"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » » ,,Aprilie spulberat''de Ismail Kadare

Add to favorite ,,Aprilie spulberat''de Ismail Kadare

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

vecinătăţii morţii, îşi spuse ea, sau poate pentru că-i părea rău de frumuseţea lui. Îi fu greu să-şi răspundă dacă cele două-trei picături se scurgeau de pe geam sau din ochii ei.

— 177 —

— Ce zi lungă, zise tare mirată şi ea de vorbele acelea.

— Te simţi obosită? o întrebă Besian.

— Puţin.

— Peste o oră, cel mult o oră şi un sfert vom ajunge.

Îi puse braţul pe umăr şi o apropie uşor de el. Ea acceptă în linişte, supusă, fără a-i uşura însă în niciun fel efortul. El simţi asta, totuşi mireasma îmbătătoare a părului ei îl făcu să se aplece şi să-i şoptească la ureche:

— Cum vom dormi astă-seară?

Ea făcu un semn care vru să însemne „ce ştiu eu?”.

— Oricum, kulla din Orosh e reşedinţă de prinţ şi cred că ne vor îngădui să dormim împreună, urmă el tot în şoaptă, cu o expresie misterioasă, nu crezi?

Privirea îi cădea direct pe profilul ei, însoţindu-i în chip explicit tandreţea din glas. Dar ea se uită într-o parte şi nu-i răspunse.

Neştiind dacă să se simtă ofensat sau nu, el îşi ridică puţin braţul şi poate că şi l-ar fi retras de tot dacă ea, în ultimul moment, dându-şi probabil seama sau involuntar, nu i-ar fi vorbit.

— Cum? făcu el.

— Te-am întrebat dacă există vreo legătură de sânge între prinţul din Orosh şi familia regală.

— Niciuna, îi răspunse el.

— Şi atunci, cum de i se spune prinţ?

Besian se încruntă.

— Este o treabă încurcată, zise. În realitate el nu este prinţ, deşi în anumite cercuri este numit aşa, iar oamenii de pe Platou îi spun adesea Prenk, ceea ce-nseamnă chiar prinţ. Totuşi, ei îl nominalizează mai bine spunându-i kapidan8, termen care…

Besian îşi aminti că nu fumase demult. Ca unul care fumează rar, se ocupă o vreme de ţigări şi de chibrituri. Diana avea impresia că

proceda aşa ori de câte ori voia să amâne câtuşi de puţin o explicaţie mai dificilă. Adevărul e că ceea ce începuse să-i explice Besian despre kulla din Orosh (explicaţie rămasă pe jumătate încă de la Tirana, când le sosise invitaţia scrisă într-o limbă glacială, niţel ciudată, provenind din cancelaria prinţului, prin care erau anunţaţi că sunt bineveniţi la Orosh în orice anotimp şi la orice oră din zi şi din noapte), deci ceea ce auzea acum în trăsură nu era mai edificator decât cele auzite cândva la Tirana, în faţa unui pahar cu ceai, pe 8 Şef local, administrativ sau militar.

— 178 —

canapeaua din biroul lui. Şi poate că asta se explica prin faptul că tot ceea ce era legat de kulla spre care se îndreptau ca musafiri părea învăluit în ceaţă.

— Nu este tocmai un prinţ, zise Besian. Şi totuşi, dintr-un anume punct de vedere e mai mult decât un prinţ, nu numai pentru că

familia sa este mult mai veche decât familia regală, ci mai ales pentru modul în care ea stăpâneşte necondiţionat Platoul.

Continuă să-i argumenteze că aceasta era o stăpânire de o factură

aparte, prin mijlocirea kanunului, fără asemănare în niciun alt colţ al pământului. Încă din vremuri imemoriale, nici poliţia, nici administraţia centrală nu au pătruns aici. Kulla nu dispunea nici de poliţie, nici de administraţie şi totuşi Platoul îi era supus în întregime. Astfel fusese pe vremea Turciei, ba şi înainte, şi după

aceea, sub stăpânirea sârbească şi austriacă; la fel în timpul primei republici şi tot astfel după ea, în anii republicii a doua, până acum, sub monarhie. Ba chiar, cu câţiva ani în urmă, un grup de deputaţi încercaseră pentru ultima oară să instituie pe Platou organe administrative locale, dar tentativa eşuase. Trebuie să milităm pentru răspândirea kanunului în întreaga ţară, spuseseră apărătorii Oroshului, nu să încercăm să-l smulgem dintre stâncile lui, pentru că în lume nu există forţa capabilă să-l destrame.

Diana îl întrebă din nou ceva despre origina princiară a stăpânilor kullei, dar lui Besian i se păru că întrebarea fusese pusă cu uşurinţa cu care femeile obişnuiesc să iscodească dacă bijuteriile primite în dar sunt într-adevăr din aur.

Îi răspunse că nu crede că stăpânii de la Orosh s-ar trage dintr-o străveche familie princiară albaneză. Cel puţin nu se cunoaşte nimic în sensul acesta. Originea lor se pierde în negura vremii. După

părerea sa ar fi două posibilităţi: ar putea proveni fie dintr-o veche familie feudală, mai puţin cunoscută, ce supravieţuise vitregiilor timpului, fie dintr-o spiţă obişnuită, care, generaţie după generaţie, se ocupase cu interpretarea kanunului. Se ştie că asemenea case, cunoscute oarecum drept locuri de competenţă juridică, ceva între oracol şi arhivă judecătorească, acumulaseră cu trecerea vremii puteri discreţionale, până ce li s-a uitat originea şi s-au transformat în stăpânitori.

— Am spus că interpretau kanunul, explică mai departe Besian, pentru că kulla din Orosh este considerată şi în zilele noastre drept protectoarea kanunului.

— Ea se află în afara lui? întrebă Diana. Parcă aşa mi-ai spus

— 179 —

odată.

— Da, chiar aşa şi este. Doar ea, pe întregul Platou, nu se supune kanunului.

— Există multe legende triste despre kullă, nu?

Besian se gândi o vreme.

— Adevărul e că pare firesc ca o astfel de kullă seculară să fie înconjurată de o atmosferă atât de misterioasă..

— Ce bine, spuse Diana bucuroasă, devenind pentru el, ca prin minune, la fel de apropiată ca mai-nainte.

Besian răsuflă din greu, ca după un efort considerabil.

O strânse iar lângă sine şi o privi cu dragoste amestecată eu reproş, vrând parcă să-i spună: de ce mă chinui îndepărtându-te de mine, când eşti atât de aproape?

Ea avea acelaşi surâs pe care el i-l zărea doar în parte, în vreme ce restul era pierdut în depărtare.

Besian privi afară.

— În curând va însera, zise.

— Cred că până la Orosh nu mai e mult, spuse Diana.

Se aplecară amândoi spre fereastra trăsurii. Pe cerul după-amiezii târzii trona o nemişcare de plumb. Norii păreau a fi îngheţat odată

pentru totdeauna acolo sus şi, chiar dacă în jur se mai putea vedea o oarecare mişcare, aceasta nu era în cer, ci pe pământ. Culmile muntoase se perindau alene, odată cu înaintarea trăsurii.

Cei doi se prinseră de mână, în vreme ce privirile lor scotoceau orizontul în căutarea kullei. Misterul ei îi apropia şi mai mult.

— Uite, uite! exclamară în două-trei rânduri aproape într-un glas, dar nu era ea, ci doar siluetele piscurilor sau norii atârnând peste ele.

Jur-împrejur era pustiu, de-ai fi zis că oamenii, viaţa însăşi se retrăseseră pentru a nu tulbura singurătatea kullei din Orosh.

Are sens