"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » SUCCES și PUTERE 48 de legi pentru a reuși în viață

Add to favorite SUCCES și PUTERE 48 de legi pentru a reuși în viață

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

fie nevoie să le soliciți.

În sfârșit, o mare importanță dramatică are și momentul când te oprești. Finalul rămâne întipărit în mintea tuturor ca un semn de exclamare la capătul frazei. Cel mai bine este să alegi clipa de după

victorie – ți-ai isprăvit treaba și pleci. Continuă-ți drumul gloriei și îi vei diminua efectul, ba s-ar putea chiar să-ți închei cariera cu o înfrângere. După cum spun juriștii despre interogatoriul contradictoriu: „Termină întotdeauna cu o victorie”.

Imagine: Icar căzând din cer. Tatăl său, Dedalus meșterește din ceară aripi cu care cei doi să fugă în zbor din labirint și să scape de Minotaur. Cuprins de euforie după evadarea lor triumfătoare și de vraja plutirii în înălțimi, Icar se avântă din ce în ce mai sus, până

când Soarele îi topește aripile de ceară, iar el moare zdrobindu-se de pământ.

Ultimul cuvânt: Principii și statele ar trebui să se mulțumească

să câștige victoria, căci dacă țintesc mai departe, în general pierd.

Folosirea unui limbaj jignitor față de un dușman pornește din insolența victoriei sau a falsei speranțe de victorie, care îi induce în eroare pe oameni în faptele lor tot atât de ades pe cât în vorbele lor; căci atunci când această falsă speranță pune stăpânire pe mintea lor, îi face să întreacă măsura și îi împinge să sacrifice un bine sigur pentru un mai bine nesigur. (Niccolò Machiavelli, 1469–1527) CONTRAARGUMENT

Conform preceptelor lui Machiavelli, pe un om ori îl distrugi definitiv, ori îl lași în pace. Dacă îl pedepsești numai pe jumătate sau îl lovești prea blând, îți vei face din el un dușman a cărui ură va deveni cu timpul din ce în ce mai puternică, și care se va răzbuna.

Prin urmare, dacă îți învingi adversarul, mergi până la capăt și cucerește victoria completă. Zdrobește-l definitiv. În clipa aceea de triumf, nu de la a-ți distruge dușmanul trebuie să te reții, ci de la a

trece la un atac inutil asupra altora. Fii nemilos cu cel înfrânt, dar nu îți mai ridica împotrivă noi dușmani și nu depăși măsura.

Există unii care devin mai precauți ca oricând tocmai după

victorie, în care văd doar o sursă de griji. Această prudență de după

victorie nu trebuie totuși să te facă să eziți și să-ți pierzi elanul, ci să

acționeze ca un fel de avertisment contra oricărui act necugetat. Pe de altă parte, importanța dată avântului este mult exagerată.

Succesele ți le creezi singur. Credința în rolul elanului îți va stimula emotivitatea și te va împiedica să-ți aplici strategia, îndemnându-te să repeți aceleași metode care au dat rezultat înainte. Lasă elanul în seama celor care nu sunt în stare să conteze pe altceva.

LEGEA 48

RĂMÂI FLUID ASEMENEA APEI

ARGUMENT

Definindu-ți personalitatea și dezvăluindu-ți planurile, deviivulnerabil. În loc să-ți precizezi poziția, fii flexibil și insesizabil. Acceptă

faptul că nimic pe lume nu rămâne bătut în cuie și nicio lege nu esteimuabilă. Cea mai bună modalitate de a te apăra este să fii fluid și lipsit deformă asemenea apei. Nu paria niciodată pe stabilitatea sau pedurabilitatea situației prezente. Totul este supus schimbării.

ÎNCĂLCAREA LEGII

Prin secolul al VIII-lea î. Hr., orașele-state grecești cunoscuseră

o asemenea dezvoltare, extindere și prosperitate încât nu mai dispuneau de spațiul necesar numărului mereu în creștere al populației. S-au îndreptat pe mare spre Asia Mică, Sicilia, peninsula italică și nordul Africii, unde au întemeiat colonii. Sparta, însă, era prizoniera așezării ei geografice: orașul era înconjurat de munți.

