"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 🧠 📚ARTHUR SCHOPENHAUER : Viața, Amorul, Moartea" 🌟

Add to favorite 🧠 📚ARTHUR SCHOPENHAUER : Viața, Amorul, Moartea" 🌟

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

      * *

      Filosofii şi-au dat mare osteneala pentru a spune ca voinţa este libera; eu voi spune numai ca ea este atotputernica.

      *

      * *

      Voinţa este inima universului, iar subiectul absolut al cunoaşterii este spiritul.

      Stilul este fizionomia spiritului: ea e mai putin falsa decât cea a trupului.

      A scrie într-un stil strain este ca şi cum ai purta o masca şi oricât de frumoasa ar putea fi, lipsa de viaţă o face searbăda şi neplăcută, astfel ca preţuieşti mai mult deci un obraz urât.

      Intre toţi scriitorii timpului nostru Goethe este cel mai obiectiv, iar Byron cel mai subiectiv, caci el nu vorbeşte decât despre sine. Pina şi-n genurile obiective – drama, epopeea, găseşte mijloace de a se prezenta sub figura eroilor sai. Edmond, eroul lui Goethe, care nu ia în serios viaţa, trebuie sa plătească acesta greşeală. Tocmai caracterul sau uşuratic il face sa trateze facil moartea. Scenele populare joaca pe lângă el rolul corului.

      *

      * *

      La Veneţia, la Academia de Arte Frumoase, exista un tablou în care Dumnezeu este reprezentat deasupra norilor stând pe un tron de aur la o masa de aur şi aruncând în profunzimile nopţii pe aceia care vin sa se bucure de prezenta lui. Goethe a văzut sigur acest tablou când a scris „Iphigenia în Torida”.

      *

      * *

      Orice cântec de dragoste nu este decât un capitol al patologiei sufletului, spune Platon undeva.

      *

      * *

      La filosofi, ca şi la poeţi, morala nu trebuie sa treacă peste adevăr.

      *

      * *

      Se poate spune de Shakespeare ca este un om care vede treaz fiind ceea ce noi vedem visând. La fel, Phidias a făcut în deplina cunoştinţă fiind ceea ce noi nu putem face decât inconştient – a creat oameni.

      *

      * *

      Frumuseţea unui băiat este pe lângă aceea a unei fete ceea ce este pictura în ulei pe lângă un pastel.

      *

      * *

      Cu cât sunt mai multe tirade într-o carte, cu atât conţine mai puţine cugetări.

      *

      * *

      Celelalte parti ale lumii au maimuţe, Europa are francezi, asta prin compensaţie.

      *

      * *

      Ceea ce francezii numesc glorie în limbaj militar, este sinonim cu prada. In toate războaiele nu e vorba decât de a fura – a spus Voltaire; el era francez.

      *

      * *

      Saxonia Inferioara este populata de saxoni greoi fara a fi neîndemânatici; saxonii din Saxonia Superioara sunt neîndemânatici fara a fi greoi.

      *

      * *

      S-a imputat germanilor că-l imita când pe francezi, când pe englezi. Este tot ceea ce pot face mai bun, caci prin ei înşişi n-ar face nimic inteligent.

      *

      * *

Are sens
Marcus
Marcus
  • 0
Carte de aforisme, extraordinara prin cinism si intelegere profunda a vietii, este o delectare pentru orice cititor.

Fara a da sfaturi, privind cu umor amar ceea ce Viata, amorul si moartea inseamna pentru fiinta umana, Schopenhauer reuseste sa spuna ceea ce fiecare dintre noi gandim si nu avem curajul de a formula. 
  • 16 March 2024 12:01

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com