"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Conjurația imbecililor” de John Kennedy Toole

Add to favorite „Conjurația imbecililor” de John Kennedy Toole

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

― Bine. Putem merge pe drumul de pe dig și să ne oprim la Mandeville.

― Nu! Myrna avea să-l ducă drept în brațele avertizate ale unui psihiatru. Nu ne putem opri acolo! Apa e poluată! E o epidemie!

― Da? Atunci trecem podul cel vechi, spre Slidell.

― Da. E cu mult mai sigur, oricum. Șlepurile se lovesc întotdeauna de drumul de pe dig. Am cădea în lac și ne-am îneca. Renault-ul se lăsase foarte jos la spate și prindea încet viteză. Automobilul acesta e cam mic pentru gabaritul meu. Ești sigură că știi cum să ajungi la New York? Am serioase îndoieli că pot să rezist mai mult de o zi sau două în poziția aceasta de făt.

― Hei, unde ați plecat, beatnicilor? întrebă glasul slab al domnișoarei Annie din spatele jaluzelelor. Renault-ul se deplasă spre mijlocul străzii.

― Hoașca aia bătrână locuiește tot aici? întrebă Myrna.

― Taci din gură și mergi mai departe!

― Ai de gând să mă bruiezi așa tot timpul? Myrna privi în oglinda retrovizoare la șapca verde. Vreau și eu să știu.

― Oh, valva mea! se văită Ignatius. Te rog, nu-mi face o scenă! Nervii mei s-ar preface în fărâmițe după toate asalturile la care am fost supus în ultimul timp.

― Îmi pare rău. Mi-am adus aminte de timpurile vechi, când eu făceam pe șoferul și tu mă bruiai de pe bancheta din spate.

― Sper din tot sufletul că nu ninge acolo, la nord. Organismul meu pur și simplu nu funcționează în asemenea condiții. Și fii atentă pe drum la autobuzele Greyhound pentru turiști. Ar distruge pe loc o jucărie cum e mașina ta.

― Ignatius, așa, dintr-odată, ai devenit din nou tu însuți, cel oribil. Așa, dintr-odată, am impresia că fac o foarte mare greșeală.

― O greșeală? Bineînțeles că nu, spuse dulce Ignatius. Dar fii atentă la ambulanța aceea. Nu dorim niciunul să ne începem pelerinajul cu un accident.

Când trecu ambulanța, Ignatius se aplecă în direcția ei și văzu scris pe ușă „Spitalul Caritas”. Lumina roșie care se învârtea deasupra ambulanței se revărsă pentru o clipă asupra Renaultului, pe când cele două mașini treceau una pe lângă alta. Ignatius se simți insultat. Se așteptase la o camionetă masivă cu zăbrele. Îl subestimaseră trimițând după el un Cadillac vechi și uzat. I-ar fi venit ușor să-i spargă toate geamurile. Aripioarele strălucitoare din spatele Cadillacului erau la două cvartale depărtare de ei, când Myrna coti pe bulevardul Sfântul Carol.

Acum, că Fortuna îl salvase de un ciclu, încotro îi va toarce oare destinul? Ciclul cel nou urma să fie complet diferit de tot ce a cunoscut până atunci.

Myrna mâna și cârmea Renault-ul în mod magistral prin traficul din oraș, șerpuind pe străduțe imposibil de înguste, până când scăpară și de ultimele lumini de pe străzile ultimei mahalale mlăștinoase. Apoi se aflară în întuneric, în mijlocul terenului cu mlaștini de apă sărată. Ignatius privi indicatorul autostrăzii luminat de farurile lor: U.S. 11. Indicatorul se pierdu în urmă. Coborî fereastra câțiva centimetri și respiră aerul sărat care venea dinspre Golf, trecând peste mlaștini.

Simți cum i se deschide valva, de parcă aerul ar fi fost un purgativ. Mai respiră o dată, trăgând aerul mai adânc în piept. Durerea de cap începuse să-i treacă.

Privi recunoscător spre capul și ceafa Myrnei, spre coada care se legăna nevinovată în dreptul genunchilor săi. Recunoscător! „Ce ironie”, gândi Ignatius. Luând coada într-una din mâinile sale mari, o apăsă cu căldură de mustața umedă.

SFÂRȘIT

[1] Personaj al unei scrieri alegorice din Evul Mediu, The Vision of Piers Plowman, de William Langland (1330?-1400?)

[2] William Marcy Tweed (1823-1878), politician american, membru al Partidului Democrat Tammany Hall, aflat la putere între 1854-1934.

[3] Jason „Jay” Gould (1836-1892), industriaș american de frunte, portretizat adesea ca arhetip al bogătașului fără scrupule și hulpav, îmbogățit prin mijloace dubioase (stx).

[4] Concepție despre viață (germ.).

[5] Elizabeth B. Browning (1806-1861), proeminentă poetă a epocii victoriene, care a suferit de mari probleme de sănătate încă de la vârsta de 15 ani (stx).

[6] Praf roșu – dramă romantică din 1932, regizată de Victor Fleming; al doilea film din seria de șase în care Clark Gable și Jean Harlow au fost parteneri de ecran (stx).

[7] Pierino Ronald “Perry” Como (1912-2001), cântăreț american și personalitate de televiziune, cu o bogată carieră în care a realizat diverse emisiuni foarte populare.

[8] Expresie peiorativă folosită în comunitatea afro-americană pentru a desemna un alb arogant sau chiar un negru care se poartă afectat și se dă important, precum un alb (stx).

[9] Reprezentanți ai școlii liberale.

[10] Patrick Henry (1736-1799), avocat, proprietar de plantații și politician, de două ori guvernator al statului Virginia – se numără printre Părinții Fondatori și este privit ca unul dintre cei mai influenți promotori ai republicanismului (stx).

[11] Jane Marple – personaj fictiv care apare în doisprezece dintre romanele polițiste scrise de Agatha Christie, fiind o bătrânică ce acționează ca detectiv amator (stx).

[12] Corect: Ivy League – grup de colegii cu o veche reputație și prestigiu social din estul SUA.

[13] Om (germ.).

[14] White Anglo Saxon Protestant – grup social din S.U.A., care se autoconsideră superior.

[15] Asociația Tinerilor Creștini.

[16] Norman Kingsley Mailer (1923-2007) scriitor american, jurnalist, eseist, scenarist, producător, actor și candidat politic. The Executioner’s Song, cea mai bună lucrare a sa, publicată în 1980, i-a adus unul dintre cele două Premii Pulitzer pe care le-a câștigat (stx).

[17] Seymour Krim (1922-1989) scriitor american, editor și critic literar, încadrat adesea în rândul scriitorilor din Generația beat. În anii 60 a fost parte a mișcării New Journalism (stx).

[18] Scriitoare americană (1889-1868), membră activă a numeroase organizații reformatoare.

[19] Notă echivalentă cu insuficient.

[20] Prezentator al unui show de televiziune din anii 50, „Champagne music”.

[21] Florence Nightingale (1820-1910) – luptătoare pentru reforme sociale, cunoscută mai ales ca fondatoare a asistenței medicale moderne. În 1860, a înființat la Londra, la spitalul St. Thomas, prima școală seculară din lume pentru pregătirea asistentelor medicale (stx).

Are sens