Neavând deschidere la Marea Mediterană, spartanii nu fuseseră

niciodată navigatori. Ca urmare, au atacat cetățile vecine și, de-a lungul unei serii de războaie violente, care au durat mai bine de o sută de ani, au reușit să cucerească un teritoriu suficient de întins ca să le asigure supraviețuirea. Rezolvarea problemei spațiului vital a generat însă o alta încă și mai gravă: cea a păstrării cuceririlor și a menținerii ordinii înăuntrul acestora. Populațiile supuse beneficiau de o superioritate numerică de zece la unu. În mod cert, răzbunarea lor avea să fie teribilă.

Sparta a ales soluția de a crea o societate dedicată artelor războiului. Cetățenii ei aveau să fie mai bine antrenați, mai robuști și mai feroce decât vecinii lor. Era singura cale de a-și asigura stabilitatea și supraviețuirea.

Când împlineau șapte ani, băieții erau luați din grija mamelor și educația lor era continuată în tabere militare, unde trebuiau să

învețe să lupte și să se supună celei mai stricte discipline. Dormeau pe paturi de împletitură tare de stuf și nu li se dădea decât o singură

haină pe care o purtau în tot cursul anului, fie vară, fie iarnă. Nu studiau artele frumoase – spartanii au interzis muzica și numai sclavii puteau practica meșteșugurile necesare vieții comunității.

Singurele cunoștințe pe care trebuiau să și le însușească erau cele privitoare la război. Copiii considerați insuficient de robuști erau lăsați să moară într-o peșteră din munți. Era interzis comerțul și nu exista un sistem monetar – acumularea bogățiilor, credeau ei, dădea naștere egoismului și discordiei, care ar fi slăbit disciplina soldaților.

Singurul fel în care un om liber avea voie să-și câștige existența era să practice agricultura. Terenul agricol se afla, în cea mai mare parte, în proprietatea statului, iar munca o făceau sclavii, numiți aici, „iloți”.

În artele marțiale, este important ca strategia să nu poată fi descifrată,forma să fie ascunsă și mișcările neașteptate, astfel ca, pentru dușman,pregătirea contraatacului să nu fie cu putință. Ceea ce îi îngăduie unuigeneral bun să cucerească victorii fără să sufere înfrângeri este faptul de aavea o înțelepciune insondabilă și un mod de acțiune care să nu lase urme.

Invulnerabil este numai informalul.

Înțelepții se ascund în adâncul insondabilului, astfel ca sentimentelelor să nu poată fi descifrate; ei acționează insesizabil, astfel ca hotarele

[formei] lor să nu poată fi încălcate.

Cartea Maiștrilor Huainan, China, secolul al II-lea î. Hr.

Unilateralitatea aceasta le-a permis spartanilor să-și alcătuiască

cea mai puternică infanterie din lume. Soldații mărșăluiau într-o ordine perfectă și luptau cu o vitejie fără seamăn. „Falangele” lor învingeau armate de zece ori mai numeroase, așa cum s-a întâmplat la Thermopile în lupta cu perșii. O coloană spartană în marș inspira groază soldaților inamicului, atât părea de puternică. Și totuși, deși se dovedeau războinici inegalabili, spartanii nu nutreau niciun gând de creare a unui imperiu. Nu doreau decât să-și păstreze cuceririle apărându-le de cotropitori. Acest sistem care a dat rezultate atât de bune în menținerea situației date a rămas neschimbat zeci și zeci de

ani.

Are sens
Marcus
Marcus
  • 0
În mod destul de ciudat, tocmai gestul tău de generozitate dezechilibrează relația. Oamenilor le place să creadă că
își merită norocul. Primirea unui act de favoare constituie o povară
și o frustrare: înseamnă că datorezi situația obținută nu talentelor tale, ci bunăvoinței altcuiva. Faptul de a angaja prieteni cuprinde și o anumită doză de condescendență ofensatoare, care îi deranjează.



La lucru, lumea lucrează, nu leagă prietenii. Prietenia (adevărată sau falsă) alterează percepția realității. Cheia puterii este, deci, capacitatea de a alege pe acei colaboratori care sunt capabili să-ți servească cel mai bine interesele, indiferent de situație.
Nu amesteca prietenia cu relațiile bazate pe competență și performanță pe care trebuie să le cultivi la serviciu.
Pe de altă parte, dușmanii reprezintă o adevărată mină de aur pe care trebuie să înveți s-o exploatezi.

  • 5 September 2023 23:34
Guest Andrei
Multumesc!!
  • 17 December 2023 15:58

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com