Scîrbă. Nonsens.
Sunt oare şi eu printre ultimii douăzeci şi nouă de legionari?
în Setea şi Foamea (actul III), Eugen Ionescu a rezolvat definitiv problema: după două săptămîni de înfometare şi de trecere a vaporilor 156
de ciorbă pe la nas, ateul recită în genunchi Tatăl Nostru iar credinciosul se leapădă de Cel Atotputernic proslăvind pe Darwin.
Şi nu ne duce pe noi în ispită. Darul suferinţii nu-1 are oricine, cu tortura e ca şi cu şperţul: totul e să nu încetezi a stărui, mărind oferta, pînă ajungi la preţul respectiv.
Topaze: e incoruptibil, cere o sută de mii de franci ! Orwell : există pentru fiecare cîte o tortură irezistibilă.
- Dumnezeu, iertător, nu pedepseşte mereu păcatele şi greşelile noastre.
Diavolul, treaz, nu ne trece cu vederea nici o faptă bună. (De partea cealaltă a ecuaţiei, semnul valorilor se inversează.)
De aceea este atît de greu de făptuit binele, pentru că întîlneşti la tot pasul îndîrj iţele împotriviri şi iscusitele piedici ale celui viclean.
Nietzsche: „Suntem îndeosebi sancţionaţi pentru virtuţile noastre."
Deîndată ce ia hotărîrea de a face binele, omul îşi asumă o răspundere imensă şi-şi bagă de bună voie capul în laţ. Ce-i drept, binele fiind de esenţă
divină, voitorii de bine dau dovadă - e un punct asupra căruia trebuie să dăm dreptate diavolului - de mare cutezanţă şi chiar de trufie. Oricum, înainte de a te avînta în domeniul binelui este necesar a şti că treci pe teren minat.
Proverbele constată cinic situaţia: „Dai, n-ai"', „Dai cu baniţa, scoţi cu lingura", „Dai cu mina şi alergi cu picioarele", „Dai un deget şi-ţi ia toată mîna",
„Pe cine primeşti la masă, te scoate din casă", iar Apostolul, de fapt, nu gîndeşte altfel cînd scrie (Rom. 7, 15, 18, 19) că nu face binele pe care-1 voieşte, ci răul pe care nu-1 voieşte.
Răul poate să-1 facă oricine, cît de nevolnic ar fi. Binele însă e numai pentru sufletele tari şi firile călite. Răul: lapte pentru copii; binele: carne pentru adulţi.
G. Duhamel creînd pe bietul amploaiat Salavin, pornit dintr-odată pe sfinţenie şi sfirşind înfrînt, a înţeles cum stau lucrurile. Sfinţenia şi bunătatea nu-s la îndemîna oricui. Una-i să baţi mingea pe maidan, alta să faci scrimă. Se cere o pregătire, un antrenament aspru. Pentru această cauză se mortifică (şi se întăresc) monahii în fel şi chip înainte de a îndrăzni s-o apuce pe calea faptelor bune.
Păcat de ioghini că urmăresc depărtarea de lume, dincolo de bine şi de rău, iar nu facerea binelui şi trăirea dragostei, pentru că de pregătit ar fi bine pregătiţi.
Filmul Viridiana al lui Bunuel, socotit de mulţi anticreştin şi scandalos, reprezintă şi el o perfectă intuire a pericolului de a căuta sfinţenia de unul singur şi pe cale idioritmică. Viridiana este o justificare a bisericii şi a mînăstirii şi o demonstraţie a puţinei noastre priceperi în a ne însuşi şi aplica învăţăturile lui Hristos.
- Erezia smereniei, a falsei smerenii, oarecum antipodul alteia: angelismul.
157
Ispita de a te lăsa osîndit la muncile veşnice şi de a merge în iad din atîta dragoste pentru Hristos încît să tînjeşti a săvîrşi jertfa care constă în a te lipsi de El, ispita aceasta logică şi dementă a descris-o Papini într-una din nuvelele Iui.
Tîrcoale le-a dat ea şi janseniştilor, care zice-se că le recomandau monahiilor de la Port-Royal să nu se impărtăşească vreme îndelungată pentru a suferi subtil şi aprig stînd departe de Hristos.
La moartea lui N. lorga, Ct. N. a vrut să trimită din Germania următoarea telegramă lui Horia Sima: „Am cerut să fiu înscris în legiune în ziua asasinării lui Codreanu, cer să plec din legiune în ziua omorîrii lui Nicolae lorga".
Dar n-a făcut-o, din smerenie.
Dar ispita falsei smerenii - a ne abţine de la fapte bune şi bucurii legitime -
este la urma urmei tot una cu păcatul lui Iuda. Şi Iuda s-a resemnat, s-a smerit afundîndu-se în rău.
Din smerenie să cedăm, să ne resemnăm a fi mişeii ce suntem.
Explicaţia raţionamentului care pornind de la modestie şi umilinţă ajunge la demonism o putem afla numai în opera lui Chesterton care a definit nebunia drept forma supremă a logicei.
Desigur, raţionamentul eroului papinian: îl iubesc pe Hristos -Hristos ne cere să ne jertfim pentru El — care jertfa poate fi mai mare decît a renunţa în veci la El? - să comitem, aşadar, acele crime şi netrebnicii care să ne deschidă cu siguranţă porţile iadului, este cît se poate de logic. Atîta doar că nu este decît
logic, prin urmare dement.
Ca însuşire principală a omului, călugării ortodocşi nu socotesc nici bunătatea, nici inteligenţa, nici dragostea, credinţa, răbdarea, evlavia ori sfinţenia, ci dreapta socotinţă, care este o virtute foarte complexă şi greu de exprimat în cuvinte. (Are o formulă tot atît de vastă ca polimerii de bază.) In dreapta socotinţă intră, precis, tainic drămuite, şi bunul s;mţ şi înţelepciunea şi cuminţenia şi voinţa adăogite celor de mai sus. Nici una din virtuţi nu e absolută
- nici chiar adevărul -, doar iscusita cumpănire a multora ne poate ajuta să ne ferim nu numai de rele (aceasta-i destul de uşor) ci şi de savante boroboaţe şi sofisticate erori.
Peste logica de fier a dementului nu se poate, din nefericire, trece pe calea
raţiunii, ci numai prin recunoaşterea adevărului constatat de Chesterton, că
logica pură, nesprijinită şi necompletată de celelalte însuşiri benefice, este o boală primejdioasă, ba chiar funestă.
Erezia falsei smerenii calcă şi peste îndemnul de a cuceri cerurile. Nu ni se cere deloc resemnarea, ci ambiţia, depăşirea. Ni se cere, adică, dragostea concretă care e tot una cu a dori prezenta mirelui, voinţa de a fi alături de El.
Partea Măriei, partea cea bună. Noi nici nu trebuie să
158
urmărim a fi undeva anume - rai, Tabor, Golgotă, Cana - ci numai să fim alături de Hristos care este, El, adevărul, calea şi viaţa.
Erezia falsei smerenii se opune şi textului fundamental din Apoc. 3, 20 unde Mîntuitorul făgăduieşte celui ce ascultă de poruncile Lui că va veni la el şi va cina cu el. Hristos vrea sâ fie împreună cu noi, ne cerc răstignirea trupului ca să