"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » » ,,Egreta violetă''de Ion Ochinciuc

Add to favorite ,,Egreta violetă''de Ion Ochinciuc

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Dacă ai fi o copiliţă, clătină gazetarul capul a dojana, ţi-aş da pantalonaşii jos şi ţi-aş da câteva ca să măţii minte.

Anghele, dar...

Gata! îi reteză el vorba. Pe tema asta nu mai avem ce discuta. Şi acum, spune-mi despre mama ta: la ce spital ai internat-o?

Geta îi indică o cunoscută clinică bucureşteană, apoi îl întrebă:

Îl cunoşti pe profesor?

Destul de bine! făcu Cernica sec. Am să-i dau un telefon de acasăşi-apoi am să trec pe la el... Ţie ce ţi-a spus?

M-a încurajat... Ca orice medic.

E nevoie de intervenţie chirurgicală?

Se pare că... e prea târziu, rosti Geta cu glasul scăzut şi cu ochii împăienjeniţi de lacrimi.

Dar ce are? întrebă el nedumerit.

Decalcifiere! Aşa scrie în foaia de observaţie. E îngrozitor! izbucni ea în hohote. O dor oasele cumplit!

O să treacă! încercă Cernica s-o îmbărbăteze. Şi fii convinsă că va avea cea mai bunăşi mai cali­ficată asistenţă medicală.

Ce folos! continuă ea să plângă. Din câte mi-am dat seama, în cazul ei medicina e neputincioasă.

Să vedem întâi despre ce-i vorba, ripostă el ni­ţel iritat. Azi toată lumea nu se gândeşte decât la... cancer. E o prostie! Nimeni nu mai are colită, ulcer, hepatită... Toţi au cancer!

Doar ştii bine că mama a fost şi operată, îi aminti Geta cu o privire dojenitoare.

Câteva bătăi discrete în uşă le întrerupse convor­birea. Sosise micul dejun.

Două ore mai târziu, Georgeta Parascan era mu­tată în apartamentul lui Cernica.

Tu ai să stai în dormitor, băieţelul în camera de zi, iar eu în birou, împărţi stăpânul casei încăpe­rile. Geta se împotrivi. Iar începi? se încruntă Cer­nica la ea. Încetează, dragă! Din clipa asta îţi inter­zic orice protest. Şi să nu te mai aud pronunţând cuvântul „nu”.

Nu fi rău, îl apucă ea tandru de braţ.

Dar ce vrei? Nici în casa mea nu pot să fac ce poftesc? Cine-i stăpân aici? Cum am hotărât, aşa rămâne!

N-o da Dumnezeu să-mi fii şi tu o dată musafir? îl avertiză Geta. Am să-ţi aplic un regim in­finit mai terorist ca al tău.

Să te audă Cel de Sus! îi zâmbi Cernica şă­galnic, sărutându-i vârfurile degetelor. Să-ţi fiu în­tr-adevăr „musafir”... pe o viaţă.

Cu un oftat uşor, Geta îşi desprinse degetele de pe braţul lui Cernica şi începu să caute cu jenă în jur. Declaraţia lui n-o surprinsese. Dimpotrivă. O bucura. Dar îşi zicea că n-avea dreptul să primească această cerere în căsătorie. Nu trebuia. Un om ca el avea nevoie de altfel de soţie... O scriitoare, ca şi el, ori o artistă... În orice caz, o intelectuală din Bucureşti... Nu o amărâtă de profesoară dintr-un fund de pro­vincie... Şi-n timp ce-şi căuta de lucru pe biroul lui Cernica, Geta îl întrebă:

Pleci?

Trebuie! rosti acesta cu părere de rău.

Când te întorci?

Îţi dau un telefon.

Nu vii la prânz? insistă ea. Mi-ar fi plăcut să-ţi gătesc ceva.

Mi-i teamă că nu va fi posibil, o preveni el. Am o zi infernală! Diseară însă mergem să cinăm un­deva.

