Regret profund că n-ai putut veni la întâlnirea noastră de noaptea trecută. Nădăjduiesc că eştibine şi că n-a intervenit nici o urgenţă sau complicaţie. Îmi pare rău că nu m-am putut bucura decompania dumitale plăcută de această dată, dar sper şi îmi doresc ca, oricare va fi fost chestiuneacare te-a împiedicat să te întâlneşti cu mine, aceasta să se rezolve repede şi favorabil, iarurmătorul prilej să fie mai propice în înlesnirea întâlnirii noastre. Trebuie să lipsesc din oraş
pentru câteva zile, însă de îndată ce mă voi întoarce îţi voi da de ştire. În aşteptarea veştilor
despre dumneata şi despre progresele proiectului nostru comun, te salută ca întotdeauna afectuosal dumitale prieten,
ANDREAS CORELLI
Am strâns scrisoarea în pumn şi am vârât-o în buzunar.
Am intrat în apartament tiptil şi am închis uşa încetişor. M-am uitat în dormitor şi am constatat că
Cristina dormea în continuare. M-am dus în bucătărie şi am început să pregătesc cafeaua şi un prânz frugal. După câteva minute am auzit paşii Cristinei în spatele meu. Mă observa din prag, îmbrăcată
într-un jerseu vechi de-al meu care îi ajungea până la jumătatea coapselor. Părul îi era răvăşit şi ochii umflaţi. Avea semne întunecate de lovituri pe buze şi pomeţi, ca şi cum ar fi fost pălmuită cu putere.
Îmi evita privirea.
- Iartă-mă, murmură ea.
- Ţi-e foame? am întrebat-o.
Clătină din cap că nu, însă i-am ignorat gestul şi i-am făcut semn să ia loc la masă. I-am oferit o ceaşcă de cafea cu lapte şi zahăr şi o felie de pâine proaspăt prăjită, cu brânză şi un pic de şuncă. Nu dădu semne că ar vrea să se atingă de farfurie.
- Numai o gură, i-am sugerat eu.
Cochetă puţin cu brânza, fără nici o poftă, şi îmi zâmbi slab.
- E bună, zise.
- Când ai s-o guşti o să ţi se pară şi mai bună.
Am mâncat în tăcere. Spre surprinderea mea, Cristina a dat gata o jumătate din conţinutul farfuriei.
Apoi s-a ascuns îndărătul ceştii de cafea şi m-a pândit cu coada ochiului.
- Dacă vrei, plec azi, zise în cele din urmă. Nu-ţi face griji. Pedro mi-a dat bani şi...
- Nu vreau să pleci nicăieri. Nu vreau să mai pleci niciodată. M-ai auzit?
- Nu sunt o companie bună, David.
- Acum suntem doi.
- Vorbeai serios? Că o să plecăm departe?
Am încuviinţat.
- Tata obişnuia să spună că viaţa nu-ţi oferă o a doua şansă.
- Nu le-o oferă decât celor cărora nu le-a oferit-o pe prima. De fapt, sunt şanse la mâna a doua de care cineva n-a ştiut să profite, dar tot sunt mai bune decât nimic.
Zâmbi stins.
- Scoate-mă la plimbare, zise ea dintr-odată.
- Unde vrei să mergi?
- Vreau să-mi iau rămas-bun de la Barcelona.
40
În toiul după-amiezii, soarele se ivi de sub pătura de nori pe care o lăsase furtuna. Străzile lucind de ploaie s-au preschimbat în oglinzi pe care păşeau trecătorii şi în care se reflecta chihlimbarul cerului. Îmi aduc aminte că am mers până la capătul Ramblei, unde statuia lui Columb se zărea prin ceaţă. Mergeam în tăcere, contemplând faţadele şi oamenii ca şi când ar fi fost un miraj, ca şi când oraşul ar fi fost deja pustiu şi uitat. Barcelona nu mi s-a părut niciodată atât de frumoasă şi atât de tristă ca în acea după-amiază. Când începea să se înnopteze, ne-am îndreptat spre librăria "Sempere şi Fiii". Ne-am postat într-un portal de cealaltă parte a străzii, unde nu ne putea vedea nimeni. Vitrina vechii librării proiecta un şuvoi de lumină pe pavajul din piatră umed şi strălucitor. Înăuntru o puteam zări pe Isabella, care, cocoţată pe o scară, aranja cărţi pe ultimul raft, în timp ce fiul lui Sempere se prefăcea că revede un registru de contabilitate la tejghea şi îi privea gleznele cu coada ochiului. Aşezat într-un colţ, bătrân şi ostenit, domnul Sempere îi observa pe cei doi cu un zâmbet trist.
- Aici e locul unde am întâlnit aproape tot ce-a fost bun în viaţa mea, am zis eu pe negândite. Nu vreau să-i spun adio.
Când am revenit la casa cu turn, se întunecase deja. De cum am intrat, ne-a întâmpinat căldura focului pe care îl lăsasem aprins înainte de a pleca. Cristina o luă înainte pe coridor şi, fără să spună
o vorbă, se dezbrăcă treptat, lăsându-şi hainele pe jos una câte una, în urma ei. Am găsit-o întinsă pe pat, așteptând. M-am întins lângă ea si am lăsat-o să-mi călăuzească mâinile. În timp ce o mângâiam, am văzut cum muşchii i se încordau sub piele. În ochii ei nu exista tandreţe, ci o dorinţă aprigă de căldură şi de a nu mai aştepta. M-am abandonat în trupul ei, asaltând-o cu furie în timp ce îi simţeam unghiile înfipte în piele. Am auzit-o gemând de durere si de viață, ca si cum n-ar mai fi avut aer. În cele din urmă am căzut epuizaţi şi acoperiţi de sudoare, unul lângă celălalt. Cristina îşi rezemă capul de umărul meu şi îmi căută privirea.
- Prietena ta mi-a spus că ai intrat într-o încurcătură.
- Isabella?
- E foarte îngrijorată pentru tine.
- Isabella are tendinţa să se creadă maică-mea.
- Nu cred că asta e intenţia ei.