— Eşti perspicace, boss.
—Şi-ai dibuit până acum „legăturile primejdioase” ale lui Theo Boniga?
— Nu prea.
— Hoţ mai eşti!
— Muribunda se referea probabil la nişte legături sentimentale, presupuse Voinea.
— Nu fi pezevenghi! îl dojeni iarăşi Cernica.
— Nu am decât nişte bănuieli, boss! Zău! hotărî Voinea să facă unele concesii. Mai bine-zis, mi-au sărit în ochi nişte coincidenţe.
— De pildă?
— La o importantă instituţie din Bucureşti, o documentaristă a furat de la o colegă de-a ei nişte acte secrete şi le-a distrus. Pur şi simplu le-a rupt bucăţele şi le-a aruncat la coş. Motivul? Gelozia... Iubeau amândouă acelaşi bărbat. Descoperită, făptaşa se sinucide... Dar s-a aflat după aceea că datele existente în actele distruse au ajuns, nu se ştie pe ce cale, în străinătate... Prin urmare, cineva s-a folosit, ori poate chiar a provocat acest tragic deznodământ. Iar cei trei „eroi” – sinucigaşa, rivala ei şi bărbatul iubit – făceau parte din cercul larg de prieteni ai lui Theo Boniga.
— Interesant! constată Cernica mai mult pentru sine.
— Nu-i aşa?
— Zi mai departe! făcu Anghel Cernica nerăbdător.
Căpitanul îi zâmbi cu îngăduinţă.
— Ce e? îl iscodi gazetarul intrigat.
— Îmi place cum îţi fuge mintea, boss.
— Adică?
— Ai şi început să însăilezi subiectul noului roman!
— Oare? zâmbi de data asta Cernica îngăduitor.
— Nu te cunosc eu? stărui Voinea.
— Nici eu nu mă cunosc, îi replică gazetarul pe un ton filozofai. Şi-l îndemnă amical pe căpitan: Mai e ceva?
— Mai este, boss.
— Tot o „coincidenţă”?
— Altfel n-ar avea haz.
— S-a petrecut de mult?
— Cu vreo două luni înainte de „accidentul norocos” de pe şoseaua Bucureşti-Braşov... Şefa de cabinet a unui director general de minister – o duduie încă tânără, frumoasă, onorabilă, înscrisăşi ea în nomenclatorul amicilor lui Theo Boniga – a făcut o pasiune pentru un antrenor străin, pe care l-a cunoscut, bineînţeles, tot în cercul respectiv. Relaţiile dintre cei doi au devenit atât de... intime, încât au hotărât să se căsătorească. Iar ca dar de logodnă, şefa de cabinet i-a făcut rost viitorului ei soţ de o delegaţie (hârtie cu antet şi ştampilă autentice), cu ajutorul căreia antrenorul a pătruns într-o importantă uzină din Piteşti, să zicem. Scopul vizitei era, evident, spionajul. Dar antrenorul a fost prins asupra faptului în incinta uzinei, cu aparatură de filmat şi fotografiat, iar şefa de cabinet, mărturisindu-şi complicitatea, şi-a luat cuveniţii ani de închisoare.
— E şi asta o chestie, conchise Cernica. Dar din câte înţeleg, tot ce deţineţi nu sunt decât bănuieli... Nu aveţi nicio dovadă împotriva lui Theo Boniga... Nimic palpabil. În afară de aceasta, Theo Boniga a părăsit vestita-i „gaşcă” de cheflii şi stâlpi de cafenea, retrăgându-se la „post şi rugăciuni”, în Deltă.
— Eu, boss, îi mai mărturisi căpitanul, nu-l cred pe omul acesta nici dacă-l văd mort.
Stelian Coman se ridică de la birou şi ieşi în întâmpinarea musafirului său. Îi strânse mâna amical şi-l pofti la măsuţa joasă, într-unul din cele două fotolii rezervate vizitatorilor mai deosebiţi. Anghel Cernica se simţi măgulit de primirea pe care i-o făcea colonelul şi-i mulţumi cu un zâmbet care-i lumină toată faţa.
— O ţigară? îi întinse Coman cutiuţa de lemn, încrustată artistic în atelierele Fondului Plastic.
— Mulţumesc! Mai târziu!
— O cafea? Un coniac? insistă colonelul.
— De-amândouă! făcu gazetarul sincer.
Coman dădu cuvenitele dispoziţii prin telefonul de interior, apoi reveni la măsuţă, lângă musafirul său.
— Te interesează, deci, Theo Boniga?
— De unde ştiţi? se prefăcu Anghel Cernica surprins.
— Bănuieşti că Voinea mi-a raportat despre întrevederea pe care aţi avut-o.
—Şi-aveţi vreo obiecţiune?
— Deocamdată, niciuna! îl linişti Coman. Dar adăugă pe un ton voit nepăsător: Ţii totuşi neapărat să te ocupi de acest individ?
—Ţin.
— De ce?