Aş prefera să nu ieşim nicăieri.

Cu atât mai bine! se învoi el. Pregăteşte ceva pentru cină.

Directorul Institutului de cercetări biologice se arată la început destul de binevoitor faţă de Anghel Cernica. Dar când află scopul vizitei acestuia, începu să fie mai prevăzător.

De ce vă interesează tocmai Romulus Miron? voi săştie directorul.

N-aş putea să vă precizez, recunoscu Cernica sincer. Pur şi simplu mă interesează... L-am întâlnit în Deltăşi mi-a atras atenţia.

E un băiat bun, conveni directorul, cercetându-şi vârfurile degetelor. A studiat şi-n străinătate... A avut o bursă... Dar nu-i singurul cercetător din Institutul nostru care ar putea interesa un ziarist!

Ce să vă spun? îi zâmbi Cernica îngăduitor. În meseria asta, a mea, e ca şi-n dragoste. Te simţi ori nu atras de cineva... de la prima vedere.

La urma urmei, e o chestiune care vă priveşte, rosti directorul la fel de preocupat de forma unghii­lor sale bine îngrijite. Dar fiindcă pomeneaţi de dra­goste, se pare că aceasta cere reciprocitate. Nu? Şi de aceea vă întreb: Romulus Miron e dispus să-i fa­ceţi publicitate?

Cine nu-i sensibil la aşa ceva? zâmbi gazetarul cu aceeaşi îngăduinţă.

Credeţi? îi replică directorul, părăsindu-şi stu­diul propriilor unghii. Vă pot oferi sute de exemple...

Doar dacă vă referiţi la ocupaţii care cer dis­creţie şi chiar secret absolut, îl întrerupse Cernica

Nu mă refeream neapărat la acestea, îi preciza directorul. Mă gândeamşi la nişte preocupări mult mai banale.

Nu înţeleg, totuşi, ce mari „secrete” are de apa­rat un biolog ca Romulus Miron? îşi arătă Cernica nedumerirea. Din câte mi s-a spus, mai adăugă el cu un zâmbet abia schiţat în colţul gurii, se specializează în călifari.

Stimate tovarăşe! se burzului brusc directorul. Replica dumneavoastră am mai auzit-o în sute de va­riante şi tot de atâtea ori m-a supărat. Dar, îşi mai îmblânzi el glasul, fiindcă nu sunteţi de specialitate, vă iert şi vă sfătuiesc să nu vă mai pripiţi a da sen­tinţe.

Scuze! zâmbi Cernica omului de ştiinţă încă­runţit în laboratoare.

Un bun amic al meu, continuă directorul trecând cu delicateţe peste incident, a pus rămăşag cu mine că descoperirea cancerului va avea loc într-o ţară mai puţin evoluată. Poate chiar într-o ţară afri­cană... Şi pe măsură ce trec anii, mă gândesc că n-ar fi de loc exclusă o asemenea posibilitate. Oare Barnard, faimosul Barnard, de unde a ţâşnit cu trans­planturile lui de cord? Nu din... Africa?

Ţara însă...

Mărog! Dar tot Africa e. Şi-atunci vă întreb: De ce n-ar cerceta şi Romulus Miron călifarii din Delta Dunării? Faptul că se ocupă acum de aceste păsări nu ne îndreptăţeşte să-l subestimăm ori să-l ironizăm. Fiindcăşi aceşti nevinovaţi călifari pot oferi, la un moment dat, o surpriză care să uimească lumea.

M-aţi convins, conchise Cernica nerăbdător. Şi-am să vă urmez întocmai sfatul... Adică, înainte de-a mă apuca să scriu despre acest tânăr biolog, îl voi consulta în prealabil. Iar dacă va avea ceva îm­potriva publicităţii, cu toată părerea mea de rău, voi renunţa... Dar aş mai avea câteva întrebări!

Vă ascult!

De când lucrează Romulus Miron aici?

Are sens