"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 🐙 🐙 "Războiul homarilor" de Elizabeth Gilbert

Add to favorite 🐙 🐙 "Războiul homarilor" de Elizabeth Gilbert

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

— Nu vreau să vadă nimeni ce facem. Vreau să fie o surpriză pentru toată lumea când e gata.

— Dar ce anume facem, senatorule?

— Facem o vitrină.

Senatorul frunzărea una din cărţile lui despre hărţi şi faţa îi era blândă şi drăgăstoasă când spuse:

— O, la naiba, aici au dat-o în bară! Golful Mexic e imens.

Ruth privi peste umărul lui la copia unei hărţi vechi desenate cu stângăcie, dar nu putu desluşi nimic din scrisul de pe pagină.

— Cred că avem nevoie de mai multă lumină. Senatorule, nu crezi c-ar trebui să

facem un pic de curăţenie?

— Îmi plac poveştile despre cât de tare s-au înşelat. De exemplu Cabral. Pedro Cabral. A navigat spre vest în 1520 încercând să ajungă în India şi a nimerit direct în Brazilia! Şi John Cabot încerca să găsească Japonia şi a nimerit în Newfoundland.

Verrazano căuta o cale de acces prin vest spre Insulele Mirodeniilor şi a nimerit în portul New York. A crezut că era un culoar de navigaţie. Ce riscuri îşi asumau! O, câte încercau!

Senatorul era într-o uşoară stare euforică şi Ruth începu să desfacă o cutie pe care scria naufragii: fotografii/broşuri iii. Era una dintre multele cutii ce conţineau obiecte pentru expoziţia pe care senatorul intenţiona s-o numească „Răzbunarea lui Neptun“

sau „Suntem pedepsiţi“, o expoziţie dedicată în întregime accidentelor de pe mare.

Primul obiect pe care Ruth l-a scos din cutie era un dosar cu o etichetă pe care senatorul scrisese, cu o minunată caligrafie veche, cuvântul Medical. Ştia exact ce cuprinde. Îşi aminti că-l frunzărise când era mică, privind atent groaznicele fotografii ale supravieţuitorilor din naufragii, în timp ce senatorul Simon îi spunea povestea fiecărui om şi a fiecărui accident.

— Asta ţi s-ar putea întâmpla şi ţie, Ruth, zicea el. Asta se poate întâmpla oricui se află într-o barcă.

Ruth deschise dosarul şi se uită la fiecare coşmar pe care deja îl cunoştea: muşcăturile infectate de lufari; ulceraţiile cât nişte farfurii de pe picioare; omul ale cărui fese putreziseră cu totul după ce stătuse trei săptămâni pe un colac ud de funie; băşicile de la apa sărată; arsurile negre de soare, picioarele umflate de apă, amputările, cadavrul mumificat din barca de salvare.

— Uite o fotografie frumoasă! spuse senatorul Simon.

Căuta prin altă cutie, pe care scria naufragii: fotografii/ broşuri vi. Dintr-un dosar cu eticheta Eroi, senatorul scoase gravura unei femei pe o plajă. Părul îi era strâns într-un coc lejer şi un colac greu de funie îi atârna peste umăr.

— Doamna White, spuse el cu duioşie. Bună, doamnă White. Din Scoţia. Când un vas a naufragiat pe stâncile de lângă casa ei, i-a pus marinari să-i arunce o funie. Apoi şi-a înfipt călcâiele în nisip şi a scos marinarii pe mal, unul câte unul. Nu-i aşa că-i voinică?

Ruth fu de acord că doamna White era voinică, şi căută mai departe prin dosarul

Medical. Găsi fişe de indexare mâzgâlite cu adnotări scurte făcute de mâna senatorului Simon.

Pe o fişă scria doar: „Simptome: tremurat, dureri de cap, refuzul mişcării, ameţeală, letargie, deces.“

Pe alta scria: „Setea: băutul urinei, sângelui, lichidului din propriile bătături, alcoolului lichid din busolă.“

Pe alta: „Dec. 1710, Nottingham a naufragiat pe insula Boon. 26 de zile. Echipajul a mâncat tâmplarul.“

Pe alta: „Doamna Rogers, stewardesă pe Stella. Ajută doamnele să urce în bărcile de salvare, renunţă la propria-i vestă. moare! se scufundă odată cu vasul!“

Ruth îi întinse senatorului fişa şi-i spuse:

— Cred ca asta ar trebui să stea în dosarul Eroi.

El se uită la fişă mijindu-şi ochii şi-i spuse:

— Ai dreptate, Ruth. Cum a ajuns doamna Rogers în dosarul Medical? şi uite ce-am găsit în dosarul Eroi şi nu are ce căuta aici.

Îi întinse lui Ruth o fişă pe care scria: „Augusta M. Gott, s-a răsturnat, Curentul Golfului, 1868, Verii Erasmus (din brooksville, maine!) aleşi de restul supravieţuitorilor pentru a fi mâncaţi. Salvaţi numai la vederea unui vas. Verii E. au rămas cu o bâlbâială

severă pentru tot restul vieţii; Verii E. – nu s-au mai întors niciodată pe mare!“

— Ai şi un dosar despre canibalism? întrebă Ruth.

— Organizarea e mult mai proastă decât am crezut, spuse trist senatorul Simon.

În acel moment, Cal Cooley intră fără să bată pe uşa din faţă a magazinului companiei Ellis Granite.

— Uite-o pe Ruth a mea, spuse el.

— Rahat, spuse Ruth simplu, dar îngrozită.

În acea după-amiază, Cal Cooley pierdu multă vreme la magazinul companiei Ellis Granite. Dădu iama prin lucrurile senatorului Simon, luându-le dintr-o parte şi punându-le înapoi în alta. Îl supără foarte tare pe senator, pentru că nu fusese deloc atent cu nişte obiecte. Ruth încercă să-şi ţină gura. O durea stomacul. Încercă să tacă şi să nu-i stea în cale, ca el să nu-i vorbească, dar Cal nu putea fi abătut de la misiunea lui. După vreo oră, timp în care a fost o pacoste, Cal a spus:

— N-ai mai fost la domnul Ellis la cină în iulie, aşa cum te-a invitat.

— Îmi pare rău.

— Mă îndoiesc.

— Am uitat. Spune-i că-mi pare rău.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com