Justiţia e o afectare a persoanei, nu o valoare universală. Nu voi simula o consternare pe care n-o simt, şi presupun că nici dumneata n-o vei face, oricât de mult ai încerca. Dar, dacă preferi, păstrăm un minut de reculegere.
- Nu va fi necesar.
- Sigur că nu. E necesar doar atunci când n-ai de spus nimic valabil. Tăcerea face ca până şi proştii să pară deştepţi timp de un minut. Te mai preocupă şi altceva, Martin?
- Poliţia pare să creadă că am o legătură cu cele întâmplate. M-au întrebat de dumneavoastră.
Corelli încuviinţă cu nepăsare.
- Poliţia trebuie să-şi facă treaba ei, iar noi pe a noastră.
Eşti de acord să considerăm subiectul încheiat?
Am încuviinţat încetişor. Corelli zâmbi.
- Acum câteva momente, în timp ce te aşteptam, mi-am dat seama că dumneata şi cu mine am lăsat în suspensie o mică discuţie retorică. Cu cât mai repede ne descotorosim de ea, cu atât mai repede putem trece la subiect, zise el.
Mi-ar plăcea să încep prin a te întreba ce este pentru dumneata credinţa.
Am şovăit câteva clipe.
- N-am fost niciodată o persoană religioasă. Mai degrabă, decât să cred sau să nu cred, mă
îndoiesc. Îndoiala e credinţa mea.
- Foarte prudent şi foarte burghez. Dar trimiţând mingea mereu în afara terenului nu se câştigă
partida. Dumneata de ce crezi că, de-a lungul istoriei, credinţele de tot felul apar şi dispar?
- Nu ştiu. Presupun că din pricina unor factori sociali, economici sau politici. Staţi de vorbă cu cineva care n-a mai mers la şcoală de la zece ani. Istoria nu e punctul meu forte.
- Istoria e groapa de gunoi a biologiei, Martin.
- Cred că am lipsit la lecţia asta.
- Această lecţie nu se predă la şcoală, Martin. Această lecţie ne-o dau raţiunea şi observarea realităţii. Este o lecţie pe care nimeni nu vrea să o înveţe şi, ca atare, trebuie s-o analizăm ca să ne putem face bine treaba. Orice şansă de afacere porneşte de la incapacitatea altcuiva de a rezolva o problemă simplă şi inevitabilă.
- Vorbim de religie sau de economie?
- Alege dumneata terminologia.
- Dacă vă înţeleg bine, sugeraţi că credinţa, faptul de a crede în mituri, ideologii sau legende supranaturale e o consecinţă a biologiei.
- Nici mai mult, nici mai puţin.
- O viziune oarecum cinică, dacă e să vină din partea unui editor de texte religioase, am observat
eu.
- O viziune profesionistă şi nepărtinitoare, nuanţă Corelli.
Fiinţa omenească crede la fel cum respiră, pentru a supravieţui.
- Teoria asta vă aparţine?
- Nu e o teorie, e o statistică.
- Am impresia că trei sferturi din omenire, cel puţin, nu ar fi de acord cu această afirmaţie, am observat eu.
- Bineînţeles. Dacă ar fi de acord, nu ar fi credincioşi potenţiali. Nimeni nu poate fi convins cu adevărat că nu are nevoie să creadă dintr-un imperativ biologic.
- Aşadar, dumneavoastră sugeraţi că stă în firea noastră să trăim amăgiţi?
- Stă în firea noastră să supraviețuim. Credința e o reacţie instinctivă la aspecte ale existenţei pe care nu le putem explica în alt fel, fie că este vorba despre vidul moral pe care îl percepem în univers, despre certitudinea morţii, despre misterul originii lucrurilor sau despre sensul propriei noastre vieți, ori despre lipsa acestui sens. Sunt aspecte elementare şi de o extraordinară simplitate.
Însă propriile noastre limitări ne împiedică să răspundem fără echivoc la aceste întrebări şi, din acest motiv, generăm, ca apărare, o reacţie emoţională. E pur şi simplu biologie.
- Atunci, după dumneavoastră, toate credinţele sau idealurile n-ar fi decât ficţiune.
- Orice interpretare sau observare a realității este o ficţiune în mod necesar. În acest caz, problema constă în faptul că omul e un animal moral abandonat într-un univers amoral şi condamnat la o existenţă finită şi fără altă semnificaţie decât perpetuarea ciclului natural al speciei. E imposibil de supravieţuit într-o stare prelungită de realitate, cel puţin pentru o fiinţă omenească. Ne petrecem o bună parte a vieţilor noastre visând, mai ales când suntem treji. Cum spuneam, simplă biologie.
Am oftat.
- Şi, după toate astea, vreţi să inventez o poveste care să-i facă pe naivi să cadă în genunchi şi să-i convingă că au văzut lumina, că există ceva în care să creadă, pentru care să trăiască şi pentru care să
moară, sau chiar să ucidă.
- Întocmai. Nu-ţi cer să inventezi nimic din ce n-a fost deja inventat, într-un fel sau altul. Îţi cer pur şi simplu să mă ajuţi să-i dau de băut celui însetat.