- Ai nişte haine curate de schimb pe care să ţi le pui? Isabella îmi arătă geanta pe care o avea la ea şi încuviinţă.
- Hai, spală-te cât timp pregătesc ceva pentru cină.
- Cum poate să-ţi fie foame acum?
- Uite că-mi este.
Isabella îşi muşcă buza de jos.
- Adevărul e că şi mie îmi este...
- Atunci, am încheiat discuţia, am zis eu.
Am închis uşa de la baie şi am aşteptat să aud apa curgând. M-am întors în bucătărie şi am pus apă
la încălzit. Mai rămăsese ceva orez, nişte kaizer şi câteva verdeţuri pe care Isabella le adusese în dimineaţa precedentă. Am improvizat ceva din resturi şi am aşteptat aproape o jumătate de oră ca Isabella să iasă din baie, golind cam jumătate de sticlă de vin. Am auzit-o plângând cu furie de partea cealaltă a peretelui. Când a apărut în uşa bucătăriei, avea ochii înroşiţi şi părea mai micuţă ca niciodată.
- Nu ştiu dacă mai am poftă de mâncare, murmură ea.
- Ia loc şi mănâncă.
Ne-am aşezat la măsuţa din mijlocul bucătăriei. Isabella examină oarecum bănuitoare mâncarea din orez şi feluritele bucăţele de şuncă pe care i-o servisem.
- Mănâncă, i-am poruncit.
Luă o lingură de probă şi o duse la buze.
- E bun, zise ea.
I-am turnat o jumătate de pahar de vin şi am umplut restul cu apă.
- Tata nu-mi dă voie să beau vin.
- Eu nu-s taică-tău.
Am cinat în tăcere, schimbând priviri. Isabella a golit farfuria şi a înfulecat felia de pâine pe care i-o tăiasem. Zâmbea timid. Nu-şi dădea seama că spaima încă nu se abătuse peste ea. Apoi am condus-o până la uşa dormitorului ei si am aprins lumina.
- Încearcă să te odihneşti un pic, i-am zis. Dacă ai nevoie de ceva, bate o dată în perete. Sunt în camera de alături.
Isabella încuviinţă.
- V-am auzit sforăind noaptea trecută.
- Eu nu sforăi.
- Probabil că erau conductele. Sau poate vreun vecin care ţine un urs.
- Dacă mai scoţi o vorbă te întorci în stradă. Isabella zâmbi şi încuviinţă.
- Mulţumesc, îngăimă ea. Nu închideţi uşa de tot - vă rog, lăsaţi-o întredeschisă.
- Noapte bună, i-am zis stingând lumina şi lăsând-o pe Isabella în semiîntuneric.
Mai târziu, în timp ce mă dezbrăcam în dormitorul meu, am băgat de seamă că aveam un semn întunecat pe obraz, ca o lacrimă neagră. M-am dus la oglindă şi l-am frecat cu degetele. Era sânge uscat. Abia atunci mi-am dat seama că eram epuizat şi că mă dureau toate mădularele.
10
A doua zi dimineaţă, înainte să se trezească Isabella, m-am dus până la magazinul de coloniale pe care familia ei îl ţinea pe strada Mirallers. Abia se crăpase de ziuă şi grilajul prăvăliei era doar pe jumătate ridicat. M-am strecurat înăuntru şi am dat peste doi băieţi care stivuiau cutii de ceai şi alte mărfuri pe tejghea.
- E închis, îmi zise unul dintre ei.
- Nu pare. Du-te şi caută-l pe stăpânul tău.
În timp ce aşteptam, mi-am făcut de lucru examinând emporiul familial al ingratei moştenitoare Isabella, care în infinita sa inocenţă se lepădase de beneficiile comerţului pentru a se prosterna în faţa privaţiunilor literaturii. Prăvălia era un mic bazar de minunăţii aduse din toate colţurile lumii.
Dulceţuri, dulciuri şi ceaiuri. Cafele, mirodenii şi conserve. Fructe şi carne uscată. Ciocolată şi aperitive afumate. Un paradis pantagruelic pentru buzunarele bine căptuşite. Don Odon, tatăl copilului şi responsabilul stabilimentului, şi-a făcut apariţia în scurt timp, purtând un halat albastru, o mustaţă de mareşal şi o expresie de consternare care îl situa la o proximitate alarmantă de un infarct.
Am hotărât să sar peste politeţuri.
- Fiica dumitale îmi spune că ţii o puşcă cu două ţevi cu care ai promis să mă omori, i-am zis deschizându-mi braţele în cruce. Iată-mă.
- Dumneata cine eşti, neruşinatule?
- Sunt neruşinatul care a trebuit să găzduiască o fată fiindcă taică-său, un papă-lapte, nu-i în stare s-o ţină la respect.
Furia îi lunecă de pe figură şi băcanul afişă un zâmbet îngrijorat şi înfricoşat.
- Senior Martin? Nu v-am recunoscut... Ce face fata?