atunci o să vii, o să te așezi lângă mine și, cu multă durere, îmi vei spune:
„Uite ce mi se întâmplă, asta vreau și asta pretind“.
Și s-a terminat. Atunci vom decide ce să facem, apoi… apoi vom vedea.
Pentru că nu am nici o îndoială că, dacă mă iubești, nu o să-mi faci rău cu bună știință.
Există lucruri care nici nu trebuie stabilite printr-un pact și altele care trebuie stabilite.
Acum câțiva ani, am întocmit pentru un cuplu de prieteni un contract conjugal. Această serie de acorduri și decla rații nu funcționează ca o listă
simplistă despre ce trebuie și ce nu. Funcționează ca o referință pe baza căreia fiecare poate stabili pactele pe care le are explicit sau implicit în propria căsătorie.
Contract conjugal
Dincolo de iubire
de Jorge Bucay
1.Definiție. Căsătoria este un angajament afectiv, spiritual și social, conceput pentru a proiecta, împărtăși și a se simți bine, într-un cadru sigur și semnificativ.
2.Durată. Contractul se semnează pentru toată viața, dar pactul trebuie reînnoit o dată la cinci ani, urmând a se renegocia termenii. Dacă nu se încheie un nou contract, prezentul acord expiră.
3.Proprietate. Fiecare parte convine în mod definitiv să nu îl considere pe celălalt ca parte a proprietăților sale. Se înțelege de la sine că „soția mea“,
„soțul meu“ sau „partenerul meu“ sunt termeni colocviali, care nu implică
stăpânire.
4.Viața în comun. Majoritatea timpului, vor locui împreună. Sarcinile vor fi împărțite. Ambii se vor abține să își certe soțul, chiar dacă unul îi poate aminti celuilalt ce răspunderi are, cu tact și delicatețe. Fiecare își va spăla lenjeria intimă.
5.Bani. Soțul și soția vor împărți în mod egal răspunderea cheltuielilor, fiecare va avea propriul cont bancar și vor deschide un cont comun pentru proiectele comune. Dacă în împărțirea sarcinilor unul din cei doi produce mai mulți bani decât celălalt, venitul va fi în orice caz împăr țit, fiecare dispunând de banii de care are nevoie. Ambii vor evita să spună celuilalt cum și pe ce trebuie să cheltuiască banii.
6.Dispute. Neînțelegerile nu vor fi considerate nefaste. Dat fiind că este vorba despre două persoane diferite, se înțelege de la sine că vor exista neînțelegeri. În astfel de cazuri, cuplul își va face timp ca să ajungă la un acord. Dacă nu reușește, va conveni că există o neînțelegere. Dacă e nevoie de o decizie urgentă, se va da prioritate deciziei celui mai competent sau priceput în domeniu.
7.Certuri. Dat fiind faptul că partenerii sunt ființe umane, și nu mașini, disputele pot genera discuții și certuri. Părțile se angajează să se trateze cu respect, atât din punct de vedere psihic, cât și fizic.
8.Comunicare. Părțile se angajează să fie permanent deschise dialogului. El va încerca să vorbească cu ea chiar dacă e supărat, și ea va încerca să nu-l pedepsească limitând contactul fizic.
9.Sex. Se stabilește în mod clar că sexualitatea cuplului va fi reglementată
exclusiv de dorință. Nici unul din cei doi nu se va simți obligat vreodată să
satisfacă dorin țele celuilalt, decât dacă astfel își satisface propriile dorințe.
În toate celelalte cazuri se stabilește că nici un fel de comportament sexual nu e interzis, murdar sau păcătos, dacă ambii sunt de acord să-l exploreze.
10.Fidelitate. Cuplul poate stabili în mod liber această regulă, alegând oricare dintre următoarele posibilități:
a) relația sexuală este exclusivă;
b) pot exista și alte relații, dar fără implicare afectivă;
c) fiecare decide liber în ceea ce privește relațiile extraconjugale.
La b) și c) va trebui să se stabilească dacă aceste alte experiențe trebuie să
fie povestite sau ascunse.
Oricare ar fi opțiunea, drepturile și obligațiile vor fi identice pentru amândoi.
11.Copii. Cuplul va avea copii numai în cazul în care ambii doresc acest lucru (și în momentul în care ambii sunt de acord). Între timp, ambii sunt de acord că un avort ar fi o decizie care rănește și de aceea va fi răspunderea ambilor să evite o sarcină nedorită.
12.Familii. Fiecare va avea cu familia sa de origine relațiile pe care le consideră potrivite și va accepta atitudinea celuilalt față de aceasta. Acest lucru include dreptul fiecăruia să nu se lase presat de socri.
13.Prieteni. Fiecare își va păstra prietenii și prietenele. Nu este obligatoriu să accepți și nici să te împrietenești cu prietenii celuilalt și nici să-ți incluzi propriii prieteni în problemele cuplului.
14.Control. Fiecare renunță în mod expres să exercite control asupra timpului, aspectului, corpului, gusturilor și felului de a se comporta al celuilalt. Fiecare va răspunde pentru propriile acțiuni și pentru cele stabilite împreună, dar nu pentru deciziile individuale ale celuilalt.
15.Divorț. Fiecare din cei doi poate dori să divorțeze când simte că
proiectul stabilit în comun nu mai e în vigoare. Celălalt nu se va opune.
Dacă există copii minori, cuplul convine să încerce toate soluțiile posibile pentru a salva legătura și a-i proteja pe aceștia. Referitor la bunuri, se cade de acord ca tot ce a fost obținut în timpul vieții în comun să se împartă și tot ceea ce este personal să fie păstrat de fiecare.
16.Alte clauze. Aceste articole vor putea fi revizuite la solicitarea oricăruia din cei doi și modificate cu acordul ambelor părți. Încălcarea oricăreia dintre aceste clauze se consideră a fi un motiv suficient pentru rezilierea contractului, iar cel care se face vinovat de acest lucru va suporta ca singură
pedeapsă dreptul partenerului de a abandona relația.