"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » ,,Egreta violetă''de Ion Ochinciuc

Add to favorite ,,Egreta violetă''de Ion Ochinciuc

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Exact.

Cazurile respective aveau tangenţe cu „Efectul R”, îi preciză colonelul sec.

E clar! conchise Anghel Cernica.

O fi pentru dumneata, îi zâmbi Coman cu în­găduinţă. Pentru noi sunt deocamdată nişte simple ipoteze.

CAPITOLUL II

Miez de vară. Delta, însorita Deltă a Dunării, îşi deschisese larg porţile. Vreme ideală pentru hoi­năreli prin această „terra incognita”, cum o numise pedant unul din primii ei cercetători. Serile şi di­mineţile erau răcoroase, dar cu... ţânţari. Iar în timpul zilei o arşiţă necruţătoare încingea totul într-un cerc de foc. Şi totuşi Delta mustea de apă. Iar din când în când stârnea câte o boare răcoroasă, spre bucuria roiurilor de turişti care debarcau, val după val, pe cheiul Tulcei.

Cu fereastra larg deschisă, biologul Romulus Miron scria de zor la lucrarea sa de doctorat. Sau cel puţin aşa ştiau toţi cei de la Muzeul Deltei. De vreo jumă­tate de an, cercetătorul era musafirul lor. Se prezentase cu documentele cuvenite la direcţia Mu­zeului, iar aceasta îi asigurase condiţiile necesare pentru ca doctorandul să-şi ducă la bun sfârşit nobila-i misiune. Cu o înfăţişare plăcutăşi maniere alese, tânărul cercetător cucerise repede întregul co­lectiv, încât toată lumea îl numea „Rolo” sau „dom­nul Rolo”.

Deci Rolo Miron era cel care trudea de zor la lu­crarea despre „Cuibăritul călifarilor din Delta Dunării”. Şi-ar fi continuat probabil să scrie încă multe ore dacă nu i-ar fi fost dat să audă, pe scara care ducea la etajul Muzeului, o chemare veselă, de glas de fată. Cercetătorul tresări şi se întrerupse din lucru.

Hei! Boniga! desprinse el clar din zarva gru­pului de vizitatori care urca scara.

Ce-i? îi replică o voce de tânăr.

Nu fi ingrat, continuă fata. Aşteaptă-mă!

Rolo Miron se ridică iute de la masăşi deschise uşa. Pe scară se scurgea încăşirul gălăgios de tineri vizitatori.

„Studenţi”, presupuse el.

Iar unul dintre ei purta numele de Boniga. Care era oare?

Rolo porni, fără să mai stea pe gânduri, pe urmele noilor veniţi. Îi ajunse din câteva salturi şi se ames­tecă printre ei. Cerceta cu discreţie fiecare chip.

Surprins de apariţia doctorandului printre noii sosiţi, ghidul Muzeului îl întrebă pe acesta în şoaptă:

Căutaţi pe cineva?

Nu! Vezi-ţi de treabă! îi ceru Rolo cu un aer nepăsător.

Ghidul ridică nedumerit din umeri şi-şi reluă mo­notonul monolog.

Doctorandul descoperi în sfârşit ceea ce căuta: un tânăr înalt, slab, aproape numai picioare, cu nişte plete mari, blond-roşcate, ondulate natural, care-i cădeau până pe umeri.

„Asta trebuie să fie! îşi zise specialistul în căli­fari. E fiul tatălui său.

Theo Boniga tatăl îi sugerase întotdeauna un animal de pradă. Pictorul avea urechile ascuţite, lipite de cap, o faţă alungită, cu trăsături mai dure, din care se detaşa o bărbie puternică, bărbătească. Pe când presupusul fiu era mai rotund la faţă, cu trăsături îndulcite, aproape feminine.

Lângă tânăr, nedezlipită de el, Rolo descoperi o bruneţică subţire, cu o faţă mică, triunghiulară. In­sistenţele fetei însă păreau a-l incomoda pe bănuitul fecior al lui Theo Boniga.

Cei doi tineri se opriră în faţa unei vitrine în care era expusă o familie rară de înaripate. Rolo se ală­tură de pereche.

Ciudate păsări! remarcă băiatul.

Sunt nişte călifari, se grăbi biologul să-l infor­meze.

Cei doi tineri se întoarseră curioşi. Halatul alb, de cercetător, le explicăşi binevoitoarea intervenţie.

Unde trăiesc? se interesă bruneţica.

În Deltă! făcu partenerul ei, aruncându-i o pri­vire dojenitoare. Simţind însă nevoia unei confir­mări, ceru şi sprijinul lui Rolo. Doctorandul zâmbi amândurora cu îngăduinţă, rostind pe un ton îm­păciuitor:

Întrebarea domnişoarei nu-i chiar fără rost. Şi adăugă didactic: Călifarii sunt o specie rară, pe cale de dispariţie... Se întâlnesc mai mult în sudul Deltei, în special în zona complexului lagunar Razelm Goloviţa Sinoe... Interesant e faptul că aceştia cuibăresc în vizuini de vulpi şi de bursuci.

Sunteţi ornitolog? îl întrebă tânărul.

Da! Şi din întâmplare sau poate nu din întâmplare lucrarea mea de doctorat se ocupă chiar de... călifari.

Oo! Vă felicit! izbucni bruneţica spontan. Tre­buie să fie pasionant.

Este! îi confirmă călifarologul.

Lucraţi aici? continuă tânărul să-l descoase.

Nu! În Bucureşti! Aici îmi pregătesc doar lu­crarea.

Şi de ce v-a atras Delta?

Întrebarea îl surprinse niţel pe ornitolog. Inter­veni însă fata, care-şi scuză partenerul:

Iertaţi-l! E poet.

Încântat! exclamă Rolo. V-am citit probabil şi versurile...

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com