- Cu tamponaşe de vată, nu te teme.
Am încuviinţat şi m-am îndreptat spre ieşire.
- Martin!
M-am întors, în cadrul uşii. Sempere mă contempla cu aceeaşi îngrijorare cu care mă privise în dimineaţa aceea când îmi pierdusem câţiva dinţi şi o bună parte din inocenţă. Am plecat înainte să
mă întrebe ce se întâmplă cu mine.
31
Unul dintre primele procedee proprii scriitorului profesionist pe care Isabella le învăţase de la mine era arta şi practica tergiversării. Orice veteran din tagma noastră ştie că orice ocupaţie, de la ascuţirea creionului la visatul cu ochii deschişi, are prioritate faţă de actul de a te aşeza la masă şi de a-ţi stoarce creierii. Isabella îşi însuşise prin osmoză această lecţie fundamentală şi, când am ajuns acasă, în loc să o găsesc la masa ei de scris, am surprins-o la bucătărie, aplicând ultimele retuşuri unei cine care mirosea şi arăta ca şi cum elaborarea ei durase mai multe ceasuri.
- Sărbătorim ceva? am întrebat.
- Cu figura pe care o aveţi, nu cred.
- A ce miroase?
- A raţă glazurată cu pere la cuptor şi sos de ciocolată.
Am găsit reţeta într-una din cărţile dumneavoastră de bucate.
- Eu n-am cărţi de bucate.
Isabella se ridică şi aduse un volum legat în piele pe care-l depuse pe masă. Titlul era: Cele mai bune 101 reţete din bucătăria franceză de Michel Aragon.
- Aşa credeţi dumneavoastră. Pe rândul al doilea de pe rafturile bibliotecii am găsit de toate, inclusiv un manual de igienă matrimonială al doctorului Perez-Aguado, cu nişte ilustraţii dintre cele mai sugestive şi cu fraze de tipul: "Femeia, prin hotărâre divină, nu cunoaşte dorinţa trupească, iar realizarea ei spirituală şi sentimentală se sublimează în exerciţiul natural al maternităţii şi în treburile casnice". Aveţi aici minele regelui Solomon.
- Şi se poate şti ce căutai tu pe rândul al doilea al rafturilor?
- Inspiraţie. Ceea ce am şi găsit.
- Dar de tip culinar. Noi ne-am înţeles că o să scrii în fiecare zi, cu sau fără inspiraţie.
- M-am împotmolit. Iar vina vă aparţine, fiindcă m-aţi angajat în mai multe locuri şi m-aţi amestecat în intrigile dumneavoastră amoroase cu imaculatul Sempere-fiul.
- Ţi se pare normal să-ţi baţi joc de bărbatul care-i îndrăgostit de tine la nebunie?
- Ce?
- Cum ai auzit. Sempere-fiul mi-a mărturisit că i-ai furat somnul. Literalmente. Nu doarme, nu mănâncă, nu bea, nici să urineze nu mai poate sărmanul de atâta gândit la tine toată ziulica.
- Deliraţi.
- Cel care delirează e bietul Sempere. Ar fi trebuit să-l vezi. Era cât pe ce să-l împuşc, ca să-l scap de durerea şi de nenorocirea care-l zbuciumă.
- Dar nici măcar nu mă bagă în seamă, protestă Isabella.
- Fiindcă nu ştie cum să-şi deschidă inima şi să găsească vorbele prin care să-şi exprime sentimentele. Noi, bărbaţii, aşa suntem. Neciopliţi şi primitivi.
- Bine că a ştiut să-şi găsească vorbele ca să mă muştruluiască fiindcă am greşit când am aranjat colecţia Episoadelor Naţionale. Ce-i mai merge meliţa!
- Nu-i acelaşi lucru. Una sunt formalităţile administrative şi alta e limbajul pasiunii.
- Prostii.
- Nu-i nimic prostesc în dragoste, stimata mea ajutoare.
Şi, schimbând subiectul, luăm cina, sau nu?
Isabella aranjase o masă potrivită cu festinul pe care îl gătise. Rânduise un arsenal de farfurii, tacâmuri şi cupe pe care nu-l mai văzusem niciodată.
- Nu ştiu cum de, având aceste odoare, nu le folosiţi.
Totul era în casete, în cămara de lângă chiuvetă, zise Isabella. Numai de la un bărbat te puteai aştepta la una ca asta.
Am ridicat unul dintre cuţite şi l-am contemplat în lumina lumânărilor aranjate de Isabella. Am înţeles că acelea erau obiectele casnice ale lui Diego Marlasca şi am simţit cum îmi piere complet pofta de mâncare.
- S-a întâmplat ceva? întrebă Isabella.
Am clătinat din cap că nu. Ajutoarea mea umplu două farfurii şi stătu să mă privească, în expectativă. Am luat prima înghiţitură şi am zâmbit, încuviinţând.
- Foarte bun, am zis.
- Un pic cam greu de mestecat, cred. Reţeta spunea că trebuie s-o frig la foc mic nu ştiu cât timp, însă, la maşina de gătit pe care-o aveţi, focul e ori inexistent, ori arde mâncarea, fără cale de mijloc.
- E bun, am repetat eu mâncând fără poftă.