"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 🏝️🎨Duma Key - Stephen King

Add to favorite 🏝️🎨Duma Key - Stephen King

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

În cele din urmă, se ridică în picioare. Îi pocniră genunchii.

Când se întoarse cu faţa la mină, ochii lui păreau foarte

mari, iar cel stâng era inflamat. Apă - nu o lacrimă - i se scurgea de la colţul interior. Scoase o batistă din buzunarul de la spate al jeanşilor şi o şterse, gestul automat al unui om care face asta de zeci de ori pe zi.

– Dumnezeule mare, zise el şi se duse la geam, îndesând batista înapoi în buzunar.

– Dumnezeule mare, ce? am întrebat. Dumnezeule mare, ce? Se opri cu privirea aţintită afară.

– N-ai habar cât de bune sunt, aşa-i? Adică, chiar nu ştii.

– Sunt bune? am întrebat. Nu mă simţisem niciodată atât de nesigur pe mine. Vorbeşti serios?

– Le-ai aşezat în ordine cronologică? întrebă el, uitându-se în continuare spre golf. Wireman cel glumeţ, poznaş, mucalit, plecase la plimbare. Bănuiam că cel pe care-l ascultam acum avea mult mai multe în comun cu cel pe care-l ascultau odinioară juraţii... presupunând, desigur, că

genul acela de avocat fusese. Le-ai aşezat, aşa-i? În afară

de ultimele două, vreau să zic. Alea-s evident mult mai vechi.

Nu înţelegeam cum orice lucrare de-a mea se putea califica la categoria „mult mai veche“, când nu desenam decât de vreo două luni, dar când mi-am aruncat ochii peste ele, am văzut că avea dreptate. Nu intenţionasem să

le dispun în ordine cronologică - nu conştient - însă tocmai asta făcusem.

– Da, am spus. De la cea mai veche la cea mai recentă.

Arătă cu degetul spre ultimele patru lucrări - cele pe care ajunsesem să le consider drept compoziţii pe tema apusului. Într-una adăugasem o cochilie de nautilus, în alta un compact-disc pe care scria Memorex (şi soarele strălucea roşiatic prin gaura din mijloc), în a treia un pescăruş mort pe care-l găsisem pe plajă, numai că mărit la dimensiunea unui pterodactil. Ultima era aşternutul de scoici de sub Marele Roz, executată după o fotografie digi-tală. În aceasta simţisem cine ştie de ce impulsul de a adăuga trandafiri. Creşteau acum în jurul Marelui Roz, însă

noul meu amic, Google, îmi pusese la dispoziţie o sumedenie de astfel de poze.

– Grupul ăsta din urmă de tablouri, zise el. Le-a văzut cineva? Fiica ta?

– Nu. Astea patru au fost făcute după plecarea ei.

– Tipul care lucrează pentru tine?

– Nu.

– Şi sigur nu i-ai arătat fiicei tale schiţa pe care ai făcut-o cu iubi...

– Doamne, nu! Glumeşti?

– Nu, sigur că nu i-ai arătat-o. Aia are puterea ei, aşa grăbită cum evident este. Cât despre celelalte... Râse.

Mi-am dat brusc seama că era surescitat, şi-n clipa aceea am început şi eu să mă simt surescitat. Dar şi precaut. Ţine minte că a fost avocat, mi-am spus. Nu-i critic de artă.

Celelalte năzdrăvănii...

Scoase din nou râsul acela piţigăiat. Se plimbă în cerc în jurul camerei, păşind pe banda de alergare şi coborând de pe ea cu o uşurinţă inconştientă, pe care o invidiam din tot sufletul. Îşi puse mâinile în părul cărunt şi-l trase în sus, ca pentru a-şi întinde creierii.

În cele din urmă, veni înapoi. Se opri în faţa mea. Aproape că-mi ţinu piept.

– Uite. Lumea te-a zdruncinat mult în ultimul an sau pe acolo, şi ştiu că asta scoate mult aer din bătrânul airbag al imaginii de sine. Dar nu-mi spune că nu simţi măcar cât sunt de bune lucrările astea.

Mi-am amintit cum ne-am revenit pe urma accesului de râs dezlănţuit în timp ce soarele strălucea prin umbrela ruptă, aruncând mici cicatrice de lumină pe masă. Wireman spusese: Ştiu prin ce treci, iar eu replicasem: Am serioase îndoieli în privinţa asta. Acum nu mă mai îndoiam. Ştia.

Această amintire a zilei de ieri fu urmată de o dorinţă seacă

- nu o foame, ci o mâncărime - de a-i face portretul lui Wireman. O combinaţie de portret şi natură moartă, Avocat cu fructe şi pistol.

Mă mângâie pe obraz cu o mână cu degete boante.

– Pământul către Edgar. Răspunde, Edgar.

– A, recepţionat, Houston, m-am auzit spunând. Aici Edgar.

– Deci ce spui, muchacho? Minciună zic sau mort sunt pe dric? Ai simţit sau nu că sunt bune în timp ce le făceai?

– Mda, am recunoscut. Aveam senzaţia că mut munţii din loc.

El încuviinţă din cap.

– Aceasta-i cea mai simplă manifestare a artei - arta de calitate îi dă întotdeauna un sentiment bun artistului. Şi privitorului, privitorului dedicat, cel care priveşte cu adevărat...

– Presupun că ăsta ai fi tu, am zis. Le-ai privit destul de mult.

El nu zâmbi.

– Când arta e de calitate şi persoana care priveşte îşi deschide sufletul către ea, are loc o explozie emoţională. Eu am simţit explozia, Edgar.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com