din obişnuinţă, la kilometraj... Nu cobora sub o sută douăzeci... Altădată interveneam... De data asta nu mă sinchiseam... Presimţeam, ba chiar aştep­tam, să se producă un dezastru... Şi s-a produs... De pe un drum lateral ne-a ieşit în faţă un tractor cu remorcă... Se târa greoi, ca o omidă, de-a curmezişul şoselei. Ciocnirea era fatală... Speram ca Vivi să nu facă niciun gest... Să intre cu toată viteza în re­morcă... Dar instinctul ei de conservare a fost mai puternic... A virat brusc, a sărit mai bine-zis a zbu­rat peste şanţul şoselei, fără a sălta câtuşi de puţin piciorul de pe accelerator... Nu schiţam niciun gest... N-am scos nici măcar un sunet... Mă simţeam ca beat, mânat de o singură dorinţă... Am săţi-o explic...Fiindcă tu ai găsi-o ilogică... Dar era o dorinţă vie. irezistibilă... Dorinţa de-a dispărea în neant... Şi Vivi îmi înţelegea parcă această dorinţă... Poate era şi-a ei... Pentru că a îndreptat maşina, fără a reduce vi­teza, spre un copac... Spre singurul copac de pe acel câmp... Singurul!”

Theo s-a oprit din povestit, a aprins o ţigarăşi-a început să tragă din ea cu sete, cu disperare. Voia parcă să se înăbuşe cu fumul de tutun ori să dispară în rotocoalele albe pe care le slobozea. Apoi a conti­nuat: „Ce clipe! Sublime! Unice clipe! Dar, spre marea mea dezamăgire, am observat că Vivi pânăşi-n acele momente era de-o luciditate infernală. Pânăşi-n acele clipe ferea maşina de gropi. „Nu e decât un joc, mi-am zis. Păcat!” Maşina se îndrepta totuşi în vi­teză spre copac... Nu mai înţelegeam ce voia Vivi... Sau nu voiam să înţeleg... Pentru că mai speram... Mai speram într-un deznodământ fatal... Şi acesta n-a întârziat să se producă... Dar, înainte de-a ne izbi de copac, îmi ziceam că ar trebui să intervin. O simplă smucitură de volan şi-am fi scăpat nevătămaţi... Amândoi! Dar n-am schiţat nici măcar un gest... N-am vrut să intervin... M-am lăsat în voia soartei... Repet: doream cu ardoare un deznodământ fatal... Pentru mine şi pentru ea... Dar Vivi a hotărât altfel... Spre nefericirea mea...”

Şi atunci i-am zis lui Theo: „Dar tu cum ai scăpat?”

„Ea avea volanul, s-a dezvinovăţit el. Şi ea a ho­tărât cine să rămână în viaţă... Probabil ca să se răz­bune... lăsându-mi întreaga povară... Deşi gestul ei m-a uluit şi m-a descumpănit... N-aş fi crezut-o în stare... Pentru că era foarte lucidă, sau aşa o credeam până în clipele acelea... Gândeşte-te că, dacă ar fi făcut un scurt viraj la stânga, m-ar fi omorât pe mine... Dar ea a virat la dreapta... Scurt! Atât cât... N-am înţeles-o! Şi nici acum nu înţeleg... De ce nu m-a omorât? Pentru că cu eram cel care o părăseam. Sau de ce n-a intrat direct în copac, ca să murim amândoi?

Şi-atunci am avut o replică ce l-a făcut pe Theo să mă privească surprins şi încântat totodată:

Dacă eram în locul ei la volan aş fi făcut la fel. L-aş fi protejat pe cel din dreapta... Indiferent cine ar fi fost... Indiferent de sentimentele pe care le-aş fi avut pentru el.

Theo nu-şi credea urechilor... Şi n-a găsit altceva de cuviinţă decât să rostească:

Interesant!

În momentul acela m-am simţit iarăşi superioară lui. L-am privit cu compătimire şi i-am declarat:

Ştiu eu cât ar fi fost de interesant? Omenesc în orice caz.

Un ţipăt strident, mai degrabă un vaiet de pescă­ruş, îi aminti lui Anghel Cernica unde se afla. Fără un scop anume, gazetarul urmări zborul păsării care se îndrepta ca o săgeată spre sud. O conduse cu pri­virea peste estuarul în care se amestecau apele dulci ale, Dunării cu cele sărate ale mării, până ce pasărea ajunse deasupra unei insule înguste, lunguieţe, ar­cuită ca o semilună. Iar acolo îşi încetini zborul şi începu să facă cercuri tot mai mici, pregătindu-se parcă să se arunce asupra unei prăzi. Dar o detună­tură puternică, slobozită de-o armă de vânătoare, doborî pescăruşul la pământ. Ecoul împuşcăturii, purtat de briza mării, îl înfioră pe Cernica.

Ce-o fi având cu biata pasăre? auzi el un glas indignat.

Cernica se răsuci ca o sfârleazăşi, dând cu ochii de Sergiu Boniga, îşi desfăcu braţele:

Ce faci, băiete?

Se îmbrăţişară prieteneşte. Poetul se trase după aceea un pas înapoi, ca să poată contempla silueta trupeşă a gazetarului.

Ai mai slăbit?

Da’ de unde? se plânse Cernica. Aici mănânc şi dorm cât zece.

Sergiu îl privi apoi dojenitor:

Să-ţi fie ruşine, tăticule!

De ce? se arătă Cernica mirat.

Eşti un vulpoi! îl ameninţă Sergiu cu arătăto­rul. Nu mi-ai spus că vii în Deltă.

Nici eu n-am fost sigur, îl încredinţă Cernica. Nu ştii că am şi eu nişte stăpâni? Dar ia spune-mi: cum m-ai găsit?

Cutreierând întreaga Deltă.

Singur?

Nu... Am întâlnit la Tulcea o călăuză exce­lentă: un biolog.

Cum îl cheamă?

Dacă stai la Paulina, trebuie să fi auzit de el: Rolo Miron.

Cum naiba ai mai dat şi peste ăsta?

CAPITOLUL XI

Zici că biologul ăsta al tău e un tip formidabil? îl descosea Cernica pe poet, în timp ce se pregătea să părăsească plaja.

Este, îi confirmă Sergiu Boniga.

Şi e prieten la toartă cu cei de la miliţie, de la procuratură, de la securitate?

Îi cunoaşte pe toţi, precizăpoetul. Fiindcă în Deltă, cum zice Rolo, e ca într-un sat.

O fi într-adevăr biolog? făcu Anghel Cernica bănuitor.

Este, îi confirmă din nou Sergiu. Lucreazăşi la o teză de doctorat despre călifari.

Un călifarolog! zâmbi Cernica din colţul gurii.

Devreme ce-l pasionează subiectul, după mine e esenţial, îşi apără Sergiu noul prieten.

Fie vorba, nici nu-i chiar atât de rău să hoină­reşti cu lunile, pe banii unui institut de cercetări, prin Delta Dunării, observă gazetarul. Şi-n timp ce-şi scotea binoclul din sacul de plajă, adăugă: Mă întreb , însă, ce vrea de la tine?

Are sens